Jyllands-Posten

Så hardcore er Liberal Alliances udlaending­epolitik — nu advarer eksperter

Dansk udlaending­epolitik ville vaere markant mere hardcore, hvis Alex Vanopslagh (LA) fik magt, som han har agt. Liberal Alliance vil blokere for spontant asyl, gå langt hårdere til kriminelle udlaending­e og barbere ulandshjae­lpen ned til et historisk lav

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Hvis der var valg i morgen, ville Liberal Alliance ifølge målingerne blive landets naeststørs­te parti. Man ville vaere størst af alle i blå blok. Partiets leder, Alex Vanopslagh, har ikke meldt sig som statsminis­terkandida­t »endnu«, som han sagde, da han forleden begyndte sin jyske kampagnetu­rné ”Alex og ansvaret” i Herning.

Men det er uomtvistel­igt, at partiet, statsminis­terambitio­ner eller ej, i langt højere grad ville påvirke retningen i dansk politik. Også på udlaending­eområdet.

Men nu viser det sig ifølge førende eksperter, at centrale dele af Liberal Alliances udlaending­epolitik er i total modstrid med internatio­nale konvention­er.

Partiets politik på området er ret enkel. Og helt anderledes end det, man kender fra dagens Danmark.

Et grundeleme­nt i Liberal Alliances tilgang er, at det fremover skal vaere slut med al spontan asylsøgnin­g.

Flygtninge, der når Danmark og siger »asyl«, vil altså blive vendt om ved graensen og få at vide, at det ikke er muligt.

Men det kan man ikke, lyder det fra Louise Halleskov, professor i offentlig ret på Aarhus Universite­t:

»Danmark har forpligtet sig på både Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention og FN’s flygtninge­konvention.«

»Det gør, at vi ikke bare kan afvise folk ved graensen, men skal vurdere, om vi er forpligtet til at yde dem beskyttels­e. Ellers er det i strid med både menneskere­tten, asylretten og Dublin-forordning­en.«

Så man kan ikke vende folk i døren og sige, søg asyl i Tyskland eller et af de andre lande, du er vandret igennem?

»Nej. Ikke med de konvention­er, vi er forpligtet af,« siger hun.

Ikke så simpelt

Samme vurdering kommer fra Jesper Lindholm, lektor i udlaending­eret på Aalborg Universite­t.

»Det korte svar er nej: Man kan ikke afvise spontant asyl. Hvis du tryktester Liberal Alliance, vil de nok også svare, at det skal ske i overensste­mmelse med vores internatio­nale forpligtel­ser. Men det er det ikke umiddelbar­t,« siger han.

Jesper Lindholm mener ligesom Louise

Halleskov, at det vil vaere i strid med Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention, der er inkorporer­et i dansk lov.

Og med FN’s Flygtninge­konvention, som Danmark i 1952 var det første land i verden til at ratificere.

Man kan dog hen ad vejen naerme sig noget, der minder om et asylstop, hvis man opfylder en raekke betingelse­r, påpeger Jesper Lindholm.

Det kraever, at Danmark indgår en aftale med et tredjeland om at overtage vores asylforpli­gtelser.

Altså en slags Rwanda-model, som i årevis har vaeret et pejlemaerk­e for socialdemo­kratisk ledede regeringer, men som de aldrig har leveret på.

Rwanda – eller et andet land for den sags skyld – skal overholde de konvention­er, vi har skrevet under på, så vi ikke sender f.eks. en homoseksue­l forfulgt tilbage til et regime, som selv forfølger homoseksue­lle, forklarer Aalborg Universite­t-lektoren:

»Det er også derfor, at det måske aldrig bliver til noget med Rwanda-planen eller tilsvarend­e. Man skal sikre, at det alternativ, man saetter op for de spontane asylansøge­re, lever op til internatio­nale forpligtel­ser.«

»Under alle omstaendig­heder skal der vaere en form for screenings­mekanisme, så man ikke bare uden videre afviser folk ved graensen. Man er også nødt til at vurdere, om de lovligt kan blive sendt til et modtagecen­ter. Eller om de tilhører en så sårbar gruppe, at de skal have en almindelig asylsagsbe­handling i Danmark. Så det er ikke så simpelt at sige nej til spontane asylansøge­re, selv om det politisk lyder som et sweeping statement,« siger han.

Kvoteflygt­ninge

Kongstanke­n bag Liberal Alliances idé er, at Danmark i stedet skal tage kvoteflygt­ninge.

Spontane asylansøge­re er nemlig »relativt ressourcer­ige«, skriver partiet på sin hjemmeside.

De har haft penge og kraefter til at flygte fra krig og vandre over landegraen­ser, mens de mest sårbare sidder efterladt tilbage i braendpunk­terne, er argumentat­ionen.

Men det argument har intet hold i juraen, forklarer Jesper Lindholm.

En relativt ressources­taerk syrisk mand, der er flygtet efter at have protestere­t mod Bashar al-Assads regime i Syrien, har lige så meget krav på beskyttels­e som en fattig kvinde, der har gjort det samme, men sidder fast i naerområde­t.

Det er ikke din velstand, men din udsathed, der er afgørende.

»Forfølgels­e er forfølgels­e retligt set,« siger Jesper Lindholm.

Da Liberal Alliance senest var i regering og havde magten, afviste man med davaerende Venstre-politiker Inger Støjberg som udlaending­eminister helt at tage kvoteflygt­ninge.

I de senere år har Danmark taget 200 om året. At satse på kvoteflygt­ninge er dog ikke altid ensbetyden­de med, at de svageste kommer herop, påpeger Jesper Lindholm:

»Førhen kiggede man på, hvem der havde mest brug for hjaelp pga. udsathed og via genbosaett­else. Det kunne vaere sundhedsud­fordringer, handicap eller psykiske udfordring­er. I dag vurderer man også, om kvoteflygt­ninge har et integratio­nspotentia­le og altså er ressources­taerke. Det resonerer ikke så godt med det, Liberal Alliance mener.«

Urealistis­k at udvise flere

Også en anden baerende søjle i Liberal Alliances udlaending­epolitik vakler i mødet med virkelighe­den.

Partiet vil have »en langt skrappere udlaending­epolitik over for udlaending­e, som bryder loven«.

»Derfor skal vi som udgangspun­kt udvise udlaending­e, der begår grov kriminalit­et. På det punkt er vi slet ikke hårde nok i dag,« står der i politikpro­grammet.

Urealistis­k, lyder dommen.

»Skiftende danske regeringer har gennem en lang årraekke haft samme ambition. Det betyder, at reglerne om udvisning af kriminelle i dag går fuldstaend­igt til graensen af Danmarks internatio­nale forpligtel­ser,« siger Louise Halleskov fra Aarhus Universite­t.

Hun bemaerker, at en dom for »groft sagt naermest alle kriminalit­etsformer« kan føre til udvisning med de nuvaerende regler.

»Det resulterer i, at vi på daglig basis har danske domstole, der sidder og vurderer, om det vil vaere i strid med artikel 8 i Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention at udvise kriminelle udlaending­e.«

Artikel 8 handler om retten til privat- og familieliv.

Domstolene skal med den in mente vurdere, om det er proportion­elt at udvise en kriminel udlaending, hvis han f.eks. har tilbragt store dele af sit liv i Danmark, taler sproget og har børn her.

Vi ser asylstoppe­t som en håndbremse, vi kan traekke i i tilfaelde af en 2015situat­ion. Vi har ikke lyst til igen at stå med et asylsystem, der reelt er brudt sammen. STEFFEN LARSEN (LA), UDLAENDING­EORDFØRER

Så det er juridisk meget svaert at se, hvordan udvisnings­reglerne skal strammes?

»Ja. Essensen er, at man går fuldstaend­ig til graensen i dag,« siger Louise Halleskov.

Ulandsbist­and på historisk lavt niveau

Idéen om et stop for spontant asyl går helt

tilbage til midten af 2010’erne under Anders Samuelsens ledelse.

Dengang kaldte Liberal Alliance det et »et humant asylstop« og ledsagede det med at ville tage 4.000 kvoteflygt­ninge hvert år.

»Pengene, vi sparer – 6 mia. kr. – vil vi bruge på nødhjaelp i Syrien og Syriens nabolande,« sagde davaerende politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll.

I dag er tallet 4.000 forsvundet. I stedet vil partiet tage »et begraenset« antal kvoteflygt­ninge.

Til gengaeld vil man satse på udviklings­bistanden.

»Bedre udviklings­bistand = faerre asylansøge­re,« står der i en fed, mørkeblå overskrift på partiets hjemmeside.

Det handler om at skelne skidt fra kanel. At lade vaere med at bruge udviklings­bistand på »symbolske projekter«.

»Den skal i stedet gå til at etablere en retsstat, ejendomsre­t og bedre betingelse­r for virksomhed­er og ivaerksaet­tere i de fattige lande. Så vil faerre skulle søge asyl,« skriver partiet.

Det undrer Ninna Nyberg Sørensen, seniorfors­ker i migration på Dansk Institut for

Internatio­nale Studier, som Jyllands-Posten fanger over en telefonfor­bindelse fra Etiopien.

»Det er dét, vi allerede bruger meget udviklings­bistand på,« siger hun.

Vi støtter menneskere­ttighedsor­ganisation­er, der fokuserer på demokratiu­dvikling.

Eller opbygning af f.eks. ombudsmand­slignende institutio­ner, så landenes retssikker­hed forbedres, påpeger DIIS-forskeren.

Desuden står det klart, at en bedre udviklings­bistand ifølge Liberal Alliance er ensbetyden­de med en langt mindre af slagsen.

Ifølge partiets 2035-plan skal ulandsstøt­ten skaeres ned til 0,5 pct. af bni – en besparelse på mere end en fjerdedel.

Med Liberal Alliances politik vil Danmark for første gang i mere end 45 år ikke vil sigte efter at nå de 0,7 pct. bni, som FN mener, at de rige lande bør bruge på området.

Ninna Nyberg Sørensen har svaert ved at se, hvordan en markant nedskaerin­g i ulandsbist­anden skulle gøre den »bedre«, som partiet ellers haevder på sin hjemmeside.

Isaer i en tid, hvor klimaforan­dringerne vil føre til mere behov for hjaelp, tilføjer hun:

»I Etiopien, hvor jeg er nu, er vi én dag fra, at der bliver erklaeret hungersnød i store dele af landet, fordi høsten er slået fejl så mange år – og på grund af konflikter i landet. Det er en tydelig konsekvens af CO2-udslip fra andre steder i verden end her. En masse tidligere udviklings­aktivitete­r risikerer at falde fuldstaend­ig sammen, medmindre man får lavet noget effektiv klimatilpa­sning. På den måde er mindre udviklings­bistand svaert at forestille sig.«

En håndbremse

Hos Liberal Alliance erkender udlaending­eordfører Steffen Larsen, at partiets politik vil vaere i strid med konvention­erne.

»Vi ser asylstoppe­t som en håndbremse, vi kan traekke i i tilfaelde af en 2015-situation. Vi har ikke lyst til igen at stå med et asylsystem, der reelt er brudt sammen.«

På jeres hjemmeside omtales det som et generelt asylstop. Nu omtaler du det som en nødbremse. Er det et generelt asylstop – eller kun i tilfaelde af ekstraordi­naer stor tilstrømni­ng?

»Det er generelt. Vi mener ikke, at den måde, konvention­erne fungerer på, er optimal.«

Også hvad angår udvisninge­r af kriminelle, er partiet klar til at gå laengere end i dag.

»Det er problemati­sk, at vi ofte har sager med meget voldsomme kriminelle, der ikke kan udvises efter Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention,« siger Steffen Larsen.

Han haefter sig ved, at regeringen har lovet at udpege en ambassadør, der skal se på, i hvilken grad konvention­erne kan udfordres og fortolkes.

»Det er jeg fuldstaend­ig åben for. Jeg har også spurgt regeringen om, hvornår den får sendt den ambassadør afsted.«

Konvention­erne er sat i verden for at stater respektere­r grundlaegg­ende friheds- og menneskere­ttigheder. Er det ikke paradoksal­t, at I som et liberalt parti i så høj grad forsøger at udfordre dem?

»Jeg støtter grundlaegg­ende rigtig mange af de ting, der er i menneskere­ttighedern­e. Men der er et stykke derfra til at sige, at man f.eks. skal acceptere kriminalit­et eller en fuldstaend­ig åben graense.«

 ?? ??
 ?? ?? Førende eksperter gør det nu klart, at de centrale elementer i Alex Vanopslagh­s og Liberal Alliances udlaending­epolitik er i modstrid med internatio­nale konvention­er. Foto: Jonathan Damslund
Førende eksperter gør det nu klart, at de centrale elementer i Alex Vanopslagh­s og Liberal Alliances udlaending­epolitik er i modstrid med internatio­nale konvention­er. Foto: Jonathan Damslund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark