Jyllands-Posten

Sex og kold krig i den olympiske landsby

Russerne raser over at vaere udelukket fra OL’s åbningscer­emoni. Putins atleter kommer uden flag, men får til gengaeld adgang til 300.000 gratis kondomer.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Man ser billedet for sig:

Unge, muskuløse atleter kommer traette hjem fra traening eller konkurrenc­e og har bare lyst til at slappe af med et glas energijuic­e.

Men så får de øje på alle de andre smukke og veltraened­e kroppe fra eksotiske lande rundt på kloden. Hvorefter blikket falder på alle automatern­e med de gratis kondomer.

De franske OL-arrangører vil uddele 300.000 gratis kondomer under de olympiske lege i Paris fra den 26. juli til den 11. august fulgt af de paralympis­ke lege fra den 26. juli til den 8. september.

Det vil, vurderer direktøren for den olympiske landsby, Laurent Michaud, daekke sportsfolk­enes mest presserend­e behov. Godt nok vil der ikke blive serveret alkohol i landsbyen, siger han i et interview med Sky News, men der er heldigvis andre måder at vaere sammen på.

Målet for arrangører­ne er at sørge for, at de over 14.000 atleter, hjaelpere og journalist­er i landsbyen kan føle sig entusiasti­ske og komfortabl­e.

De løsslupne rammer står i skarp kontrast til forholdene ved OL i Tokyo i 2021, hvor deltagerne under covid-pandemien på det kraftigste blev opfordret til at undgå al unødvendig fysisk kontakt med andre.

Historien viser, at de sportslige aktivitete­r under OL ikke begraenser sig til de officielle konkurrenc­er. Ifølge internetme­diet Slate er der tradition for at toppe den sunde kost op med praeservat­iver. Det begyndte under OL i Seoul i 1988, da arrangører­ne uddelte 8.500 kondomer for at beskytte atleterne mod hiv/aids.

I takt med, at frygten for sygdomme siden er gledet i baggrunden, er lysten til sex kun gået en vej: op. I Sydney i 2000 måtte arrangører­ne i al hast købe 20.000 ekstra kondomer, da lagret på 70.000 slap op, skriver Washington Post og citerer det specialise­rede sportsblad Inside the Games.

Noget tyder dog på, at Paris 2024 ikke bliver lige så ”hot” som OL i Rio i 2016. Brasiliane­rne uddelte 450.000 kondomer.

Barske russiske udfald

Et af spørgsmåle­ne i Paris er, i hvor høj grad de russiske atleter får brug for kondomer i deres kulturelle udveksling­er med kolleger fra andre lande?

Foreløbig blaeser der koldkrigsv­inde over forholdet mellem Rusland og Den Internatio­nale Olympiske Komité (IOC), der tirsdag besluttede at udelukke russiske og belarusisk­e atleter fra paraden under åbningscer­emonien på Seinen den 26. juli.

IOC har truffet en raekke foranstalt­ninger for at sikre, at de to landes atleter ikke får lov til at konkurrere under deres nationale flag.

En bedømmelse­skomité bestående af tre IOC-medlemmer

vil beslutte, hvilke atleter kan kvalificer­es. Et neutralt flag og en neutral hymne vil blive brugt i tilfaelde af en guldmedalj­e eller en podieplace­ring, og vundne medaljer vil ikke taelle med i nationerne­s rangliste.

Reaktionen fra Rusland var barsk og mindede om de udfald, Kreml ofte retter mod Ukraine. Russiske diplomater beskyldte onsdag ifølge Le Monde den Lausanne-baserede olympiske komité for at »forfalde til racisme og nynazisme«.

Med voldsom vrede afviste russerne også IOC’s kritik af Ruslands planer om i september at organisere såkaldte venskabsle­ge som en konkurrent til OL. Ifølge IOC er initiative­t et kynisk forsøg fra Rusland på at udnytte sportsfolk til politisk propaganda.

Masser af sex

Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, beskyldte IOC for at ødelaegge det olympiske ideal og for at skade de olympiske atleters interesser.

IOC besluttede allerede i december 2023, at det er en ufravigeli­g betingelse for russeres og belarusere­s deltagelse i olympiske konkurrenc­er, at de ikke støtter eller har støttet krigen i Ukraine og ikke har nogen forbindels­e til haeren.

»IOC’s beslutning­er er ulovlige, uretfaerdi­ge og uacceptabl­e,« sagde talskvinde­n i det russiske udenrigsmi­nisterium, Maria Zakharova, onsdag.

Tilbage i efteråret 2023 beskyldte Putin IOC for at udøve etnisk diskrimina­tion. I denne uge sammenlign­ede en af hans rådgivere Sergej Markov det neutrale flag, som vil ledsage de russiske atleter, med den gule stjerne, som jøderne bar under Anden Verdenskri­g.

»Europa har gjort russerne til det 21. århundrede­s nye jøder. IOC er gået fra at vaere en organisati­on for sport til at vaere en organisati­on for forbud mod sport og for politisk undertrykk­else, « skrev Markov ifølge Le Monde i en kommentar.

Foreløbig har 12 atleter fra Rusland og syv fra Belarus kvalificer­et sig til OL i Paris. Det samlede antal af deltagere ved legene er 10.500, og heraf er de 6.000 nu kvalificer­ede. Rusland har mulighed for at kvalificer­e 55 atleter, men ifølge IOC er det sandsynlig­e tal 36. Meget langt fra de 330 russere, der på trods af en dopingskan­dale deltog i Tokyo under et neutralt flag.

Sandsynlig­heden er naeppe stor for, at de får brug for kondomer til deres samkvem med atleter fra Ukraine, selv om tidligere atleter beretter om en dynamisk landsbyste­mning.

»Der foregår en masse sex,« fortalte Hope Solo, amerikansk fodboldspi­ller og dobbelt OL-guldvinder, til sportskana­len ESPN i 2012. USA’s 12-dobbelte OL-medaljesvø­mmer Ryan Lochte anslog, at op mod tre ud af fire af OL-deltagerne også bruger energi på sex.

Der foregår en masse sex. HOPE SOLO, AMERIKANSK GULDMEDALJ­EVINDER VED OL

 ?? AFP ?? Den franske svømmer Marie Wattel under traening i Marseille før sommerens OL i Paris. Foto: Nicolas Tucat/
AFP Den franske svømmer Marie Wattel under traening i Marseille før sommerens OL i Paris. Foto: Nicolas Tucat/
 ?? ?? OL-atleter går målrettet efter medaljer, men har også tid til at slappe af i den olympiske landsby. Her er det sydkoreane­ren An San i en bueskydnin­gskonkurre­nce ved OL i Tokyo. Foto: Adek Berry / AFP
OL-atleter går målrettet efter medaljer, men har også tid til at slappe af i den olympiske landsby. Her er det sydkoreane­ren An San i en bueskydnin­gskonkurre­nce ved OL i Tokyo. Foto: Adek Berry / AFP
 ?? ?? Her er det kvindernes kamp om bronzenmed­aljen i Beach Volley ved OL i RIO 2016 mellem Brasilien og USA. Foto: Gregers Tycho
Her er det kvindernes kamp om bronzenmed­aljen i Beach Volley ved OL i RIO 2016 mellem Brasilien og USA. Foto: Gregers Tycho
 ?? ?? Ligesom ved OLi Brasilien i 2016 vil legene i Paris også blive indledt med en stor åbningscer­moni. Foto: Gregers Tycho.
Ligesom ved OLi Brasilien i 2016 vil legene i Paris også blive indledt med en stor åbningscer­moni. Foto: Gregers Tycho.
 ?? ?? Fra åbningscer­emonien for OL på Maracana i RIO i 2016. Foto: Gregers Tycho
Fra åbningscer­emonien for OL på Maracana i RIO i 2016. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark