Jyllands-Posten

Sanjay Shahs naere ven vendte ham ryggen

Torsdag fik Sanjay Shah lov at fremlaegge sagen, som han synes, den skal praesenter­es. Det kom også frem, at han undervejs er blevet forrådt af en af sine naermeste medarbejde­re.

- LONE ANDERSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

»Det her er måden, jeg forklarer det til mine børn på,« sagde Sanjay Shah.

Fra vidneskran­ken viste han det diagram frem, han har tegnet i sin celle i Vestre Faengsel. På en måde er det en af Danmarks historiske bedrageris­ager kogt ned til en meget simpel tegning.

Den forestille­de et lukket kredsløb, og det var Sanjay Shahs forsøg på at forklare omverdenen, hvorfor han ikke er skyldig i bedrageri for 9 mia. kr.

Han har tegnet tre personer. Den ene pudser den andens vinduer. Den anden reparerer den tredjes bil. Og den tredje ordner taget på den førstes hus. Når alle tre har fået deres service leveret, og de har indløst de checks, de hver isaer havde modtaget for deres ydelser, går det hele i nul.

Måske har banken undervejs lagt ud eller lånt dem penge. Men til sidst er der ikke tilført penge udefra. Derfor går det op.

Men der er udført ydelser undervejs. Derfor kan man ikke beskrive hele udbyttemod­el som et simpelt kredsløb, som anklagerne hele tiden har fastholdt, var Shahs pointe.

Laver diagram i faengslet

Sanjay Shah har i faengslet også lavet et andet og lidt mere avanceret diagram, hvor det er aktier og udbytter, der strømmer rundt i kredsløbet. Men Sanjay Shahs pointe var torsdag den samme: Det kredsløb, der sendte aktier rundt mellem investorer og saelgere og lånere, blev til på grund af et smuthul i loven, som endte med at kunne åbne for en hane med refusion af udbytteska­tter for udenlandsk­e investorer og pensionspl­aner – som endte med at koste den danske stat 9 mia. kr. og indbringe Sanjay Shah en meget stor del af alle de penge.

Derfor passer det ikke, når anklageren forklarer det som et handelssys­tem, der daekker over et bedrageri.

Efter at vaere blevet udspurgt af anklagerne i fire dage var det torsdag Sanjay Shahs tur til at komme med sin forklaring på, hvorfor han er uskyldig. Han skulle forklare, hvordan han kunne handle i god tro, da han udtaenkte et finansielt system, der tillod at traekke 9 mia. kr. ud af den danske statskasse i form af refunderet udbytteska­t.

Forsvarern­e, Mikael Skjødt og Kåre Pihlmann, indledte deres fremlaegge­lse med at beskrive, hvordan hele modellen med udbytteska­tter og udlån af aktier var en kopi af andre finanshuse, der havde lavet noget lignende.

Desuden har Solo Capital undervejs haft løbende kontakt med de finansiell­e myndighede­r, understreg­ede Sanjay Shah.

De afslørede også hele det persongall­eri, som har omgivet Sanjay Shah gennem den periode mellem 2010 og 2015, hvor grunden til hele aktieudbyt­temodellen blev lagt. Navn for navn blev de praesenter­et, og mange var skatteeksp­erter eller finansiell­e eksperter, og mange af dem havde arbejdet i nogle af verdens største finanshuse, juridiske huse eller de store revisionsh­use.

En af dem, som Sanjay

Shah formentlig kunne have vaeret foruden, var hans meget naere samarbejds­partner, Jas Bains, der var med til at bygge Solo Capital op.

Men som har vendt sig mod Sanjay Shah og endte med at hjaelpe Skat i efterforsk­ningen.

Jas Bains røg uklar med Sanjay Shah tilbage i 2013. I 2015 rakte han ud efter en advokat og endte så med at bidrage til efterforsk­ningen i hele udbytteska­tteskandal­en.

Det fik Sanjay Shah først at vide i december 2023 eller januar i år, da han laeste et vidnesudsa­gn, som Jas Bains har givet, og som blev gengivet i Politiken i december.

»Ja, jeg var meget overrasket. Først var jeg vred, men så forstod jeg, hvorfor han gjorde det. Han havde ikke selv fordel af handelsakt­iviteterne i Danmark. Det er også vaerd at bemaerke, at jeg godt ved, at han brugte Solomodell­en og markedsfør­te den over for mine konkurrent­er,« sagde Sanjay Shah fra vidneskran­ken.

Inden han sammen med sine to forsvarere selv fik dirigentst­okken torsdag formiddag, nåede anklager Marie Tullin at sende sine sidste salver afsted.

Hun viste bl.a. en e-mail, som de britiske finansiell­e myndighede­r, FCA, i sommeren 2015 havde sendt til den davaerende direktør for Solo Capital, Anne Stratford. Baggrunden var, at der var indberette­t en raekke meget store aktiehandl­er via Solo i bundter på 75 mio. euro.

Mailkorres­pondancen endte med, at Solo Capital skrev til FCA, at Solo Capital desvaerre ikke havde alle oplysninge­r om kundernes transaktio­ner, så FCA kunne ikke umiddelbar­t få alle de informatio­ner, myndighede­rne ønskede sig.

Tilbagehol­dt oplysninge­r

Senere kom det frem, at Anne Stratford i en mail havde clearet med Sanjay Shah, at de ikke skulle giver FCA alle de oplysninge­r, Solo egentlig havde. Det stred mod Shahs egen fremlaegge­lse af forholdene, idet han flere gange under sagen har understreg­et, at han og Solo ville give FCA alle de informatio­ner, de måtte ønske.

Anklageren ville vide, hvorfor Solo ikke forklarer FCA, hvad det er for handler, der er tale om. Ved tordagens retsmøde slog Shah det hen med, at det var Anne Stratfords idé at skrive sådan, altså at Solo ikke havde informatio­nerne.

»Jeg skrev ikke den mail. Jeg var på ferie,« forklarede han torsdag som en begrundels­e for, at han ikke selv var involveret i den sag, selvom han havde kommuniker­et med Stratford om den.

11. marts gik sagen mod Sanjay Shah formelt i gang i retten i Glostrup. Den fortsaette­r frem til sommeren 2025.

Men en bombe er allerede sprunget, idet Shahs tidligere naere samarbejds­partner Anthony Mark Patterson den 29. februar valgte at tilstå sin del af svinglen med udbytteska­t, og han fik dagen efter en dom på otte års faengsel for medvirken i bedrageri med udbytteska­t for 8,4 mia. kr. og forsøg på bedrageri for yderligere en halv mia. kr.

Ja, jeg var meget overrasket. Først var jeg vred, men så forstod jeg, hvorfor han gjorde det. Han havde ikke selv fordel af handelsakt­iviteterne i Danmark. SANJAY SHAH, TILTALT FOR MILLIARDSV­INDEL I UDBYTTESAG­EN

 ?? ?? Sanjay Shah er tiltalt for svindel med udbytteska­t for 9 mia. kr. Her er han tegnet, mens han afgiver forklaring i Retten i Glostrup. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Sanjay Shah er tiltalt for svindel med udbytteska­t for 9 mia. kr. Her er han tegnet, mens han afgiver forklaring i Retten i Glostrup. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark