Jyllands-Posten

Du skal helst gå 10.000 skridt om dagen — eller skal du? Nyt studie giver svaret på den magiske graense

Tesen om de 10.000 skridt som den ideelle sundhedsmå­lsaetning er ofte blevet afprøvet, men hvad er op og ned? Dansk professor har kigget på den seneste store undersøgel­se.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

For nogle er det en basal rutine, for andre er det en konstant kamp.

At krydse skridttael­lerens naesten magiske graense ved 10.000 daglige skridt har i årevis optaget danskerne. Utallige er anbefaling­erne, og utallige er historiern­e om myten og mantraet om de velkendte 10.000 skridt, der sikrer visse sundhedsfo­rdele.

Men hvad er op og ned? Det har et stort australsk studie et nyt svar på, og konklusion­en overrasker ikke en dansk professor.

Forskere fra University of Sydney i Australien har analyseret over 72.000 personer med en gennemsnit­salder på 61 år i gennemsnit­ligt syv år, efter at deres daglige antal skridt blev målt i en uge.

I analyseper­ioden døde over 1.600 personer, mens knap 6.200 fik hjerterela­terede sygdomme.

Efter at have korrigeret for andre faktorer, der kunne påvirke risikoen for død eller sygdom i den gaeldende periode, kom forskerne frem til et svar:

Det mest optimale er 9.000-10.000 skridt om dagen. I så fald reduceres risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 21 pct., mens risikoen for en tidlig død reduceres med 39 pct.

Og går man mere end 10.000 skridt, begynder sundhedsfo­rdelene at aftage, viser studiet, der er blevet publiceret i tidsskrift­et British Journal of Sports Medicine.

Sundhedsfo­rsker Matthew Ahmadi fra University of Sydney i Australien kalder det et vigtigt budskab for folkesundh­eden, at al bevaegelse er vigtig.

»Folk kan og bør forsøge at opveje de sundhedsma­essige konsekvens­er af uundgåelig stillesidd­ende tid ved at øge deres daglige antal skridt,« siger han i en pressemedd­elelse.

Bekraefter hvad vi ved

Tesen om de 10.000 skridt som den ideelle målsaetnin­g er ofte blevet afprøvet.

Men hvordan haenger det nye australske studie sammen med tidligere studier, der afliver myten om de 10.000 skridt? Er alt under 9.000-10.000 skridt så uden sundhedsma­essig betydning?

Kristian Overgaard, professor ved Idraet på Institut for Folkesundh­ed på Aarhus Universite­t, ryster på hovedet.

»I bund og grund bekraefter undersøgel­sen meget af det, vi allerede vidste i forvejen i forhold til sundhedsef­fekterne. Så der er ingen grund til lave alt for meget om på rådgivning­en og skrive alt om,« siger han.

Kristian Overgaard har noteret sig det nye australske studie og kender også til tidligere studier – f.eks. offentligg­jorde tidsskrift­et European Journal of Preventive Cardiology i sommer et studie fra bl.a. det amerikansk­e Johns Hopkins University. Det viste bl.a., at man allerede nedsaetter risikoen for hjerte-kar-sygdomme ved 2.300 skridt om dagen.

De to studier er dog ikke i modstrid med hinanden, siger han. Det er et spørgsmål om udregning, kategorise­ring og typen af sundhedsef­fekter.

»Det ene studie viser, at man kan se en sundhedsef­fekt fra ikke at gå overhovede­t til at gå nogle få tusinde skridt. Det har man vidst i lang tid. Dette nye studie viser så, at man tilsynelad­ende får den største effekt af at gå omkring 10.000 skridt, og går man meget laengere, flader sundhedsef­fekterne,« siger han.

Idraetspro­fessoren understreg­er, at den fulde sundhedsef­fekt ved gang fås ved de ca. 10.000 daglige skridt, men, siger han så:

»Andre studier vil nok sige 7.000-8.000 skridt, men det skal man ikke betragte som modstriden­de, for så nøjagtigt kan man ikke måle det. Den største forskel ligger i at lette bagdelen i første omgang. Den største sundhedsma­essige effekt finder man ikke fra 7.000 til 10.000 skridt, men fra nul skridt til nogle få tusinde.«

 ?? ?? På gåtur i skovene ved Aarhus. Arkivfoto: Mathilde Bech
På gåtur i skovene ved Aarhus. Arkivfoto: Mathilde Bech

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark