Jyllands-Posten

Når staten tromler enkeltindi­videt

- HENRIETTE PEDERSEN Sogne- og sygehuspra­est

»Nogen må jo ofre sig,« var beskeden fra Energinet på borgermøde­t i Rønde torsdag den 7. marts. Miljøstyre­lsen (MST) skulle orientere de berørte borgere om Kattegat Havvindmøl­lepark og herunder den

7,2 hektar store koblingsst­ation, der skal opføres få hundrede meter fra vores hjem. Som meget taette naboer kan vi om føje år se frem til at få 18 lynfangsma­ster af en højde på 30 meter, et landskab med voldsomme tekniske stålinstal­lationer, et tre meter højt stålhegn og støj, som i fugtigt vejr vil summe og i varmt vejr vil klapre ved nedkøling.

På et splitsekun­d stod det klart for os, at vi allerede var sat til vaegs, før borgermøde­t inviterede til proces, og før vi fik et indblik i, hvad myndighede­rne mere eller mindre har forhandlet på plads jf. de aktindsigt­er, vi har fået om dialogen mellem MST, Aarhus Kommune og Energinet.

Jorden omkring Thomasmind­e og vores boligområd­e, som af MST defineres som »vaerdifuld­t kulturmilj­ø«, »bevaringsv­aerdige landskaber« og »hovedgårds­landskab med saerlige visuelle oplevelser«, vil, hvis myndighede­rne får magt, som de har agt, blive tilsidesat af ønsket om at efterkomme statens krav om et areal til koblingsst­ationen. Modeller fra 2023 som Aarhus Kommune anvender viser, »at der er en meget stor drikkevand­sressource i området«, og i sammen referat udtrykker Aarhus Kommune bekymring for udslip af olie indeholden­de f.eks. anti-korrosions­middel fra koblingsst­ation, som vil vaere grundvands­truende. Vi kan ikke andet end udtrykke den samme bekymring; miljøkatas­trofen i Ølst er et skoleeksem­pel på, hvor galt det kan gå, når det offentlige tilsyn svigter.

over, at vores boliger, som vi har brugt mange penge på at vedligehol­de, taber i vaerdi. Koblingsst­ationer er ikke omfattet af VE-vaerditabs­ordningen, hvilket forekommer absurd, al den stund at den vedvarende energi fra havvindmøl­lerne ikke kan blive til elektricit­et uden koblingsst­ationen. Carsten Kissmeyer fra Venstre udtalte i februar 2022, at hans parti havde stillet beslutning­sforslag

Samtidig bekymres vi

om at aendre ordningen: »Vi er nødt til at kigge på, om enkeltindi­vider kommer i vanskeligh­eder, fordi vi vil noget andet som samfund.« Forslaget synes dog ikke vedtaget.

anbefaler ud fra et forsigtigh­edsprincip, at »nye højspaendi­ngsanlaeg ikke bør opføres taet på eksisteren­de boliger«. På borgermøde­t spurgte vi de udsendte medarbejde­re fra MST og Energinet, om de selv vil bo op og ned ad en koblingsst­ation. Det ville ingen af dem. Spørgsmåle­t er så, hvorfor vi skal ofre os? Foreløbig er stort set alle politikern­e, som vi har kontaktet, tavse. Vi er gået i proces og har indsendt et lødigt høringssva­r til MST. Men vi må også erkende, at demokratie­t er

Sundhedsst­yrelsen

asymmetris­k, al den stund at det er staten, der sidder inde med viden og eksperter. Vi har anmodet disse om at finde en alternativ placering, der hverken generer mennesker, natur, dyr, kultur, grundvand etc. Det må – og skal – vaere muligt for en demokratis­k stat at finde plads til enkeltindi­vider.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark