Jyllands-Posten

Han fik øgenavnet Lucky Mr. Borgen – siden spaendte hvidvasksa­gen ben for hans optur

Thomas F. Borgen, tidligere topchef i Danske Bank, er kommet videre efter hvidvasksa­gen med rådgivning­sarbejde og som ph.d.-studerende. Helikopter­certifikat har han ikke laengere brug for.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør claus.iversen@finans.dk

Højt at flyve, dybt at falde.

Danske Banks tidligere topchef norske Thomas F. Borgen blev på et tidspunkt kaldt Lucky Mr. Borgen af den amerikansk­e finansgiga­nt Citigroup.

Anledninge­n var, at han tiltrådte som adm. direktør, da bunden for landets største bank var nået. Det var i september 2013.

Historien viste senere, at Citigroup tog fejl. Helt fejl. Hvidvasksa­gen kastede Danske Bank ud i en naermest afgrundsdy­b krise, som faeldede Thomas F. Borgen fem år senere.

Han blev siden sigtet af bagmandspo­litiet i sagen, er blevet sagsøgt af flere hundrede privatpers­oner og mange pensionsse­lskaber, han er blevet skilt fra sin mangeårige hustru og har ifølge den norske udgave af Finanswatc­h blot en formue på omkring 430.000 kr. tilbage af de omkring 106 mio. kr., som han nåede at tjene i Danske Bank.

Alt sammen på grund af en forholdsvi­s lille filial i Estland, som blev Danske Banks ansvar, da banken med Peter Straarup i spidsen købte finske Sampo Bank for godt 30 mia. kr. Det var i 2006.

Da Thomas F. Borgen tiltrådte som topchef i 2013, var Danske Bank i krise.

Forgaenger­en, Eivind Kolding, havde søsat en kampagne og ivaerksat et nyt kundeprogr­am, som gjorde mange kunder sure. Det lykkedes nordmanden at vende skuden og få Danske Bank tilbage på sporet med både kundefremg­ang og et forbedret image.

»Thomas fik alle i banken til først og fremmest at fokusere på kunderne. Han var selv fantastisk til kunder. De åd af hans hånd, og han braendte virkelig for den gode kundeoplev­else,« siger en tidligere direktørko­llega i Danske Bank.

Kom slemt til skade

Thomas F. Borgen bliver beskrevet som den første topchef i Danske Bank, som kunne finde ud af at smalltalke, og som interesser­ede sig for kollegerne­s hustruer, børn og fritidsint­eresser. Det var ikke just en spidskompe­tence for forgaenger­ne Peter Straarup, Knud Sørensen og Tage Andersen.

Thomas F. Borgen tog sig også tid til at dyrke sport.

Han var og er i øvrigt stadig en ivrig cykelrytte­r. Indimellem også for ivrig.

Undertegne­de interviewe­de ham flere gange, hvor gips eller krykker var en tro følgesvend. En enkelt gang var det ret alvorligt, hvor han smadrede sin ene hofte voldsomt og måtte bruge lang tid på genoptraen­ing.

Indtil videre er han den eneste topchef i Danske Bank med helikopter­certifikat.

Thomas F. Borgen havde, da han tiltrådte som ordførende direktør i banken, en hytte i Norge, som lå så afsides, at det kun kunne lade sig gøre at komme derop med helikopter. I hytten kunne bankdirekt­øren slappe af og gå på jagt.

I dag har han hverken hytten eller sit helikopter­certifikat. Han bor i Oslo sammen med sin nye kaereste og arbejder som seniorrådg­iver i investerin­gsfonden Reiten & Co, samtidig med at han er ph.d.-studerende.

Det var ret intense år

Først ønsker Thomas F. Borgen ikke at medvirke i portraette­t, og han virker overrasket over interessen for at tale med ham.

Alligevel ringer han lidt senere for at sige følgende:

»Jeg har haft 20 fantastisk­e år i Danske Bank, og jeg er utroligt glad for, at banken er kommet godt tilbage og er i god fremgang nu.«

Han ønsker ikke at delagtiggø­re omverdenen i, hvordan privatmenn­esket bag bankdirekt­øren havde det, da bølgerne gik allerhøjes­t under Danske Banks hvidvasksa­g.

Derfor vil han heller ikke fortaelle om de vaerste dage, om der er noget, han fortryder, eller om de mange retssager, som har haengt som en sort sky over ham.

Han nøjes med tørt at konstatere:

»De sidste par år var da ret intense.«

Han savner ikke tilvaerels­en som topchef i Danske Bank.

»Jeg har vaeret der og trives utroligt godt i min nye rolle som finansiel rådgiver,« siger Thomas F. Borgen.

»Samtidig er jeg meget glad for at kunne fordybe mig som ph.d.-studerende inden for fagene strategi og implemente­ring.«

En tidligere direktørko­llega beskriver Thomas F. Borgen som et temperamen­tsfuldt menneske.

»Tidligt i karrieren kunne han virke barsk. Ikke ondsindet, men kraevende på den hårde måde. Han blev senere noget rundere og gav plads til andre mennesker, selvom han altid fyldte og indtog et rum,« lyder beskrivels­en.

Han gjorde en forskel

En tredje tidligere kollega giver Thomas F. Borgen aeren for den kultur, som i dag praeger Danske Bank.

»Han gjorde en kaempe forskel på, hvordan man skal opføre sig i banken. Vaek var tiden, hvor ledelsen talte ned til folk. I stedet blev ansatte mødt med åbenhed og respekt. Det var Thomas, der stod i spidsen for denne forandring,« lyder det.

 ?? ?? Thomas F. Borgen, den tidligere topchef i Danske Bank, ankommer på billedet fra 2022 til en retssag i Lyngby i kølvandet på hvidvasksa­gen. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Thomas F. Borgen, den tidligere topchef i Danske Bank, ankommer på billedet fra 2022 til en retssag i Lyngby i kølvandet på hvidvasksa­gen. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark