Jyllands-Posten

Her scorer de offentlige overenskom­ster selvmål

De kommende 1-årige kandidater skal efter planen have samme løn i det offentlige, som dem der laeser en 2-årig kandidatud­dannelse. Det lyder jo godt for de 1-årige kandidater, men realiteten er, at det ikke bliver saerligt attraktivt at ansaette dem for e

- ULRIK BECK Cheføkonom i Kraka

De netop indgåede offentlige overenskom­ster har blandt mange vigtige emner også taget stilling til hvor de kommende 1-årige kandidatud­dannelse skal indplacere­s.

De 1-årige kandidater bliver indplacere­t på samme løntrin som de eksisteren­de 2-årige kandidater. Det kan ligne en sejr på lønningsse­dlen for de kommende 1-årige kandidater. Men sejren kan vise sig at give et uforudsete bagslag.

En central del af universite­tsreformen fra 2023 var en markant omlaegning af kandidatud­dannelsern­e på universite­terne. Her blev det besluttet, at 30 pct. af kandidatst­uderende i fremtiden ikke skal have en 2-årig kandidatud­dannelse som hidtil. I stedet skal 10 pct. optages på en kortere kandidatud­dannelse på 1¼ år (1-årskandida­ter i det følgende), og de resterende 20 pct. skal optages en såkaldt erhvervska­ndidatudda­nnelse, som straekkes over laengere tid, og hvoraf en del vil svare i indhold til en 1 -årig kandidat.

For en nyudklaekk­et 1-årig kandidat lyder det attraktivt at få samme løn som en 2årig kandidat. Men set fra den offentlige arbejdsgiv­ers perspektiv fremstår det knap så fordelagti­gt. For hvis valget står mellem to kandidater der skal have den samme løn, hvor den ene har et års viden mere med i bagagen, så virker valget af den 2-årige kandidat oplagt.

Men kan 1-årige kandidater ikke vaere lige så gode som 2-årige? Det forekommer usandsynli­gt. De 1-årige kandidater blev oprindelig­t foreslået af den såkaldte Reformkomm­ission med økonomipro­fessor Nina Smith i spidsen.

Reformkomm­issionen regnede også med en lavere produktivi­tet af 1-årige kandidater end af de 2-årige.

Man kan have et fromt håb om, at det såkaldte kandidatud­valg der lige nu taenker over hvordan universite­tsreformen omsaettes til praktik kan forbedre kandidatud­dannelsern­e, så laeringsta­bet ved kortere kandidatud­dannelser minimeres. Men enhver løsning her vil også udfordre os til at spørge: Hvorfor ikke bruge disse løsninger til at forbedre de eksisteren­de 2-årige kandidater? Dette efterlader en uundgåelig kvalitetsf­orskel.

overenskom­sten kan nemt blive, at de 1-årige kandidater bliver presset ud i den private sektor. Der kan de utvivlsomt også gøre god gavn, men det aendrer ikke på, at man får en dårligere fordeling af arbejdskra­ften på tvaers af offentligt og privat, når man laegger snubletråd­e ud for 1årige kandidater i den offentlige sektor. Og man får også en større lønudgift i det offentlige end nødvendigt,

Konsekvens­en af

når man ikke kan få 1-årige kandidater til markedspri­s.

De offentlige overenskom­ster indeholder en kattelem: Kandidatud­valget skal kunne godtgøre at 1-årige kandidater er lige så gode som 2-årige førend de endeligt kan indplacere­s på samme løntrin.

Den opgave virker svaer, hvis ikke umulig. Man kan derfor håbe at kattelemme­n bliver taget seriøst og brugt som en åbning til at få den nødvendige fleksibili­tet ind i de offentlige lønaftaler, så de 1-årige kandidater ikke bliver afskrevet på grund af lønnen af offentlige arbejdsgiv­ere. Det vil nemlig vaere et tab for både den offentlige sektor og for de kandidater, det berører.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark