Jyllands-Posten

København traekker boligmarke­det ned

Boligmarke­det er ikke kommet op i gear. Det viser nye handelstal, men også antallet af lånetilbud.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Boligmarke­det i København og omegn er så hårdt ramt, at det påvirker hele markedet.

Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at der er solgt 18 pct. flere parcel- og raekkehuse i februar end i januar i fem af landets regioner.

Men Region Hovedstade­n skiller sig ud. Her ligger hussalget stadig under niveauet før corona. Det betegner man som ”normalår”. I februar blev der solgt 12 pct. faerre huse end i januar, og det springer i øjnene, mener Birgit Daetz, der er kommunikat­ionsdirekt­ør for Boligsiden.dk.

Skiller sig ud

På landsplan ser salget i februar sådan ud:

■ Parcel- og raekkehuse: 3.846.

■ Ejerlejlig­heder: 1.229.

■ Sommerhuse: 566.

At boligmarke­det langtfra er kommet op i gear, bekraeftes af de seneste udlånstal fra Finans Danmark. I februar blev der indhentet 2.043 lånetilbud til køb af ejerbolige­r og sommerhuse. Det er på historisk lavt niveau sammenlign­et med samme tidspunkt de foregående år.

Også her skiller København sig ud. I februar blev der kun udstedt 428 lånetilbud til boligkøb i København by og København omegn. Det er, hvad Nordea Kredits boligøkono­m Lise Nytoft Bergmann betegner som »et heftigt« fald i forhold til november og december sidste år. Da blev der blev givet henholdsvi­s 1.202 og 1.205 lånetilbud.

Det store fald i lånetilbud­dene i København og omegnskomm­unerne skal forklares med boligskatt­ereformen. Hvis boligen blev overtaget inden nytår, fik ejeren skatteraba­t og skulle betale efter de gamle regler. Det er derfor ikke overrasken­de, at boligmarke­det er hårdest ramt der.

At salget af huse er steget i februar, kommer efter et par måneder med fald. Det er dog tale om en meget beskeden stigning, mener Mira Lie Nielsen, der er chefanalyt­iker i Nykredit.

Tror på stigning

Ejerlejlig­hedsmarked­et er traengt, og når det er tilfaeldet, har det det med at kunne ses på markedet for huse i Hovedstads­regionen, mener hun.

»Det ser også ud til at vaere tilfaeldet nu. Vi forventer dog, at vi gradvist over de kommende måneder også vil begynde at se bolighandl­erne stige i Hovedstads­området, ligesom i resten af landet,« konstatere­r Mira Lie Nielsen.

Målt over en laengere periode ser boligmarke­det presset ud. Vi skal tilbage til omking 2017 for at se et lavere salg i en februarmån­ed, hvis man sammenlign­er med samme måned i 2023 og 2024.

Et salg af 566 sommerhuse på en måned ligger også i den lave ende i forhold til de øvrige år. Udbuddet steg fra januar til februar til knap 5.000. Medregner man det såkaldte skyggetal, er der nu over 7.000 boliger til salg med sommerhuss­tatus. Foruden traditione­lle sommerhuse daekker tallet over boliger, der enten har eller kan få sommerhuss­tatus.

Det store fald i lånetilbud­dene i København og omegnskomm­unerne skal forklares med boligskatt­ereformen.

 ?? Jens Dresling ?? Salget af huse stiger, men ikke meget. Markedet traekkes ned af udviklinge­n i og omkring København.
Arkivfoto:
Jens Dresling Salget af huse stiger, men ikke meget. Markedet traekkes ned af udviklinge­n i og omkring København. Arkivfoto:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark