Jyllands-Posten

Laveste salg af ejerlejlig­heder i 10 år

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Salget af ejerlejlig­heder nåede i februar det laveste niveau i 10 år, viser de nyeste handelstal fra Boligsiden.dk.

Kun ca. 1.200 ejerlejlig­heder skiftede haender i sidste måned. Det københavns­ke ejerlejlig­hedsmarked er traekheste­n herhjemme, og det er for tidligt at afskrive risikoen for prisfald der, mener Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Priserne er her gået i vejret med godt 10 pct. over det seneste års tid og er reelt set kun nede med 3 pct. i forhold til pristoppen tilbage i 2022,« konstatere­r han.

Kombinatio­nen af jagten på skatteraba­tter i 2023, højere boligskat for nye købere i 2024 samt en rekordhøj boligbyrde – altså hvad det koster at købe og eje en ejerlejlig­hed i København – giver en vis risiko for prisfald i saerligt første halvår af 2024, fremhaever Christian Hilligsøe Heinig.

Lavt historisk set

Noget tyder på, at eventuelle lejligheds­købere er forbeholdn­e, mener Nordea Kredits boligøkono­m, Lise Nytoft Bergmann.

»Bortset fra februar sidste år skal vi tilbage til 2014 for at finde en februar med faerre salg. Interessen for at købe ejerlejlig­hed er altså ikke stor i øjeblikket,« konstatere­r hun.

I forhold til januar er et salg på 1.229 lejlighede­r en stigning på 28 pct. Men det er helt efter bogen, at der saelges mere i februar, fastslår Nykredits chefanalyt­iker, Mira Lie Nielsen.

»Vi ser et ejerlejlig­hedssalg, som ligger forholdsvi­s lavt historisk set, men det er også vigtigt at påpege, at der altså fortsat er solgt lejlighede­r i både København og andre steder i landet i 2024,« mener Mira Lie Nielsen.

Sammenlign­er man salget i både januar og februar 2024 med starten af 2023, er der solgt lidt flere i år.

»Det fortaeller os, at slaget fra rentestign­ingerne trods alt ramte handlerne hårdere

end det, vi ser nu, og at markedet p.t. ikke er helt fastfrosse­t, selvom vendingen også denne gang er meget markant,« vurderer Nykredits chefanalyt­iker.

Hun forventer, at salget af ejerlejlig­heder vil ligge forholdsvi­s lavt i de kommende måneder, og priserne falde til et niveau, hvor køberne igen er klar på at slå til.

»Bunden går ikke ud af ejerlejlig­hedsmarked­et – vi forventer, at priserne på landsplan vil falde knap 3 pct. og i København med knap 5 pct., inden de igen så småt begynder at stige,« mener Mira Lie Nielsen.

 ?? ?? Salget af ejerlejlig­heder
– specielt i københavns­området – halter fortsat.
Arkivfoto: Thomas Borberg
Salget af ejerlejlig­heder – specielt i københavns­området – halter fortsat. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark