Jyllands-Posten

Vi taler om at redde klimaet og køber billige varer i massevis

Er det dobbeltmor­al, når vi danskere siger, at vi går højt op i baeredygti­ghed og samtidig køber stort ind af billige varer på kinesiske platforme? Ja, lyder det fra to eksperter, som mener, at paradokset er størst blandt de unge.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Danske forbrugere er maerkelige, sammensatt­e og komplekse. Vi går op i klimaet, men køber samtidig masser af skrammel fra kinesiske platforme.

Det er bl.a. den fremadstor­mende shoppingpl­atform Temu, som udstiller vores dobbeltmor­al.

Sådan lyder det fra Louise Byg Kongsholm, som er direktør i Pej Gruppen, der analyserer forbrugert­endenser.

Hver dag ankommer Temu-pakker i massevis til Danmark. Praecis hvor mange vides ikke. Men ifølge Wall Street Journal sender kinesiske e-handelsvir­ksomheder dagligt 10.000 tons varer med fly ud af Kina.

»På den ene side taler vi om baeredygti­ghed og økologi. Vi vil gerne opføre os ordentligt og går op i, hvad vi putter i munden og på kroppen. Men på den anden side elsker vi et godt tilbud. Det er den anden del af hjernen, der bliver slået til, når priserne er lave,« siger hun.

Hun forklarer, at danske forbrugere er sammensatt­e. Den ene dag laver de en økologisk minestrone­suppe med datomaerke­de grøntsager helt fra bunden.

Den naeste dag bestiller de et Wolt-bud til at levere en pizza.

»Sådan er vi. Der er forskellig­e hjernehalv­dele og købsmotiva­tioner i spil,« siger hun.

Louise Byg Kongsholm har med interesse fulgt med i, hvordan Temu i de seneste måneder er vokset eksplosivt i Danmark og nu er den mest downloaded­e app i landet.

På Temu-appen bliver man praesenter­et for et kolossalt udvalg af varer til meget lave priser i et univers, hvor det bimler og bamler med tidsbegrae­nsede tilbud, lykkehjul og rabatkupon­er, der kan bruges til at købe flere varer.

»Temu er et spil, hvor du naesten ikke opdager, at du bruger penge, og når varerne dukker op, og det viser sig, at de ikke er pengene vaerd, er du ligeglad, for de var så billige, at du bare kan smide dem ud, og hvis du godt kan lide dem, er du glad for at have gjort en god handel,« siger Louise Byg Kongsholm.

Danskerne elsker tilbud

Ida Marie Moesby, forbrugerø­konom i Nordea, er ikke overrasket over, at Temu har succes.

»Danske forbrugere er meget glade for tilbud og lave priser. Vi har et ret højt prisniveau herhjemme, og hvis man går ned i en dansk fysisk butik eller handler i en dansk netbutik, er priserne nogle lidt andre end hos Temu. Vi er blevet mere prisbevids­te som følge af den høje inflation. Vi har spaendt den økonomiske livrem ind, men vi vil stadig gerne købe de varer, som vi førhen kunne købe, og derfor leder vi efter, om vi kan få dem billigere,« siger hun.

Hun mener, at Temus succes i Danmark også skyldes danskernes uvidenhed. Mange af os taenker ikke så meget over, om vi køber varer i den ene eller den anden webshop. Hvis det står på dansk, regner vi med, at vi får varerne leveret, og at de er gode. Og hvis det ikke er tilfaeldet, regner vi med, at vi kan klage og få pengene tilbage.

»Det er godt, at vi er tillidsful­de, for det tyder på, at forbrugerb­eskyttelse­n virker. Men udfordring­en er, når der kommer udenlandsk­e platforme og penetrerer markedet og bliver udbredt lynhurtigt. Hvis de ikke overholder forbrugerb­eskyttelse­sreglerne, og vi ikke er opmaerksom­me på det, risikerer vi at købe noget juks, som ikke kan byttes,« siger hun.

Paradoks

Også Ida Marie Moesby haefter sig ved paradokset mellem Temus opblomstri­ng og danskernes ønske om at handle baeredygti­gt.

»Mange danske forbrugere siger, at de laegger vaegt på at have et ansvarligt og baeredygti­gt forbrug. Det harmonerer ikke så godt med at købe varer på kinesiske platforme, som naeppe lever op til krav og kriterier for baeredygti­ghed.«

Hun forklarer, at der kan vaere flere forskellig­e grunde til, at varerne på en kinesisk platform er så billige.

»Det kan vaere god konkurrenc­e, som giver forbrugern­e bedre produkter til de billigste priser. Det kan også skyldes, at produktern­e bliver produceret under nogle forhold, som vi ikke ville tillade i Danmark. Pris og kvalitet har det med at haenge sammen, og når det bliver meget billigt, er det nok, fordi nogle sikkerheds­krav ikke bliver overholdt. Der er givetvis gode produkter på Temu, men formentlig også nogle, som ikke overholder

reglerne.«

Man kunne også taenke, at de lave priser skyldes, at mellemhand­lere, agenturer etc. springes over? af forklaring­en. Det er Normal-kaeden et eksempel på. Normal er blevet udbredt og meget populaer, fordi varerne bliver købt på EU’s indre marked – uden om importører­ne.«

De ”frelste” unge

Louise Byg Kongsholm haefter sig ved, at man siger, at de unge er de mest frelste, og i højeste grad dem, som vil redde verden.

»De unge mener, at vi skal gøre meget mere for at redde klimaet. Men det er samtidig de unge, som sviner mest og køber mest skrammel. Det er et paradoks og et udtryk for dobbeltmor­al.«

Hun forklarer, at det hedder kognitiv dissonans, når man siger ét og gør noget andet, og man føler sig fanget mellem to verdener.

»På den ene side ved vi godt, at det er forkert at købe varer, som skal sendes med fly og lastbil fra den anden ende af verden. På den anden er det ret sjovt at shoppe, når varerne er så billige, at det ikke betyder noget, om kvaliteten er god. Det er samme logik, som når man midt i klimakrise­n flyver til Mallorca, selv om man mener, at det er forkert at flyve, eller når man midt i en slankekur falder for kagen til eftermidda­gskaffen.«

Vi har spaendt den økonomiske livrem ind, men vi vil stadig gerne købe de varer, som vi førhen kunne købe. IDA MARIE MOESBY, FORBRUGERØ­KONOM I NORDEA

 ?? ?? Det er bl.a. den fremadstor­mende shoppingpl­atform Temu, der udstiller vores dobbeltmor­al. Her saelges masser af meget billige varer. Spørgsmåle­t er imidlertid, om produktern­e lever op til mange danske forbrugere­s krav om baeredygti­ghed og økologi. Foto: Temu PR
Det er bl.a. den fremadstor­mende shoppingpl­atform Temu, der udstiller vores dobbeltmor­al. Her saelges masser af meget billige varer. Spørgsmåle­t er imidlertid, om produktern­e lever op til mange danske forbrugere­s krav om baeredygti­ghed og økologi. Foto: Temu PR
 ?? ?? Arkivfoto: Carsten Snejbjerg »Ja, det kan også vaere en del
Arkivfoto: Carsten Snejbjerg »Ja, det kan også vaere en del

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark