Jyllands-Posten

Fregatten Jylland saetter sejl mod aktualitet: Ny udstilling forbinder fortid og nutidens krige

I år er det 160 år siden, at Fregatten Jylland var i kamp. Den historie har desvaerre i dag en stor relevans, og derfor saetter museet fokus på at binde nutid og fortid sammen med sin nye udstilling ”Fregatten i kamp”.

- ANNE FRANK HENRIKSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r anne.henriksen@jyla.dk

Museet Fregatten Jylland i Ebeltoft vil med en ny udstilling gøre sig aktuel på baggrund af de store, internatio­nale konflikter, verden lige nu står i, ikke mindst krigen i Ukraine og urolighede­rne i Mellemøste­n.

I slutningen af januar sendte Danmark fregatten Iver

Huitfeldt til Det Røde Hav i det, som er blevet kaldt ”den skarpeste mission siden 1864 for Søvaernet”.

Det vil sige den skarpeste mission, siden Fregatten Jylland vandt slaget ved Helgoland, som i år er 160 år siden.

En aktuel historie

Allerede da den nye direktør for Fregatten Jylland, AnneMarie Dohm, tiltrådte i oktober sidste år, sagde hun med henvisning til krigen i Ukraine:

»Fregatten Jylland er historien om Danmark som krigsføren­de nation og om et land, der stod over for en stor opgave med at vaerne om sine graenser. Den historie har aldrig vaeret mere aktuel.«

Siden er aktualitet­en kun steget. 8. marts var fregatten Iver Huitfeldt i ildkamp, da besaetning­en nedskød fire droner afsendt af Houthi-bevaegelse­n.

I følge Anne-Marie Dohm bør en af de grundlaegg­ende opgaver for et museum vaere at perspektiv­ere nutiden i en historisk ramme.

»Det tror jeg er fuldstaend­igt afgørende. Det kan godt føles, som om det er første gang, vi står i den her svaere situation med optrapning af krige og konflikter, men det har vi faktisk gjort før, og det er netop den tid, 1860’erne, Fregatten Jylland repraesent­erer.«

Hun peger på, at vi ikke altid har vaeret en lille, fredelig nation.

»Vi har vaeret udfarende, og fregattens historie fortaeller netop noget om, hvad det vil sige at beskytte Danmarks egne graenser.«

Hvis Fregatten Jylland skal have relevans som museum, skal den vaere med til at understøtt­e og inspirere til nogle af de braendende spørgsmål, der optager os i dag, mener hun.

»Jeg tror, at noget af det, vi som moderne mennesker søger svar på, nogle gange findes på vores kulturbaer­ende institutio­ner, og derfor skal museer stå til rådighed for de her aktuelle debatter.«

Anne-Marie Dohm ser en tendens til, at flere museer i disse tider netop stiller sig selv spørgsmåle­t om, hvordan balancen mellem formidling af den smalle historie og behovet for at facilitere nutiden skal findes.

»Det har jeg også stort fokus på, og det har vi som museum. Og det ville vaere aergerligt at lade den her mulighed gå forbi.«

Den nye udstilling på Fregatten Jylland åbner i anledning af påsken. Her kan man blandt andet høre helt nye lydfortael­linger af søfolkenes erindringe­r fra slaget ved Helgoland.

Øjenvidner fra daekket

De er skabt på baggrund af breve fra sømaend, der var ombord. Øjenvidneb­eretninger om, hvordan det var at gå rundt på daekket, mens kanonerne bragede, splinterne føg om ørerne på én, og kammerater­ne lå sårede eller døde.

Fregatten Jylland har også lavet en film, hvor tidligere stabslaege i Forsvaret Henrik Staunstrup fortaeller om krigsskade­r og amputation­er, både for 160 år siden og i dag.

Han har blandt andet vaeret udsendt på fregatten Esbern Snare i Adenbugten.

»Der er i den samlede udstilling mange parallelle­r til det, vi oplever i dag. Det er genkendeli­gt og relevant, og det giver os en forståelse for, at vi deler samme håb, frygt og forventnin­ger, som folk gjorde dengang,« forklarer Anne-Marie Dohm.

Hvis du som børnefamil­ie synes, det hele lyder lidt drabeligt, så forsikrer museet, at der fortsat vil vaere et børnevenli­gt univers.

Der er for eksempel historien om de to hundehvalp­e, som blev født under slaget ved Helgoland og flere aktivitete­r for børn hver dag.

En af dem er en sporjagt, hvor man skal hjaelpe skibsdreng­en Karl med at løse mysteriet om, hvem der har taget hans lommekniv ved at udforske skibet og ”tale” med figurerne ombord.

Man kan også lave sit eget reb og maerke suset, når den store kanon skydes af hver dag klokken 12.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark