Jyllands-Posten

Købmandsko­ncern med bedste resultat i 20 år

For tredje år i traek kommer Dagrofa-koncernen ud med sorte tal i regnskabet. Den adm. direktør forudser, at selskabets supermarke­dskaeder kan vinde markedsand­ele, uagtet at en voksende discountse­ktor traekker forbrugere til.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Øget salg i et presset marked og den bedste driftsindt­jening i 20 år.

Sådan betegner adm. direktør Tomas Pietrangel­i og ledelsen i købmandsko­ncernen Dagrofa det forløbne år. Torsdag morgen har koncernen praesenter­et tal for 2023.

Det blev et år med nyt pres på dele af dagligvare­markedet og flere aendringer i markedet, hvor discountka­ederne nu samlet sidder på op mod halvdelen af salget.

Dagrofa rapportere­r om et år med en omsaetning, der voksede med 3,4 pct. og nåede 19.4 mia. kr. På samme tid er indtjening­en forbedret.

Efter en årraekke med underskud har Dagrofa vendt udviklinge­n de seneste år, og det fortsatte i 2023. Da nåede driftsresu­ltatet (ebitda) 426 mio. kr. – 42 mio mere end året før. Det er ifølge ledelsen den bedste indtjening i mere end 20 år.

Årsresulta­tet endte på 89 mio. kr.

»Det er skabt gennem fremgang i alle vores forretning­sben, og vi kommer ud med et årsresulta­t, der er 20 pct. bedre end året før i et konkurrenc­epraeget marked,« siger Tomas Pietrangel­i.Dagrofa står bl.a. bag supermarke­dskaederne Meny og Spar samt butikker under Min Købmand og Letkøb. De over 500 dagligvare­butikker, hvor hovedparte­n drives af lokale købmaend, er suppleret af to andre ben i koncernen. Nemlig Dagrofa Logistik, som er engroshand­el med dagligvare­r, samt Dagrofa Foodservic­e.

I fjor lagde ledelsen ikke skjul på, at for 2022 trak isaer Dagrofa Foodservic­e, der leverer til hele sektoren for hoteller, restaurant­er, catering og takeaway, laesset.

I år melder Tomas Pietrangel­i om en bred fremgang.

Også i dagligvare­kaederne.

»Vi vinder markedsand­ele i supermarke­dskaederne og står staerkere end tidligere. Vi ser i et svaert marked – med usikkerhed hos forbrugere – også vaekst i volumen af solgte varer trods den hårde konkurrenc­e. Det momentum skal vi holde fast i,« mener Tomas Pietrangel­i. Han fortsaette­r:

»Jeg er optimistis­k«

»Der er masser af vaekstpote­ntiale for supermarke­der, også selvom discount sidder på den anden halvdel af markedet. Der er flere steder i Danmark, hvor der er plads til, at vi kan vaere. Så jeg er optimistis­k. Vores positioner­ing gør, at vi nu står tydeligere i forhold til vores konkurrent­er.«

I dagligvare­markedet er der sket en del forandring­er i fjor med bl.a. Aldi-kaeden, der har forladt Danmark, mens Rema 1000 har overtaget en stor del af den kaedes butikker. Andre er overtaget af de øvrige aktører – her under også Dagrofa.

Koncernen havde ved udgangen af det forløbne år 527 butikker – det er 13 flere end året før. Målet er, at der i 2024 kommer yderligere 20 til.

Dagrofas aktuelle strategipe­riode udløber ved udgangen af 2024. For året forventer Tomas Pietrangel­i, at det stadig vil rumme et udfordrend­e marked, som han betegner det.

»Flere kaeder vil åbne flere

Der er masser af vaekstpote­ntiale for supermarke­der, også selvom discount sidder på den anden halvdel af markedet. TOMAS PIETRANGEL­I, ADM. DIREKTØR, DAGROFA

butikker. På samme tid er fokus i markedet stadig på pris, og der er pres på omkostning­er. Men vi agter at køre på med at styrke vores butiksnet. På samme måde også både i foodservic­e og grossistsa­lget med både øget effektivit­et og flere eksterne kunder. Vi arbejder stadig for at sikre en mere rentabel og offensiv koncern,« siger Tomas Pietrangel­i.

Dagrofa ejes af Norgesgrup­pen, KFI samt danske købmaend, som driver en raekke af koncernens butikker.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark