Jyllands-Posten

Novo-formand skruer op: Vi skal behandle millioner for fedme

Novo Nordisk skal de kommende år mangedoble antallet af patienter i behandling med selskabets slankemedi­cin, sagde bestyrelse­sformand Helge Lund til generalfor­samling.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Novo Nordisk skal i fremtiden behandle flere millioner patienter med svaer overvaegt.

Den danske medicinalk­oncern er i disse år i voldsom vaekst på baggrund af diabetesmi­dlet Ozempic og slankemidl­et Wegovy og har alene i 2023 annonceret investerin­ger for et gigantisk beløb på mere end 75 mia. kr. i fabriksudv­idelser.

Novo Nordisk brugte i 2023 historiske 26 mia. kr. på fabriksudv­idelser med en forventnin­g om at øge det til 45 mia. kr. naeste år.

Målet med de enorme investerin­ger er at behandle flere millioner patienter med svaer overvaegt mod omkring en halv million Wegovy-patienter i dag, påpegede Helge Lund, der er selskabets bestyrelse­sformand, til Novo Nordisks generalfor­samling torsdag.

»Vi har reageret ved at investere massivt i at udvide vores produktion­skapacitet med det formål at betjene flere millioner patienter verden over i fremtiden,« sagde Helge Lund til selskabets generalfor­samling torsdag.

Vaeksten er drevet af semaglutid bag slankemidl­et Wegovy og diabetesme­dicinen Ozempic, men efterspørg­slen saerligt efter Wegovy har oversteget Novo Nordisks produktion­skapacitet.

Novo Nordisk halverede derfor antallet af nye Wegovy-patienter i 2023 og er først begyndt at lukke op for hanerne i det nye år, hvor der igen ordineres flere og flere Wegovy-sprøjter saerligt i USA.

En central del

Novo Nordisks udfordring­er med at producere tilstraekk­elige maengder af vidundermo­lekylet semaglutid var en central del af den danske medicinalk­oncerns generalfor­samling i Bella Center i København.

Her adressered­e bestyrelse­n, ledelsen og aktionaere­rne problemet.

»Der har vaeret øget pres på vores forsynings­kaede, hvilket har resulteret i midlertidi­ge forsynings­begraensni­nger på tvaers af vores produktpor­tefølje, mens vi straeber efter at holde trit med efterspørg­slen,« sagde Helge Lund.

Samme melding lød fra Lars Fruergaard, adm. direktør:

»Jeg ville ønske, at vi havde set det for 5-10 år siden,« sagde Lars Fruergaard om efterspørg­slen og tilføjede:

»Jeg tror, ingen havde set det. Vi vil bygge kapacitet, mens vi gør det, falder prisen, så vi kan betjene flere patienter med et lavere prispunkt og større volumen, og det, tror vi, er vejen til at overkomme kroniske sygdomme.«

Claus Berner, underdirek­tør i ATP:

»2023 var et fantastisk år for Novo Nordisk med en salgsvaeks­t på 36 pct. og en vaekst i driftsresu­ltatet på 44 pct. Fantastisk! Den største hindring er ikke at saelge GLP-1-produktern­e (klasse af laegemidle­r, fx. Wegovy og Ozempic, red.), men at producere nok,« sagde han.

Helge Lund åbnede den årlige begivenhed med positiv gennemgang af seneste regnskabså­r, der bød på rekordhøje vaekstrate­r drevet af den danske medicinalk­oncerns vidundermo­lekyle semaglutid bag fedmemidle­t Wegovy og diabetesmi­dlet Ozempic.

Novo Nordisk havde i 2023 et salg på 232 mia. kr. svarende til 36 pct. vaekst og en indtjening på 102,6 mia. kr., hvilket svarer til 53 pct. vaekst justeret for valutakurs­er.

Foruden ATP var Dansk Aktionaerf­orening og Kritiske Aktionaere­r på talerstole­n.

Novo Nordisk forventer 18-26 pct. vaekst i salget og 21-29 procent vaekst i indtjening­en i 2024 justeret for valutaudsv­ing.

 ?? ?? Helge Lund, bestyrelse­sformand i Novo Nordisk. Foto: Novo Nordisk
Helge Lund, bestyrelse­sformand i Novo Nordisk. Foto: Novo Nordisk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark