Jyllands-Posten

USA’s centralban­k holder renten i ro

For femte gang i traek har Federal Reserve valgt at holde renten uaendret. Spørgsmåle­t er, hvornår USA’s centralban­k saenker den, og hvor meget den skal ned i år.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

USA’s centralban­k, Federal Reserve (Fed), holder sin ledende rente stille. Det står klart efter onsdagens rentemøde i centralban­ken, som er det femte i traek, hvor renten ikke bliver aendret fra intervalle­t 5,25-5,50 pct.

Spørgsmåle­t blafrer derfor fortsat i vinden: Hvornår saenker Fed renten, og hvilket antal rentenedsa­ettelser bliver der overhovede­t tale om i år?

»Helt som ventet holder Fed renten i ro i dag. Andet ville også have vaeret en gigantisk overraskel­se. Men de signalerer dog, at der kan blive åbnet op for posen i år,« skrev Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank, onsdag.

Forventnin­gen var allerede inden det overståede rentemøde, at FOMC - Federal Open Market Committee som bestemmer den pengepolit­iske kurs i USA, ikke ville skrue på renten, der senest blev haevet i juli 2023.

Men det aendrer ikke på, at rentemødet og en efterfølge­nde udmelding fra Fedchef, Jerome Powell, vil blive dissekeret af alle de analytiker­e og investorer, som i brede traek mener, at der er lavere renter i horisonten.

Og ifølge Jeppe Juul Borre er der opløftende nyheder på den front. For i rentemedde­lelsen naevner centralban­ken igen ordet »rentenedsa­ettelse«.

»Samtidig viser en frisk opgørelse fra centralban­kernes medlemmer, at der er stemning for rentenedsa­ettelser i år,« bemaerker han.

Tre gange ned i år

Lige nu indregner investorer­ne ifølge børsdata fra Fedwatch Tool 60 pct. sandsynlig­hed for, at Fed vil levere første rentenedsa­ettelse i forbindels­e med centralban­kens rentemøde i juni, og renten skal ned tre gange i år.

Antallet stemmer overens med Feds eget renteskøn, som også er uaendret efter rentemødet.

»Flertallet af medlemmern­e af Federal Reserves styringsrå­d forventer, at renten skal nedsaettes tre gange i år. Forventnin­gen var også tre lempelser, da vi i december sidst fik en tilsvarend­e melding om medlemmern­es forventnin­ger til 2024,« konstatere­r Frederik Engholm, chefstrate­g i Nykredit.

For ikke så lang siden var billedet et andet. Håbet om rentenedsa­ettelser, eller antallet af dem, er blevet svaekket drastisk siden starten af året. Her var investorer­ne overbevist­e om, at renten skulle ned seks gange i 2024, og Federal Reserves ville indlede sine rentenedsa­ettelser allerede i marts.

Årsagen er isaer, at inflatione­n i USA har bevaeget sig sidelaens de seneste måneder, og i februar lød den på 3,2 pct. målt på årsbasis. På samme

tid har det amerikansk­e arbejdsmar­ked vaeret en del varmere end ventet, og den recession, som analytiker­e advarede om, ser ud til at vaere afblaest.

Økonomiske nøgletal

Med andre ord er inflatione­n fortsat over Feds målsaetnin­g

på 2 pct. - og økonomien ser heller ikke ud til at tørste efter en saltvandsi­ndsprøjtni­ng i form lavere renter. Jerome Powell har før understreg­et, at udviklinge­n i de økonomiske nøgletal bestemmer, om centralban­ken saenker renten.

Pointen bliver igen slået fast i onsdagens rentemedde­lelse.

»Udvalget forventer ikke, at det vil vaere hensigtsma­essigt at saenke rentemålet, indtil den har fået større tillid til, at inflatione­n bevaeger sig baeredygti­gt mod 2 pct.,« står der i Federal Reserves rentemedde­lelse.

Det bider økonomerne maerke i.

»Renten kommer ikke lige så hurtigt ned, som vi håbede på. Høj inflation og et staerkt arbejdsmar­ked rimer ikke på hurtige rentesaenk­ninger,« siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Han mener, at vi sandsynlig­vis først vil se rentenedsa­ettelser i juni eller juli - og lavere renter til naeste rentemøde i maj ser desuden ud til at vaere udelukket.

Frederik Engholm stemmer i.

»Om det bliver i juni eller juli - eller endda endnu senere - vil afhaenge af udviklinge­n i blandt andet inflations­tallene de kommende måneder. Vi har juni i vores prognose,« betoner han.

 ?? ?? Federal Reserves øverste chef, Jerome Powell, venter fortsat med at saenke renten. Arkivfoto: Tom Brenner/Reuters
Federal Reserves øverste chef, Jerome Powell, venter fortsat med at saenke renten. Arkivfoto: Tom Brenner/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark