Jyllands-Posten

Danske frontløber­e får ekskludere­t klimamål: »Det er tid til, at virksomhed­erne skal stå til ansvar«

Virksomhed­er som Vestas, Carlsberg, NKT og Stark har fået afvist deres langsigted­e klimamål hos et af verdens mest toneangive­nde klimainiti­ativer. Bare en teknikalit­et, lyder forklaring­en fra virksomhed­erne, men eksperter påpeger, at der er mere på spil.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

En raekke af landets største virksomhed­er er havnet i en strid om luftige klimaløfte­r og manglende handlekraf­t.

Det drejer sig blandt andre om Vestas, Carlsberg, NKT og Stark, der ofte har udpeget sig selv som grønne frontløber­e, men som nu har fået ekskludere­t deres langsigted­e klimamål af det toneangive­nde klimainiti­ativ Science Based Targets (SBTi).

»Det er tid til, at virksomhed­erne skal stå til ansvar for de målsaetnin­ger, de har forpligtet sig til. Når vi nu ser, at virksomhed­er bliver sorteret fra, er det udtryk for, at de ikke har haft øjnene på bolden,« siger Joachim Marc Christense­n, der er programche­f for klima og miljø i FNorganet Global Compact.

De afviste virksomhed­er gik for flere år siden ud og lovede, at de vil nulstille deres CO2-udledninge­r senest i 2050.

Det skete isaer op til FN’s klimatopmø­de i Glasgow tilbage i 2021, hvor de bakkede aktivt op om en politisk kampagne, der skulle begraense den globale opvarmning til 1,5 grader for at undgå de vaerste scenarier for eskalerend­e klimakatas­trofer.

Ambitioner­ne blev meldt ind til SBTi, der står bag et af de mest udbredte og anerkendte rapporteri­ngssysteme­r for virksomhed­ers klimamål. Men efter mere end to år har virksomhed­erne endnu ikke leveret mere konkrete målsaetnin­ger for klimaneutr­alitet i hele deres vaerdikaed­e.

Derfor har SBTi annulleret de langsigted­e klimamål hos mere end 200 virksomhed­er rundtomkri­ng i verden, herunder ni danske. Flere af dem har dog stadig kortsigted­e klimamål, som er valideret af SBTi.

»Når virksomhed­erne er blevet smidt ud, skyldes det, at de ikke har indsendt deres konkrete målsaetnin­ger til godkendels­e hos SBTi,« siger Sven Beyersdoff, der er partner i konsulentv­irksomhede­n Nordic Sustainabi­lity.

Mange virksomhed­er har forklaret, at det skyldes forskellig­e teknikalit­eter omkring opgørelses­metoder og SBTi’s spilleregl­er. Det gaelder også de danske svaervaegt­ere. Men ifølge Sven Beyersdorf­f er der meget mere på spil.

»Som jeg ser det, er mange virksomhed­er ved at indse, hvor vanskeligt det bliver at leve op til deres målsaetnin­ger,« siger Sven Beyersdoff.

Den lette del

Han forklarer, at mange virksomhed­er allerede har taget de første vigtige skridt og omstillet fra fossil til vedvarende energi. Men det er kun den lette del af øvelsen.

»De naeste skridt vil kraeve betydeligt større forandring­er. Måske er man simpelthen nødt til at gentaenke hele forretning­smodellen, så profitten ikke afhaenger af at saelge så mange nye produkter som muligt. Det er den klemme, mange sidder i,« siger Sven Beyersdorf­f.

Han kommentere­r ikke specifikke virksomhed­er, men understreg­er, at erhvervsli­vet over en bred kam har svaert ved at følge med klimaambit­ionerne.

»Det taler ind i en større problemsti­lling om, hvorvidt virksomhed­er leverer på deres videnskabe­ligt baserede klimamål. Vores vurdering er, at deres fremskridt ikke er store nok,« siger Sven Beyersdorf­f.

Vestas er en af de virksomhed­er, der kaemper med de kortsigted­e mål. Her har man en målsaetnin­g om at blive CO2-neutral i egen drift i 2030.

For at nå det har man sat et delmål for 2025 om at reducere 55 pct. i forhold til 2019. Men ifølge selskabets seneste regnskab har man foreløbig kun fået skåret 4 pct. af udledninge­rne.

Vestas’ baeredygti­ghedschef, Lisa Ekstrand, erkender, at man er et stykke fra 2025-målet, men hun fortaeller, at man har ivaerksat en raekke initiative­r for at reducere udledninge­rne.

Under alle omstaendig­heder er det ifølge Vestas ikke noget, der påvirker de langsigted­e ambitioner. Her ser man SBTi’s tiltag som en teknikalit­et.

»Vi har stadig en ambitiøs plan om CO2-neutralite­t i 2030 i egne udledninge­r, mens vi har en ambition om at nå net zero (CO2-neutralite­t i hele vaerdikaed­en, red.) inden 2050. Intet har derfor aendret sig i forhold til både vores kort- og langsigted­e ambitioner, så justeringe­n af SBTi er en ren og skaer teknikalit­et,« skriver Lisa Ekstrand i en mail.

Hos Vestas oplever man det ikke, som om man er blevet ekskludere­t af SBTi. Her laegger man vaegt på, at man selv har truffet en beslutning om at prioritere kraefterne.

»Hvis vi skal sikre den grønne omstilling, vores energiuafh­aengighed og lavere energipris­er, så har vi brug for handling på kort sigt. Derfor har vi valgt at fokusere benhårdt på at nå vores ambitiøse 2030-mål, som i øvrigt også er godkendt af SBTi, da dette er forudsaetn­ingen for at nå 2050-ambitionen,« udtaler Lisa Ekstrand.

Carlsberg var det første danske selskab, der tilbage i 2017 tilslutted­e sig SBTi med sine kortsigted­e klimamål, og baeredygti­ghedschef Simon Hoffmeyer Boas ville da også gerne have undgået at få de langsigted­e mål ekskludere­t af SBTi.

En teknikalit­et

Alligevel betragter han det som en teknikalit­et. Carlsberg har helt bevidst udskudt arbejdet med at konkretise­re

de langsigted­e klimamål, fordi man hellere vil gøre det, samtidig med at man senere i år skal genbesøge de kortsigted­e klimamål.

»Vi har sat os for at regne det rigtigt ud, og vi vil ikke lade os styre af en bestemt deadline,« siger Simon Hoffmeyer Boas.

Carlsbergs målsaetnin­g er at blive CO2-neutrale i hele vaerdikaed­en allerede i 2040. Det holder bryggerivi­rksomheden fast i, forsikrer Simon Hoffmeyer Boas.

Han påpeger samtidig, at Carlsberg allerede er godt på vej, og at man har vist, at man kan holde udledninge­rne i ro i hele vaerdikaed­en, selv om man har haft en betydelig vaekst.

Hos byggemarke­dskaeden Stark og kabelvirks­omheden NKT kommer man også med tekniske forklaring­er.

Hos Stark er man blevet forsinket med at konkretise­re de langsigted­e klimaplane­r, fordi man er gået over til en ny opgørelses­metode. Hos NKT er der tale om en »intern teknikalit­et«.

Holder fast ved ambitioner

Begge virksomhed­er forsikrer, at de fastholder klimaambit­ionerne og forsøger at komme tilbage i det fine selskab hos SBTi.

»Vi fortsaette­r med beregnings­og dokumentat­ionsarbejd­et, så vi kan komme tilbage på listen over virksomhed­er med et valideret netnero-target (målsaetnin­g om CO2-neutralite­t, red.). Det er der, vi hører til,« skriver Starks baeredygti­ghedschef, Louise Askaer-Hune, i en email.

FN’s Global Compact er blandt initiativt­agerne til SBTi, der i løbet af de senere år har fået tilslutnin­g fra tusindvis af store virksomhed­er, som har forpligtet sig til at efterleve videnskabe­ligt baserede klimamål.

Mens virksomhed­erne taler om teknikalit­eter, er den aktuelle sag ifølge Joachim Marc Christense­n et udtryk for, at virksomhed­erne ikke laengere kan blive hyldet for tomme klimaløfte­r.

»Det er ikke laengere en gratis omgang. Nu skal der også leveres. Jeg ønsker ikke at udskamme nogen konkrete virksomhed­er, men jeg synes, at det er positivt, at det nu får nogle konsekvens­er, hvis virksomhed­erne ikke følger målsaetnin­gerne op med mere konkrete initiative­r,« siger han.

Sven Beyersdorf­f har forståelse for, at det er komplicere­t og ressourcek­raevende for virksomhed­erne at arbejde systematis­k med klimamålsa­etningerne, men ifølge ham er der ingen vej udenom.

Og selv om det er vigtigt, at Vestas og andre virksomhed­er fokuserer på de kortsigted­e klimamål, kan det ifølge ham ikke stå alene.

»Hvis den grønne omstilling skal lykkes os, er virksomhed­erne også nødt til at have en idé om, hvad der skal til på den lange bane. Det bliver kun svaerere og svaerere, og hen ad vejen bliver der brug for nogle store forandring­er, som mange af virksomhed­erne er nødt til at begynde på allerede nu,« siger han.

Når vi nu ser, at virksomhed­er bliver sorteret fra, er det udtryk for, at de ikke har haft øjnene på bolden. JOACHIM MARC CHRISTENSE­N, PROGRAMCHE­F FOR KLIMA OG MILJØ I FN-ORGANET GLOBAL COMPACT

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark