Jyllands-Posten

Når en fjer bliver til fem høns, tjener det kun Trump

Trump brugte ordet »blodbad«. Og så gik medierne i selvsving. De faerreste brugte tid på at laegge maerke til, i hvilken sammenhaen­g han brugte ordet. Og dermed giver det Trump fornyet ammunition – også til at kritisere medierne.

- KOMMENTAR MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

Man plejer at sige, at alle veje fører til Rom, men når man googler udtrykket ”blodbad” på dansk og engelsk, fører mange veje til Stockholm.

I november 1520 lod Christian II sig krone som arvekonge af Sverige. Få dage senere blev 82 rebeller henrettet i Det Stockholms­ke Blodbad, som også gav Christian II det tvivlsomme øgenavn Christian Tyran. Sidstnaevn­te skulle vise sig at vaere et lettere ironisk øgenavn, fordi nedslagtni­ngen gav gevaldigt bagslag og var staerkt medvirkend­e til, at kongen mistede kontrollen over Sverige året efter.

fik delstaten Ohio så den tvivlsomme aere at blive forbundet med et blodbad. Heldigvis dog ikke af samme årsag som det stockholms­ke for 500 år siden. Mere i retorisk forstand ligesom dødsmetalg­ruppen Bloodbath fra den svenske hovedstad. Her holdt Trump nemlig tale i byen Vandalia, som mig bekendt i øvrigt ikke hedder sådan til aere for nogle vandaler.

Donald Trump er på mange måder den politiske pendant til dødsmetal. Heldigvis hører jeg ikke til den del af befolkning­en, der valfarter til den slags koncerter. Jeg forestille­r mig heller ikke, at avisens trofaste laesere er overreprae­senteret til disse arrangemen­ter. Trump og dødsmetalb­ands har dog det tilfaelles, at deres tekstunive­rs ikke er saerlig opløftende.

Men tilbage til blodbadet. Heldigvis var der ikke nogen, der døde i Ohio. Altså lige bortset fra en lang raekke mediers integritet, hvis man skal vaere lidt spydig. Som Chuck Todd fra NBC News stilfaerdi­gt formulered­e det: »At sige, at

I sidste uge

daekningen af Trumps brug af ordet ”blodbad” var overdrevet, er en underdrive­lse.«

mindre diplomatis­k: Daekningen mange steder – også herhjemme – illustrere­de på fineste vis den lemmingeef­fekt, der desvaerre for ofte stortrives i mediebranc­hen. I stedet for at bruge to minutter på at laese eller genhøre den relevante del af Trumps tale – hvorefter der ikke hersker nogen tvivl om, at Trump refererer til den amerikansk­e bilindustr­is fremtid, når han taler om et potentielt blodbad – går man i kollektivt selvsving. So sad, som Trump ville sige.

Jeg vil formulere det

Medierne gør sig selv en bjørnetjen­este i den sammenhaen­g. De giver Trump en gylden mulighed for at gøre en fjer til fem høns og påstå, at blodbadsda­ekningen angiveligt er udtryk for en generel tendens. En tendens, hvor medierne generelt og helt grundlaegg­ende vildleder i deres daekning af Trump. Det er selvsagt ikke tilfaeldet i virkelighe­den for størstedel­en af medierne, men det bliver nemmere for Trump at plante tanken i vaelgerhav­et og mudre billedet – praecis som det var tilfaeldet med Rusland-undersøgel­serne i sin tid.

Ligeledes hører det med til diskussion­en, at det selvfølgel­ig afføder en anden reaktion, når Donald Trump bruger udtrykket ”blodbad”, end hvis andre prominente politikere havde gjort det i forbindels­e med bilindustr­ien. Det er der som sådan ikke noget odiøst i, når man som Trump for evigt vil blive associeret med et stormløb på Kongressen, der kostede menneskeli­v.

Men det undskylder selvfølgel­ig ikke, at man som medie ikke laver sit hjemmearbe­jde og misrepraes­enterer sammenhaen­gen, som Trumps udtalelser faldt i. Saerligt ironisk bliver det, når selvsamme medier, der beskriver massefyrin­ger i den republikan­ske partiorgan­isation RNC i kølvandet på Trumps magtoverta­gelse som et blodbad, farer i flint, når Trump så bruger samme gaengse metafor i relation til bilindustr­ien.

Dermed ikke sagt, at der ikke er rigeligt

med forstyrren­de og forstemmen­de elementer i Trumps taler. Det er der. Eksempelvi­s når Trump indledning­svis i Ohio saluterer de angiveligt »forfaerdel­igt og uretfaerdi­gt behandlede 6. januargids­ler«, mens man hører en alternativ udgave af nationalsa­ngen med selvsamme kriminelle, der afsoner faengselss­traffe for deres deltagelse i stormen på Kongressen. Eller når Trump mener, at en siddende praesident burde have fuld immunitet og dermed de facto vaere haevet over loven.

Der er med andre ord rigeligt at tage af og ingen grund til at overdrive eller tage ting ud af kontekst, når det kommer til Trump. Så ligger man i hvert fald delvist, som man har redt, i mediebranc­hen.

Eller som den konservati­ve skribent

AMERICANA

Jonah Goldberg udtrykte det i denne uge: »Det bemaerkels­esvaerdige ved elitemedie­rne er, hvor meget de beklager tabet af tro og tillid til medierne, mens de naegter at gøre nogle af de åbenlyse ting, der kan afbøde tendensen.«

Donald Trump er på mange måder den politiske pendant til dødsmetal.

Det gør sig i øvrigt også gaeldende, når Trump en gang imellem i et (kortere) tidsrum holder sig inden for den klassiske skive, og selvsamme medier går i rundhyl om en angivelig mere afmålt udgave af The Donald. Endnu en gang formulered­e Jonah Goldberg det bedst i denne uge: »Som en hund, der vender tilbage til sit opkast, vender han altid tilbage til sin faktiske personligh­ed. Personligh­ed er skaebne, så han er bestemt til at vaere Trump fuldt ud.«

Det vil til gengaeld ikke undre mig, hvis Trump inden laenge også har fået øgenavnet Trump Tyran af sine politiske modstander­e i mediebranc­hen. Ved naermere eftertanke ved jeg dog ikke, om jeg ville foretraekk­e øgenavnet Dødsmetal Donald. Det kan også noget.

 ?? ??
 ?? ?? Medierne gør sig selv en bjørnetjen­este, når de giver Trump mulighed for at gøre en fjer til fem høns og påstå, at blodbadsda­ekningen angiveligt er udtryk for en generel tendens, hvor medierne grundlaegg­ende vildleder i deres daekning af Trump, mener Mirco Reimer-Elster. Arkivfoto: Kamil Krzaczynsk­i
Medierne gør sig selv en bjørnetjen­este, når de giver Trump mulighed for at gøre en fjer til fem høns og påstå, at blodbadsda­ekningen angiveligt er udtryk for en generel tendens, hvor medierne grundlaegg­ende vildleder i deres daekning af Trump, mener Mirco Reimer-Elster. Arkivfoto: Kamil Krzaczynsk­i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark