Jyllands-Posten

Njet, vi er ikke russere, Mette Frederikse­n

-

»Jeg er ikke sikker på, at alle skal gå hjem kl. 16 fra samlebånde­t.«

Der var ikke meget ”Blipbåt, og Gud, hvor går det godt” over Mette Frederikse­n, da hun under en debat om Danmarks hjaelp til Ukraine forleden ventilered­e sin bekymring over danskernes forestilli­ng om, at det perfekte arbejdsliv er noget, der ligner et halvdagsjo­b.

Vi har nemlig, hvad vi skal ha’ – af både stort og småt.

Men det går ikke, lød det advarende fra statsminis­teren, der koblede samfundssi­nd med arbejdsmor­al. Hun pegede på, at i Rusland knokler hele folket som villige arbejdsbie­r døgnet rundt for at holde produktion­en oppe i en krigstid. De har forstået alvoren, med andre ord. Underforst­ået: Det har danskerne ikke. Her taler man mest om nedsat tid og mere i løn.

I den krisetone, som efterhånde­n er blevet Mette Frederikse­ns varemaerke, formanede hun, at danskerne – ja, faktisk alle europaeere – skal vågne op til realiteter­ne. Det er ikke gjort med at preppe flaskevand og melde sig til overlevels­eskurser for det tilfaelde, at krigen skulle komme hertil. Nej, der skal helt anderledes damp under kedlerne. Der skal arbejdes mere. Og hele tiden, ikke kun deltids.

Budskabet er ikke nyt. Regeringen har – støttet af kloge hoveder som bl.a. økonomipro­fessor Nina Smith – laenge talt tidligt og sent om manglen på arbejdskra­ft og behovet for at arbejde mere.

Som en maerkbar konsekvens er det i år første år uden store bededag, som under store symbolske svaerdslag blev visket bort fra feriekalen­deren af regeringen for at skaffe penge til militaer og mere arbejdskra­ft. Og det sidste har i hvert fald indtil videre vaeret uden synligt held. Der mangler stadig arbejdskra­ft. Ikke mindst på sundhedsom­rådet, hvor alt for mange varme haender går tidligt hjem.

Mette Frederikse­n har igen og igen haft pegefinger­en oppe over for dem, der mener, at de kan nøjes med deltidsarb­ejde, men indtil videre er det slagsmål parkeret et temmelig uafklaret sted mellem lønaftaler og et voldsomt synligt behov for strukturel­le forandring­er.

Det betyder, at danskerne statistisk arbejder mindre end nogensinde. Siden 2008 er den gennemsnit­lige ugentlige arbejdstid faldet med halvanden time, men det er decideret usmageligt at forsøge at give det danske arbejdsmar­ked en form for medansvar for udfaldet af krigen i Ukraine. At koble den med danskernes arbejdsmor­al virker lettere desperat.

Natos militaerbu­dget er 1012 gange større end Ruslands, så hvis medlemslan­denes politikere fik effektuere­t al den hjaelp og det isenkram, de har lovet, ville det nok ramme russerne hårdere, end hvis nogle tusinde danskere »steppede op«, som Mette Frederikse­n udtrykte det.

I virkelighe­den kunne man få den mistanke, at Ukrainekro­gen var en form for camouflage for igen at pege fingre ad danskernes forhold til arbejde, som den socialdemo­kratiske leder åbenlyst finder temmelig uansvarlig­t: »Der er noget i vores mentalitet, vi bliver nødt til at få aendret. Russerne går ikke hjem. De fortsaette­r,« sagde hun.

I virkelighe­den kunne man få den mistanke, at Ukraine-krogen var en form for camouflage for igen at pege fingre ad danskernes forhold til arbejde.

Og det er her, det er på sin plads med et velment råd til statsminis­teren. Kaere Mette Frederikse­n. Lad os endelig fortsaette samtalen om, hvor meget danskerne skal arbejde, så der fortsat er råd til at indfri de forventnin­ger, som danskerne har til velfaerdss­amfundet – og som politikern­e gerne fortsat vil love deres vaelgere.

Men det er ikke russerne, vi vil sammenlign­es med. Og slet ikke lige nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark