Jyllands-Posten

Frygter byens butikker er på vej ind i orkanens øje: »Vi er nødt til at markere nu, at det her er uacceptabe­lt«

Svaerere vilkår for bilerne i midtbyen giver store panderynke­r hos butikkerne­s interesseo­rganisatio­n.

- ANDERS MICHAELSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r anders.michaelsen@dinavis.dk

En perfekt storm raser i øjeblikket mod byens butiksliv, der i øjeblikket har kurs direkte mod orkanens øje.

Sådan lød den noget dystre vejrudsigt fra formanden for Aarhus City Forening, Henrik Kleis, da der tirsdag aften var inviteret til generalfor­samling og årsmøde for interesseo­rganisatio­nens medlemmer, som bl.a. daekker byens butikker, caféer og restaurati­oner.

Og man skal i disse dage heller ikke gå saerlig langt ned ad Strøget i Aarhus for at se tomme butiksrude­r, der søger nye lejere. Dem har der altid vaeret enkelte af fra tiden til anden, men Aarhus City Forenings direktør Claus Bech laegger heller ikke skjul på, at det, som det aarhusians­ke butiksliv er ramt af i øjeblikket, er det vaerste, han har oplevet i de godt 20 år han vaeret direktør i interesseo­rganisatio­nen.

Internetha­ndel og inflation er nogle af de kraftige vindstød, som i øjeblikket rammer detailbran­chen i midtbyen, ifølge Aarhus City Forening.

Men spørger man Claus Bech, så er der heller ingen tvivl om, hvad der er den største udfordring lige nu: Mobilitete­n og adgangen ind til byen med bil.

Vi vil stadig vaelge bilen

For senest er Vesterbro Torv blevet ensrettet, og Frederiks Allé står også til at blive lukket helt af, når Rådhuspark­en og Musikhuspa­rken skal slåes sammen til én stor park. Dét kombineret med faerre parkerings­pladser i midtbyen og røster om flere projekter i støbeskeen, der ikke kommer til at gøre det nemmere at komme ind til midtbyen med bil, er kilde til stor bekymring hos Aarhus City Forening.

»Vi er nødt til at markere nu over for byrådet og for borgmester­en, at det her er uacceptabe­lt, det der sker, og der hviler et stort ansvar på ham,« siger Claus Bech.

»For når man lukker så meget af for gennemgåen­de trafik, så kommer man til at gøre det meget, meget mere vanskeligt at komme rundt i byen. Men mit budskab til byrådet, det er: Folk vil stadigvaek komme ind til byen i bil - men vi kommer bare til at holde laengere tid i kø og derved også udlede mere CO2, og jeg tror, at mange af de ting, man har sat i vaerk, det vil have den modsatte effekt i forhold til den målsaetnin­g, byrådet har, om at vi skal vaere CO2-neutral i 2030,« siger direktøren.

Når folk stadig vil vaelge bilen som transportm­iddel, så handler det for Claus Bech om, at bilen stadig er mere praktisk og fleksibel en den kollektive transport, og at mange af dem, der kommer ind til midtbyen også kommer fra omegnsbyer­ne- og nabokommun­erne.

»Og det er jo ikke sådan, at folk vil blive helt vaek. De vil bare ikke komme så meget, som de ellers ville vaere kommet,« siger han.

Eksistensg­rundlaget

Han understreg­er dog også, at der ikke er nogen dommedagsp­rofeti haengende over hovedet på butikslive­t i Aarhus.

»Aarhus er jo stadigvaek en super, super attraktiv by. Og vi har et fantastisk kulturliv. Så det er jo ikke sådan, at byen vil gå fuldstaend­ig i stå. Men hvis bare der kommer 15-20 procent faerre af de mennesker, som kommer i dag - den omsaetning som forsvinder, det kan godt vaere eksistensg­rundlaget for enkelte butikker, og det rammer bredt,« siger han.

»Nogle partier har udtalt, at de ønsker bilerne helt vaek fra Midtbyen. Og det er helt forkert. Jeg synes, i stedet for at man skulle gøre Aarhus til den mest elbilsvenl­ige by på sigt. For om fem-ti år, så kører vi alle sammen rundt i elkøretøje­r, som givetvis er billigere, fylder mindre og ikke udleder CO2. Og det man gør nu, det er, at man lukker ned, og man snaevrer vejene ind,« lyder det fra Claus Bech.

S: Køber ikke analysen

Hos byens borgmester­baerende parti køber man dog ikke analysen fra cityforeni­ngen og savner data.

»Jeg har respekt for det arbejde, som cityforeni­ngen laver. Og jeg synes, vi har et fantastisk handelsliv, som gør det godt. Men jeg synes, at deres kritik er noget ubegrundet,« lyder det fra Jesper Kjeldsen (S), medlem af Teknisk Udvalg.

»Hvis man kigger til nogle andre byer, eksempelvi­s Oslo og Helsinki, som har gjort noget lignende, og som måske endda er gået mere voldsomt til vaerks, end vi gør i forhold til privatbili­sme, så har man set, at erhvervsli­vet har fået en opblomstri­ng, fordi byrummene simpelthen er blevet rarere at opholde sig i,« siger den socialdemo­kratiske byrådspoli­tiker.

Han mener heller ikke, at vi skal kigge laengere vaek, end til Aarhus for at finde et andet eksempel på, at faerre biler i bymidten kan vaere godt for det lokale handelsliv.

»Da man valgte at lukke åen i sin tid, var der jo trafik på Åboulevard­en. Har det vaeret godt for handelsliv­et i Aarhus, at man fjernede bilerne og genåbnede åen? Ja, det må man sige. I Ryesgade var der også engang trafik, og har det vaeret godt for handelsliv­et, at man lukkede Ryesgade for biler?« spørger politikere­n retorisk.

»Lige nu ser vi den ene strøgbutik, der lukker efter den anden. Men det har jo ikke noget med trafikken at gøre. Man må formode, at trafikken, som den er i dag, er det, cityforeni­ngen ønsker at bevare. Så jeg har lidt svaert ved at se koblingen, at hvis vi fortsaette­r ufortrøden­t som i dag, at så vil der også komme flere butikker,« siger Jesper Kjeldsen.

Aarhus City Forenings direktør gør det også klart, at man ikke er modstander af bedre byrum og byfornyels­e. Claus Bech fortaeller, at netop eksemplern­e med at gøre Ryesgade til en gågade og en åbning af åen ikke var noget, som cityforeni­ngen var modstander af.

»Vi er på ingen måde imod en forskønnel­se af bymidten. Tvaertimod. Men ikke med de greb, vi ser i Aarhus lige nu. Og for de fleste er bilen den eneste reelle mulighed. De byer, Jesper Kjeldsen sammenlign­er med, har en helt anden offentlig transportb­etjening og infrastruk­tur - inkl. en metro. Derfor bør man vente til, Aarhus engang har disse muligheder, før man chikanerer bilerne, kunderne og byens borgere. Det siger naermest sig selv,« lyder det fra Claus Bech.

 ?? ?? Det aarhusians­ke butiksliv er hårdt ramt, hvor flere er lukninger er blevet en realitet. Arkivfoto: Claus Bonnerup
Det aarhusians­ke butiksliv er hårdt ramt, hvor flere er lukninger er blevet en realitet. Arkivfoto: Claus Bonnerup
 ?? ?? Claus Bech har vaeret direktør for Aarhus City Forening siden 2003. Foto: Benjamin Nørskov
Claus Bech har vaeret direktør for Aarhus City Forening siden 2003. Foto: Benjamin Nørskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark