Jyllands-Posten

»Jeg hader ikke biler, men elsker offentlig transport«: Lauge er vild med aflyste tog

Museum Skanderbor­g åbner i morgen saerudstil­lingen Perron1 Ceremoni i samarbejde med arkitekten Lauge Floris Larsen.

- GRETHE BO MADSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r gbm@uge-bladet.dk

De fleste hader det, når deres tog er aflyst eller forsinket, men ikke Lauge Floris Larsen. For ham er det en sand gave at få ekstra tid til at studere det, der har opslugt ham gennem flere år: De gamle stationer.

Det lyder som lidt af en skrøne, men faktisk har Lauge Floris Larsen rejst mere end 30.000 kilometer med tog gennem Danmark og Nordeuropa for at studere togstation­er i et forsøg på at finde svar på spørgsmål om, hvordan vi indretter dem, og hvad det betyder for den måde, vi opfatter dem på.

Der er nemlig en magisk verden fuld af poesi i vores togstation­er, hvis bare vi får øjnene op for deres betydning som centrale mødesteder i bymidten. I hvert fald set med Lauge Floris Larsens øjne.

Underskuds­forretning

Han blev faerdigudd­annet arkitekt for knap fire år siden og valgte at blive ansat deltid på en tegnestue for at have tid til sine egne projekter.

»Jeg ville gerne arbejde med mine egne kunstneris­ke og debatskabe­nde arkitektur-projekter, og derfor oprettede jeg mit eget lille bureau Underskuds­forretning­en. De projekter er der, som man nok kan gaette, ikke mange penge i, men jeg synes, de er vildt vigtige, fordi de saetter fokus på nogle vaesentlig­e problemsti­llinger i vores samfund,« fortaeller han, der er aktuelt i Skanderbor­g med udstilling­en Perron1 Ceremoni på Museum Skanderbor­g Perron1.

»Det her projekt er affødt af en masse tanker om, hvordan vi i de danske byer bliver mere og mere afhaengige af biler, samtidig med at det bliver svaere og svaere at tage toget eller bussen. Den kollektive trafik bliver talt ned, og det er virkelig en skam, for vi burde meget hellere tale den op, for den er slet ikke så dårlig, som vi gør den til,« understreg­er han.

»De gamle stationsby­gninger står mange steder og forfalder eller rives ned. Jeg synes, det er underligt, at man skraeller det her lag af. Der er jo stadig en stor gruppe, som ikke kører bil. Børn, aeldre, handicappe­de og dem, der som mig har valgt ikke at have en bil,« forklarer han.

Lauge Floris Larsen har fået penge af Statens Kunstfond til at dykke ned i de gamle stationsby­gningers historie og komme med bud på, hvordan den kollektive trafik kan gentaenkes. Det er det udstilling­en på Perron1 handler om.

»De gamle togstation­er har en vigtig historie. De var - og

er stadigvaek visse steder centrale mødesteder. Et centrum i en by der byder på fine oplevelse, et magisk sted med en spaendende arkitektur, et sted med nyttig informatio­n, eller et poetisk sted at vente, hvor man kan falde i staver og få et afbraek fra en travl hverdag.«

Sjove og skaeve modeller

På baggrund af sin research fik han lov at låne en afdeling på Københavns Hovedbaneg­ård sidste år, hvor han for egen regning åbnede en udstilling med flere dioramaer – tredimensi­onelle modeller.

»Det var superskønt at lave ”ventevaere­lset” som udstilling­srum. Jeg synes, det er spaendende at invitere andre ind i den her tankestrøm. Modellerne er først og fremmest lidt sjove og skaeve. Det behøver ikke vaere så alvorligt – det er jo meningen, det skal saette gang i positive tanker. Jeg var både udstiller, pedel og kustode, på den udstilling, men det var det hele vaerd,« fortaeller han grinende.

En dag kom Lene HøstMadsen, direktør på Museum Skanderbor­g, forbi og efter at have fået øje på ”ventevaere­lset”, konstatere­de hun at udstilling­en passede faenomenal­t godt til Perron1.

»Jeg har syv dioramaer med til udstilling­en i Skanderbor­g. Der er mange virkelig spaendende problemati­kker omkring kollektiv transport. Den her udstilling fokuserer på togene, men i forhold til at åbne op for dialogen omkring fremtidens kollektive trafik så er det taenkt i meget bred forstand. Jeg hader ikke biler, men jeg elsker offentlig transport. Det er ikke sådan, at jeg vil skifte alle biler ud med kollektiv trafik. Jeg mener, vi i stedet skal bruge biler og kollektiv trafik i en smartere kombinatio­n.«

 ?? ?? Lauge Floris Larsen håber, at man med sine sjove, skaeve og poetiske dioramer - 3d-modeller - kan inviterer til dialog om fremtidens kollektive rejseforme­r. Pressefoto
Lauge Floris Larsen håber, at man med sine sjove, skaeve og poetiske dioramer - 3d-modeller - kan inviterer til dialog om fremtidens kollektive rejseforme­r. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark