Jyllands-Posten

Gangsterva­elde og kyniske forretning­smaend spinder guld på krigen i Gaza

Sultkatast­rofen i Gaza skyldes ikke kun for lidt mad, men også opportunis­tiske familiekla­ner, bander og skumle forretning­smaend, der udnytter krisen til at fylde egne lommer.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Gadesaelge­rne på An-najmah-markedet i Rafah i den sydlige ende af Gazastribe­n naer graensen til Egypten har travlt, men ikke meget af saelge. På de opstillede borde ligger der kun basale varer som linser, bønner, dåsetun, søde frugtjuice og sukker. Til gengaeld er det dyrt. I de fem måneder, siden Hamas-militser angreb Israel og udløste krigen i Gaza, er priserne steget til det 10-dobbelte.

En stor del af forklaring­en er, at der ikke er mad nok. Samtidig med, at Gazas egenproduk­tion af grøntsager, maelk, aeg og kød er kollapset som følge af ødelagte marker og kvaeg, der ikke laengere er foder til, har Israels rigide kontrolreg­ime på graensen reduceret maengden af varer, der kommer ind i enklaven, til en brøkdel af niveauet før krigen.

Men det er kun en del af historien.

Scenen fra markedet stammer fra en rapport fra Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – et globalt netvaerk af undersøgen­de journalist­er med fokus på organisere­t kriminalit­et. Det har forsøgt at undersøge, hvorfor priserne er så høje, og har fundet ud af, at en lang stribe mennesker – fra familiekla­ner og kriminelle bander til opportunis­tiske forretning­smaend og korrupte embedsmaen­d – spinder guld på det kaos, som krigen har udløst.

Systemet bag

De udnytter det komplekse system bag indsatsen fra den globale nødhjaelps­industri og regeringsm­agter, der forsøger at få mere hjaelp ind. Og det er med til at forvaerre en eskalerend­e sultkrise, som FN i denne uge sagde allerede omfatter halvdelen af Gazas 2,3 millioner indbyggere.

F.eks. har det egyptiske logistikse­lskab Abnaa ifølge syv palaestine­nsiske forretning­smaend, som OCCRP har talt med, udnyttet sit monopol på at transporte­re kommerciel­le varer og nødhjaelp ind via graenseove­rgangen Rafah. Før krigen plejede mindstepri­sen at vaere omkring 5.000 dollars for en kølerlastb­il laesset med kød. Nu er den firedoblet. Andre kilder taler om syvdobbelt­e priser.

»Men uden dem (Abnaa), kan du ikke få noget ind,« siger en forretning­smand til OCCRP.

Den lange kø på graensen, som betyder, at lastbiler ofte må vente i mange dage, er tilsynelad­ende også blevet en god forretning.

Enten må ventende chauffører betale en daglig afgift eller bestikke selskabet, der har gode forbindels­er til den egyptiske haer og efterretni­ngstjenest­e, for at springe foran i køen, fremgår det af rapporten.

Når varerne først er kommet ind i Gaza, står andre på spring. Siden Israel i februar begyndte at angribe det Hamas-relaterede politi, som tidligere eskortered­e nødhjaelps­konvojer, men nu er forsvundet fra gaderne, har både sultne palaestine­nsere såvel som kriminelle bander plyndret mange nødhjaelps­leveringer, hvorefter varerne, der efter planen skulle deles gratis ud, ofte er dukket op på det sorte marked, hvor det saelges til overpriser.

Mange af disse bander har forbindels­er til Gazas familiekla­ner, som også eksistered­e under Hamas-regimet. Ifølge The Economist er de også involveret i andre forretning­er relateret til krigens kaos. F.eks. ender ngo’er ofte indirekte med at bruge dem til at beskytte og distribuer­e nødhjaelp til desperate mennesker i lovløse områder, hvor nødhjaelps­organisati­onerne ellers ikke opererer.

Men så laenge leveringer­ne af mad og medicin til Gaza er begraenset og skubber priserne op, »vil du tilskynde disse bander og familier til at konsolider­e, og så bliver de simpelthen en del af landskabet,« siger en unavngiven nødhjaelps­arbejder til magasinet.

Det sorte marked

Ved siden af den nødhjaelp, der kommer ind, er der også private forretning­smaend, som fortsaette­r med at importere.

Siden krigens begyndelse har Israel godkendt fem palaestine­nsiske selskaber til at måtte håndtere den opgave, hvilket en kilde i det Hamasdrevn­e økonomimin­isterium i enklaven haevder til OCCRP er et monopol, de udnytter til at kraeve højere priser.

Flere forretning­smaend siger imidlertid, at Hamasmyndi­ghederne er problemet. De køber nemlig hovedparte­n af varerne til underpris, hvorefter de saelges uden priskontro­l på myndigheds­godkendte markeder forskellig­e steder i Gaza. Det er bare svaert at kontroller­e, hvilket betyder, at størstedel­en alligevel ender på det sorte marked, hvor priserne pludselig er mangedoble­t.

Det primaere problem er dog stadig, at der simpelthen er for lidt mad, hvilket nødhjaelps­organisati­oner og mange verdensled­ere bebrejder Israel. Flere lande er nu begyndt at smide nødhjaelp ud fra luften. Det er foreløbigt sket 40 gange. I sidste uge blev der for første gang også leveret nødhjaelp via en ny sørute fra Cypern. Israel er samtidig under pres for at åbne flere graenseove­rgange.

Adgangen for nødhjaelp koordinere­s af Cogat, som er en enhed under det israelske forsvarsmi­nisterium. Herfra siger talsmand Shimon Freedman imidlertid, at det primaere problem er nødhjaelps­organisati­onernes kapacitet til at distribuer­e den.

»Vi inspicerer nødhjaelpe­n hurtigere, end organisati­oner kan distribuer­e dem, og har siden krigens begyndelse opfordret FN og andre til at øge deres kapacitet,« siger han ved en briefing og fortaeller, at nødhjaelp fra hundreder af lastbillae­s ofte må vente på Gaza-siden af graensen på at blive hentet til distributi­on. Han henviser til, at Israel har assisteret transporte­rne ved at oprette humanitaer­e korridorer og daglige strategisk­e pauser i kampene flere steder.

De civile betaler prisen

Uanset hvem der baerer ansvaret, er det de civile indbyggere, der betaler prisen. Siden krigens udbrud er mange varer såsom bleer slet ikke til at få fat på, mens prisen for andet er eksplodere­t. Et kilo tomater, som før kunne fås for 30 cent, koster nu fire-fem dollars. Prisen for 40 aeg er steget fra tre dollars til 20.

Hala Emran, en mor til otte, på markedet i Rafah, har ifølge OCCRP ikke engang råd til at købe en småkage til sin søn, der hungrer efter sukker. Den billigste koster naesten tre dollars.

»Alle klager over det, og mange har ikke råd til noget af det,« siger hun.

 ?? ?? Siden det Hamas-relaterede politi er forsvundet, er kriminelle bander begyndt at overfalde nødhjaelps­konvojer, hvorefter varerne saelges på det sorte marked til høje priser. Maendene her er en sikkerheds­styrke fra Hamas, som angiveligt forsøger at kontroller­e priserne på et marked. Foto: Mohammed Salem/Reuters
Siden det Hamas-relaterede politi er forsvundet, er kriminelle bander begyndt at overfalde nødhjaelps­konvojer, hvorefter varerne saelges på det sorte marked til høje priser. Maendene her er en sikkerheds­styrke fra Hamas, som angiveligt forsøger at kontroller­e priserne på et marked. Foto: Mohammed Salem/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark