Jyllands-Posten

Orker du heller ikke at have sex med din mand, når børnene endelig sover? Bare rolig, du er helt normal

Det er de faerreste kvinder, der taender på en forvokset teenager, der kraever lige så meget omsorg som børnene.

- METTE BIRK Arresthusp­raest og praest i Flyvevåbne­t

Sex saelger. Sådan er det, og sådan har det nok altid vaeret.

Forleden morgen stod jeg i kø i Føtex’ kioskafdel­ing og ventede på, at det blev min tur. ”Sådan booster du dit sexliv”, ”Fem veje til mere lyst og bedre sex” og ”sådan taler du med din partner om sex” var blot nogle af de overskrift­er, jeg spottede på udvalget af diverse blade og aviser foran mig, der henvender sig til kvinder.

Det må naesten vaere en tommelfing­erregel for ethvert dameblad, at der skal vaere mindst en artikel i bladet, hvor kvinder kan få tips, tricks og gode fif til et bedre sexliv. Intentione­n om at klaede laeseren på til at løse parforhold­ets seksuelle udfordring­er er måske god nok, men jeg stiller mig undrende over for, hvorfor det primaert er kvindens opgave at løse parforhold­ets eventuelle seksuelle problemsti­llinger?

Siden hvornår blev vi enige om, at kvindens manglende sexlyst i et parforhold primaert er hendes problem, som hun selv må søge en løsning på?

10 år siden blev jeg certificer­et sexolog og har siden da arbejdet med og interesser­et mig saerligt for kvindens seksualite­t samt parforhold­ets udfordring­er, når sexlivet og samlivet går i stå. Ofte møder jeg først kvinden, når hun allerede har mistet lysten til sex.

Det taerer nu så meget på parforhold­et, at hun og hendes mand er blevet enige om, at hun har brug for hjaelp. Noget er galt med hende. Hun har ikke kun et problem – hun er problemet. Inden de fik børn, havde de et godt sexliv.

Begge havde lyst til hinanden, begge blev tilfredsst­illet. Sexlivet var legende, let og problemfri­t, og kaerlighed­en blomstrede. Så fik de børn, og siden da er kvindens lyst til manden svundet mere og mere ind. Nu taender hun ikke laengere på ham. Faktisk orker hun slet ikke at have sex med ham, for når børnene

For godt og vel

endelig sover, falder hun selv udmattet om på sofaen og har ikke mere at dele ud af.

Manden er frustreret, for han har stadig lige så meget lyst til kvinden som tidligere. Selv når han forsøger at vaere kaerlig og omsorgsful­d, traekker hun sig, og nu har han fået nok. Hun må få noget hjaelp, inden parforhold­et går helt i stykker, og hus, bil og børn skal deles ligeligt imellem dem. Så sidder hun der i sofaen på mit kontor og er ulykkelig over, at hun er skyld i, at familien snart går i stykker. Hun savner sin mand og det par, de var engang.

Hvis du kan genkende dig selv i denne fortaellin­g, skal du først og fremmest vide, at du er helt normal. Der er ikke noget galt med dig. Det er ikke dig, der er problemet.

Rigtig mange parforhold aendrer sig, når børn kommer til, og det tager sin tid for de fleste kvinder at lande i deres nye rolle som mor, moderne kvinde og partner. Pas på med at gøre et problem ud af noget, der slet ikke er det. Det er naturligt, at der i ethvert parforhold er seksuelle dødvandspe­rioder.

Et overdreven­t fokus på en sådan periode gør dog oftest problemet vaerre, og er det alligevel gået så meget i hårdknude for jer, er det naturligvi­s en god idé at søge hjaelp. Her giver det ikke kun mening at arbejde med kvindens seksuelle selvbilled­e, men også at øve hende i at lade de negative tanker om sig selv og sine seksuelle problemsti­llinger vaere og ikke give dem plads.

En kvindes seksuelle frigørelse­sproces er en fantastisk rejse til gavn for parforhold­et og saerligt for kvinden selv. Så kaere kvinde, start rejsen, gå på opdagelse i din egen seksualite­t, tag ejerskab over den og stå ved den.

Ofte er løsningen på kvindens manglende sexlyst dog ganske simpel. Kvindens manglende lyst er nemlig oftest et faelles anliggende, for mandens gøren og laden har en direkte effekt på kvinden.

Undersøgel­ser (det såkaldte mandebarns­faenomen) viser nemlig, at når manden indgår i den omsorg, kvinden ellers yder for sine børn, mister hun ofte lysten til at have sex med ham.

Hjaelper han ikke kvinden tilstraekk­eligt med det daglige husarbejde og børnepasni­ng, kommer hun til at opfatte ham som et regulaert familiemed­lem, der kraever hendes omsorg på lige fod med børnene. Derfor bliver hendes seksuelle tiltraekni­ng til ham også naturligt lavere.

De faerreste kvinder taender på en forvokset teenager, der kraever mindst lige så meget praktisk omsorg af hende, som børnene gør. Er dette tilfaeldet hos jer, nytter det altså ikke noget at sende kvinden afsted til sexolog og regne med, at hun kommer hjem og rykker dig rundt, hvis du, kaere mand, bliver siddende i sofaen og venter på, at aftensmade­n er faerdig, og børnene er puttet, så du kan få noget på den dumme.

Skal din kvinde finde lysten til dig frem igen, må du slukke for fjernsynet, rejse dig fra sofaen og gå i gang med aftensmade­n. Tag dit ansvar. Traed i karakter og ud af børneflokk­en. Vaer mand for din kvinde. Så kommer resten oftest af sig selv.

En kvindes seksuelle frigørelse­sproces er en fantastisk rejse til gavn for parforhold­et og saerligt for kvinden selv. Så kaere kvinde, start rejsen, gå på opdagelse i din egen seksualite­t, tag ejerskab over den og stå ved den.

 ?? ?? »Kvindens manglende lyst er oftest et faelles anliggende, for mandens gøren og laden har en direkte effekt på kvinden,« mener praest og sexolog Mette Birk. Foto: Adobe Stock
»Kvindens manglende lyst er oftest et faelles anliggende, for mandens gøren og laden har en direkte effekt på kvinden,« mener praest og sexolog Mette Birk. Foto: Adobe Stock

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark