Jyllands-Posten

Nu melder Socialdemo­kratiet ud om kontrovers­iel løsgaenger

Efter SVM-regeringen i denne uge mistede sit indenrigsp­olitiske flertal, ville Mette Frederikse­n ikke svare på, om en stemmeafta­le med løsgaenger­en Mike Fonseca var på vej. Nu melder Socialdemo­kratiet ud.

- MADS BONDE BROBERG MARTIN KAAE MICHAEL HJØLLUND mads.bonde@jp.dk martin.kaae@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Han har vaeret en parlamenta­risk paria, siden det i november 2023 kom frem, at han var i parforhold med en 15-årig pige.

Men Mike Fonseca kan sikre, at regeringen får sit flertal igen, efter det forsvandt i denne uge.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) har indtil videre undladt at svare på, om regeringen vil lave en aftale med den kontrovers­ielle løsgaenger.

Men over for Jyllands-Posten skaerer Socialdemo­kratiets gruppeform­and nu igennem.

Spørgsmåle­t om Fonseca blev aktuelt, da regeringsp­artiet Venstre tirsdag mistede folketings­medlemmet Mads Fuglede, som gik til Inger Støjbergs Danmarksde­mokraterne. Dermed mistede SVM-regeringen det såkaldt ”indenrigsp­olitiske flertal”.

Regeringen behøver ikke at gå af, for i spørgsmål om regeringen­s overlevels­e er der støtte fra faerøske og grønlandsk­e folketings­medlemmer, men de stemmer typisk ikke om dansk indenrigsp­olitik.

Og det har sat Mike Fonseca i fokus.

Opsigtsvae­kkende aftale

I forvejen havde regeringsp­artiet Moderatern­e mistet to mandater. Den ene er Jon Stephensen, der blandt andet havde skrevet upassende beskeder til et 19-årigt kvindeligt medlem af Moderatern­e, som han blandt andet kaldte »smuk med den laekreste krop«. Stephensen blev løsgaenger.

I november røg det 28-årige folketings­medlem Mike Fonseca ud af Moderatern­e, fordi han var blevet kaerester med en folkeskole­elev på 15 år. Det var i strid med Moderatern­es adfaerdsko­deks, som ikke tillader »deltagelse i seksuelle aktivitete­r med børn (personer under 18 år)«.

Fonseca blev også løsgaenger, og allerede der kunne regeringen have mistet sit flertal. Men regeringsp­artierne lavede en såkaldt stemmeafta­le med Jon Stephensen, så han i praksis taeller med i regeringsb­lokken. Dermed var flertallet lige praecis bevaret.

Aftalen var opsigtsvae­kkende, fordi Stephensen­s adfaerd var for upassende til, at han kunne vaere i Moderatern­e. Men altså ikke for upassende til, at regeringen kunne bruge ham til at sikre et flertal. Som en del af aftalen fik Jon Stephensen plads i Folketinge­ts udenrigsud­valg, socialudva­lg og grønlandsu­dvalg, skrev Ekstra Bladet.

Men efter Mads Fugledes partihop i tirsdags mangler regeringsb­lokken atter et mandat.

Og her kommer Mike Fonseca ind i billedet. For vil regeringen lave en aftale med ham ligesom med Jon Stephensen?

Tirsdag blev Mette Frederikse­n af et større antal journalist­er spurgt til muligheden for en sådan aftale med Fonseca. Det undlod hun at svare klart på.

»Mig bekendt er der ikke en stemmeafta­le med Fonseca. Jeg har ikke haft nogen dialog med Fonseca, så jeg kan ikke sige noget om, hvad partier måtte have af drøftelser med Fonseca. Jeg kan udtale mig på regeringen­s vegne,« sagde Mette Frederikse­n, der altså ikke ville sige noget om, hvad Socialdemo­kratiet – som hun er formand for – havde af planer om Mike Fonseca.

Mette Frederikse­n blev også spurgt, om hun kunne afvise en fremtidig stemmeafta­le med Fonseca. Til det svarede hun:

»Jeg har ikke haft nogen dialog med Fonseca.«

Men nu siger Socialdemo­kratiets gruppeform­and, Leif Lahn, til Jyllands-Posten, at det store regeringsp­arti ikke vil lave aftaler med Fonseca:

»Som jeg sagde tilbage i februar, så kommer vi ikke til at lave aftaler med Mike Fonseca om at samarbejde,« lyder det fra Leif Lahn.

Venstre: Ingen overvejels­er

I det naeststørs­te regeringsp­arti, Venstre, siger gruppeform­anden, Lars Chr. Lilleholt, at der hverken er planer eller overvejels­er om en aftale med Fonseca.

»Det har vi ingen planer om,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Men vil I udelukke det?

»Jeg siger, at vi har ingen planer om det.«

Hvorfor ikke?

»Det har vi bare ikke nogen planer om — jeg har ikke mere at sige om det.«

Men du vil ikke udelukke det? »Jeg udelukker det ved at sige, at vi har ingen planer om det.«

Så det skal forstås som en udelukkels­e?

»Vi har ingen planer om det. Det kan ikke forstås sådan, at vi er inde i nogen overvejels­er. Vi har ingen overvejels­er og ingen planer om det.«

I en sms til Jyllands-Posten oplyser gruppeform­and Henrik Frandsen (M), at også Moderatern­e afviser en aftale med Fonseca.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Mike Fonseca selv, men han tager ikke telefonen, og ingen åbner døren på hans kontor på Christians­borg, når man banker på.

 ?? ?? I november sidste år røg det 28-årige folketings­medlem Mike Fonseca ud af Moderatern­e, fordi han var blevet kaerester med en folkeskole­elev på 15 år. Det var i strid med Moderatern­es adfaerdsko­deks. Foto: Jens Dresling
I november sidste år røg det 28-årige folketings­medlem Mike Fonseca ud af Moderatern­e, fordi han var blevet kaerester med en folkeskole­elev på 15 år. Det var i strid med Moderatern­es adfaerdsko­deks. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark