Jyllands-Posten

I bedste fald ignorerer vi din reklame. I vaerste fald irriterer du os

Unge scroller ikke videre, fordi de har dårlig koncentrat­ionsevne, men fordi det reklamebra­s, de eksponeres for, ikke er vaerd at koncentrer­e sig om.

- ADAM HOLM partner i Blonde.Inc.

Ungdommen er reklamebra­nchens hellige gral. Selvom de unge hverken er talstaerke eller købestaerk­e, er de magtfulde. For taler du til ungdommen, taler du til fremtiden. Det er dem, der saetter trends, definerer tidsånden og ultimativt beslutter, hvad der er nyt og fedt.

Derfor undrer det mig, hvor hjaelpeløs­t mange virksomhed­er opfører sig i deres forsøg på at appellere til de yngre kundesegme­nter. Jeg er selv en del af det, og jeg ser det overalt omkring mig.

Det lader til, at mange har hørt om de unges dårlige koncentrat­ionsevne; at folk fra generation Z kun har 8 sekunders attention span og typisk kun gider at ofre 1,3 sekunder på en reklame i gennemsnit.

Så i stedet for at forsøge at kapre de unges opmaerksom­hed med gode historier og indhold i øjenhøjde med målgruppen, vaelger mange virksomhed­er at mose deres kommerciel­le budskaber frem. Logoet skal helst vises i løbet af de første sekunder og produktet skal saelges hurtigst muligt. Resultatet bliver så selvpromov­erende og kommerciel­t, at langt de fleste unge scrollere videre og dermed bekraefter idéen om den dalende koncentrat­ionsevne.

skabt en negativ spiral af hurtigt, larmende indhold, som ikke vil andet end at stopfodre seerne med produkter og højlydte salgstaler. Sociale medier er blevet som Det Gule Marked i Prag eller bazaren i Marrakech, hvor alle hiver og traekker i dig for at få din opmaerksom­hed og saelge dig en vare.

Set i det lys, kan det jo ikke undre nogen, at de fleste scroller videre.

Når man som ungt menneske er vokset op på sociale medier, er man blevet bombardere­t med reklamer hele sit liv. Man er vant til at dechifrere

Denne dynamik har

kommerciel­le motiver og har gennem tiden udviklet et slags mentalt filter for at kunne vaere til. Derudover er tålmodighe­den lavere blandt unge end hos de aeldre generation­er, som er vant til lange reklamepau­ser, de ikke kan scrolle sig igennem, når de ser Vild med dans i flow-tv.

Vil man lave reklamer, der appellerer til de yngre generation­er, skal man lade vaer med at undervurde­re dem. Man skal give dem en god oplevelse, vinde deres tillid, aere deres opmaerksom­hed. Man skal gøre sig umage med at fortaelle historier, som har noget på hjerte. Så kan man godt indsaette sit logo, sit produkt eller måske en tagline i slutningen af filmen, men først må man skabe blikfang og gøre sig interessan­t.

For mig er nøgleordet autenticit­et. Netop fordi vi er vokset op på den digitale bazar, hungrer vi unge efter noget aegte. Nogle der vil os det godt, underholde os, inspirere os og fortaelle os noget vigtigt. Vi scroller ikke videre, fordi vi ikke kan koncentrer­e os, men fordi det bras vi bliver eksponeret for, ikke er vaerd at koncentrer­e sig om.

Så drop skriggule Black Friday-bjaelker. Lav noget andet end de evige talking heads af velfrisere­de unge saelgertyp­er, som går rundt og fortaeller om, hvor fede deres produkter er. Vent i det mindste nogle sekunder med at smaekke dit logo op i ansigtet på folk. I bedste fald ignorerer vi dig, i vaerste fald irriterer du os.

Unge mennesker er ikke hjerneløse TikTokkere. De er kritiske medieforbr­ugere, som er traette af tilbud, salgstaler og skamløs selvpromov­ering. ADAM HOLM

er saerligt effektivt. Unge mennesker er ikke hjerneløse TikTokkere. De er kritiske medieforbr­ugere, som er traette af tilbud, salgstaler og skamløs selvpromov­ering. Dermed ikke sagt, at unge mennesker ikke kan have dårligere koncentrat­ionsevne end de aeldre generation­er. Det har jeg selv. Men hvis det er tilfaeldet, stiller det kun højere krav til kvaliteten af indholdet.

Så giv os gode historier. Giv os noget tilbage for vores sparsomme tid og opmaerksom­hed. Noget som tager udgangspun­kt i vores liv og virkelighe­d. Som resonerer på et dybere niveau. Vi hungrer efter det. Vi belønner det. Vi gider måske endda se det til ende.

Intet af det

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark