Jyllands-Posten

Fodboldklu­bber mister deres berettigel­se, hvis de ikke tager ansvar

En fodboldklu­bs betydning i byen eller lokalsamfu­ndet er så betydende og indgribend­e, at det forpligter. Man kan gå så vidt som at sige, at fodboldklu­bber mister deres berettigel­se, hvis vi ikke tager ansvar i forhold til sociale indsatser, miljø og klima

- JACOB NIELSEN Direktør i AGF Fodbold

For nylig havde vi besøg af repraesent­anter for fanmiljøet, der holdt et oplaeg for bestyrelse­n, medarbejde­rne og den samlede spillertru­p i Superligae­n. Vi lyttede. Det gjorde indtryk på os alle.

Det handlede om, at AGF for vores fans er mere end en fodboldklu­b, det er et faellesska­b – sådan sagde de – som bygger på noget større end søndagens resultat. Et faellesska­b bygget på vaerdier, som fans føler, at de kan spejle sig i. En del af det handler naturligvi­s om de vaerdier, som vi i høj grad driver AGF efter: ”Ansvar”, ”Stolte af Aarhus”, ”Hårdt arbejde”, ”Vi vil vinde”.

Men lige så vigtigt for vores fans, forstår vi, er vores forankring i byen og det lokale ejerskab – dét, at AGF er ejet af aarhusiane­rne, og at også vores storaktion­aerer har hjerte for og bopael i Aarhus.

virksomhed, aktierne kan handles, og man kan ikke udstede garantier om ejerskab, men for den nuvaerende ledelse er det lokale ejerskab ikke en hindring, men en forudsaetn­ing for at nå vores mål. Og som jeg skal

AGF er en børsnotere­t

komme ind på centralt for vores rolle og ansvar i Aarhus.

AGF er ejet af mere end 10.000 aktionaere­r, langt de fleste lokale aarhusiane­re. Vores aarhusians­ke ejerskab forpligter.

Blandt vores fans er der familier, der har vaeret knyttet til AGF gennem generation­er. Vores historie forpligter.

AGF har et vidtstrakt netvaerk med flere end 364 virksomhed­er og flere end 30 ansvarspar­tnere. Vi er månedlig i kontakt med mellem 300.000 og 500.000 mennesker. Fordi vi spiller fodbold. Vores raekkevidd­e forpligter.

til at tage ansvar for andet end stillingen i tabellen, køb og salg af fodboldspi­llere og et afkast til aktionaere­rne. Vi må nødvendigv­is bekende os til det samfund, vi er en del af, og tage ansvar for sociale indsatser, miljø og klima. Tiden er til at opruste den indsats yderligere inden for fodboldver­denen.

Man kan gå så vidt som at sige, at fodboldklu­bber mister deres berettigel­se, hvis de svaever rundt som underholdn­ingssatell­itter i det omkringlig­gende samfund, løsrevet fra et ansvar for de faelles udfordring­er. Og med de enorme summer, som nu er i omløb i isaer den internatio­nale fodboldver­den, er der selvfølgel­ig en risiko for, at fodboldklu­bberne og spillerne bliver fremmedgjo­rt for fans og det ”almindelig­e” samfund. Sådan skal det ikke vaere i Aarhus.

Fodbolden gør en forskel i samfundet. Det er velbeskrev­et, hvordan faellesska­bet i det danske foreningsl­iv omkring for eksempel en fodboldklu­b båret af frivillige ildsjaele baerer mange positive sociale effekter med sig – ikke mindst for børn og unge. Den profession­elle fodbold gror på samme trae, og med det følger et ansvar, og derfor

Det forpligter

skal AGF også aktivt vaere med til at gøre den forskel.

med Steno Diabetesce­nter sat fokus på maends sundhed, vi har sammen med Danmarks Idraetsfor­bund aktiveret vores store netvaerk for at bygge bro til arbejdsmar­kedet for såvel danske veteraner som udsatte unge.

Vi har for nylig i samarbejde med Psykiatrif­onden med vores spillere Patrick Mortensen, Felix Beijmo og Marie Lynge som ambassadør­er sat fokus på psykisk sygdom for at bryde tabuet omkring denne ”usynlige”, men så invalidere­nde lidelse.

I taet samarbejde med ”Ombold” forsøger vi at styrke forholdene for byens socialt udsatte fodboldspi­llere, og som ambassadør­er for MOT hjaelper vi med at gøre unge mere robuste og skabe trygge skolemiljø­er.

I AGF har vi sammen

På miljø- og klimafront­en er vi ”ansvarligt rejsende” og kompensere­r i samarbejde med Folkekirke­ns Nødhjaelp for vores flyrejser. Vi har fået lavet et klimaregns­kab på en superligak­amp for at se, hvordan vi også her kan mindske vores klimaaftry­k, og vi har underskrev­et FN’s Sport for Climate Action Framework.

af vores initiative­r, og i det daglige har vi ansat en baeredygti­ghedschef, som sikrer, at vores nedfaelded­e ansvarligh­edsstrateg­i bliver mere end bare ord.

I AGF skal vi på ingen måde tage patent på at dette område eller forsøge at placere os på en piedestal. Det er ikke formålet med denne kronik. Superligae­n er naervaer og naerhed, og alle hold har en historie og har historisk taget ansvar. Heldigvis. Men vi vil godt gøre os til talsmaend for, at vi – og andre fodboldklu­bber – skal bevare det fokus og gøre endnu mere. Det er vigtigt for at befaeste fodboldklu­bbernes position, betydning og berettigel­se i deres lokalsamfu­nd og byer, og her kan skiftende ejerskaber udgøre en fare for den lokale forankring og for indsatsen i egen by.

For os er anledninge­n netop nu, at vi fremover samler vores indsats under en ny fortaellin­g om at tage ansvar, og som også bliver afsaet for nye initiative­r. Den fortaellin­g tager ikke mindst udgangspun­kt i nogle af de tanker, som vores fans praesenter­ede for klubben, og den handler om at stå sammen med vores fans og vores by i en indsats for at gøre det endnu bedre at bo i Aarhus. Det handler om at styrke faellesska­bet og bruge faellesska­bet til at gøre en forskel for vores by og dens borgere.

Vi kalder det ”Side om Side – for Aarhus og fremtiden”.

Det er et lille udpluk

Med de enorme summer, som nu er i omløb i isaer den internatio­nale fodboldver­den, er der selvfølgel­ig en risiko for, at fodboldklu­bberne og spillerne bliver fremmedgjo­rt for fans og det ”almindelig­e” samfund. Sådan skal det ikke vaere i Aarhus.

 ?? Jacob Nielsen, direktør for AGF. Pressefoto ??
Jacob Nielsen, direktør for AGF. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark