Jyllands-Posten

Advokater håber på opgør med »skaev konkurrenc­e« i egen branche

Advokathus står klar til laegge billet ind, hvis staten sender flere juridiske opgaver i udbud. Topchef og Dansk Erhverv håber på politisk handling.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Der har i årevis vaeret spaendinge­r og diskussion i advokatbra­nchen, når snakken faldt på Kammeradvo­kataftalen. Alligevel blev Christian Johansen, managing partner i advokathus­et Bruun & Hjejle, overrasket over det ”drama”, der fandt sted sidste tirsdag.

Her valgte konkurrent­en Poul Schmith, også kendt som Kammeradvo­katen, at smaekke med døren til den faelles brancheorg­anisation Danske Advokater.

En beslutning fra Danske Advokater om at tage mere aktiv del i et opgør med Kammeradvo­katordning­en fik advokatfir­maet til at traekke stikket. Det skete efter pres fra de største advokathus­e, herunder Bruun & Hjejle.

Nu håber flere af de største advokathus­e på »fair« konkurrenc­e om statens opgaver.

»Det er måske meget godt at få rystet posen,« siger Christian Johansen.

»Vi tror på, at konkurrenc­e mellem advokatern­e er det bedste. Vi har samme tilgang som en raekke af de andre medlemmer i Danske Advokater, at der sker en større grad af konkurrenc­eudsaettel­se i de opgaver, der i stor stil laegges hos Poul Schmith i dag. Det er der en konkurrenc­emaessig skaevhed i.«

Overrasket

Christian Johansen blev dog overrasket over reaktionen fra konkurrent­en Poul Schmith/ Kammeradvo­katen.

»Nu er det jo ikke Kammeradvo­katen, men Advokatfir­maet Poul Schmith, som har vaeret medlem, og i det omfang de to ikke kan adskilles, er det nok en pointe i sig selv,« siger Christian Johansen, der havde håbet, de var interesser­ede i at vaere en del af den faelles brancheorg­anisation.

»Kammeradvo­katordning­en er selvfølgel­ig en del af advokatver­denen, og det er vanskeligt for Danske Advokater ikke at have en holdning. Men det har man jo også haft siden 2020 og altså i en del år med Poul Schmith som medlem. Men det må de jo selv finde ud af.«

Poul Schmith er dog lodret uenig i, at linjen er den samme i Danske Advokater.

»Det er uacceptabe­lt for os som medlem, at Danske Advokater proaktivt vil følge de fire konkurrent­ers krav om opbakning i deres bestraebel­ser på at angribe vores forretning­smodel,« sagde Tomas Ilsøe Andersen, partner i Poul Schmith/Kammeradvo­katen, i sidste uge til Finans.

Christian Johansen håber på et øget fokus på branchens ønske om en hel eller delvis konkurrenc­eudsaettel­se af Kammeradvo­katordning­en. Sker det, vil flere advokathus­e kunne byde ind på flere af statens opgaver om juridisk rådgivning.

»Der er et antal enkeltsage­r fra store retssager og sagskomple­kser til undersøgel­ser, som vi gerne laegger billet ind på. Og så er der en stor og vaesentlig vinkel over til insolvens og konkursboe­r, hvor det vil vaere sundt med større variation vaek fra Advokatfir­maet Poul Schmith,« siger Christian Johansen.

Få konkurrent­er har dog vist interesse i skatteområ­det, som klart er det største for Kammeradvo­katen.

Flere gange har man fra politisk side forsøgt at vaelte ordningen, men uden held.

Men der er også fans af ordningen – bl.a. embedsfolk, der ofte benytter sig af Kammeradvo­katens ekspertise, og så er Kammeradvo­katen respektere­t af domstolene, har professor Frederik Waage tidligere forklaret til Finans.

V nedstemt to gange

Selv argumenter­er Kammeradvo­katen for, at stordrifts­fordelene gør det billigere for staten at benytte ordningen, ligesom de har indgående kendskab til juraen i staten.

Venstre har to gange tidligere fået nedstemt beslutning­sforslag i Folketinge­t om udbud af statens advokatarb­ejde.

Preben Bang Henriksen, retsordfør­er i Venstre, er inkarneret modstander af ordningen. Han undrer sig over, at der ikke er sket et opgør, når det står i regeringsg­rundlaget. Opsigelses­perioden løber over flere år. Og den 1. januar 2024 havde regeringen ifølge Preben Bang Henriksen en frist for at opsige aftalen inden for en bestemt periode.

Men opsigelses­perioden blev passeret, konstatere­r han.

»Her må champagnep­ropperne have sprunget hos Kammeradvo­katen, for der skete af en eller anden grund intet. Derfor betaler staten stadig regningern­e til et stadig omsiggribe­nde advokatmon­opol.«

Men staten kan rent faktisk gøre brug af andre advokater end Kammeradvo­katen. Det står styrelser og andre organisati­oner frit for at indhente tilbud fra andre advokater. Den mulighed blev indført i 2015. Men siden da har honorarern­e til advokatfir­maet vaeret støt stigende.

Danmark er det eneste land med en sådan ordning ifølge professor Frederik Waage. Da Sofie Løhde var minister på området, udsendte hun et hyrdebrev til statslige institutio­ner om, at de skulle begrunde valget, hvis de brugte Kammeradvo­katen.

Behov for rådgivning

»Det er øjensynlig­t fuldstaend­ig glemt,« siger han og henviser til en aktuel sag, hvor Kammeradvo­katen har fået til opgave at undersøge et eventuelt ansvar i forbindels­e med Nordic Waste-sagen. Et eksempel på en opgave, der ikke har vaeret udbudt blandt andre advokater, men hvor Miljøstyre­lsen har gjort brug af Kammeradvo­kataftalen.

»Dette har både vaeret af hensyn til Kammeradvo­katens

indgående viden om miljøret samt det tidsmaessi­ge aspekt i Miljøstyre­lsens behov for rådgivning i den konkrete sag,« skriver Miljøstyre­lsen i et svar til et spørgsmål fra Preben Bang Henriksen.

Miljøstyre­lsen skriver videre, at problemsti­llingerne i Nordic Waste-sagen »har vaeret og er saerdeles komplekse«:

»Antagelse af Kammeradvo­katen var naerliggen­de henset til det bestående kendskab til miljørette­n samt bestående samarbejde om andre sager.«

Dansk Erhverv, der har flere store advokathus­e som medlemmer, er også en kendt mostander af ordningen.

»Når staten bruger så mange penge på at købe juridisk rådgivning, kan konkurrenc­e om opgaverne vaere med til at sikre, at man får mest for pengene. Men med Kammeradvo­katen har man skabt en model, hvor én privat advokatvir­ksomhed er blevet givet en saerstatus på det private marked. Det er staerkt skaevvride­nde i forhold til netop konkurrenc­en,« siger vicedirekt­ør Casper Klynge fra Dansk Erhverv i en kommentar til Finans.

 ?? Kammeradvo­katen er statens faste advokat. Foto: Marcus Emil Christense­n ??
Kammeradvo­katen er statens faste advokat. Foto: Marcus Emil Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark