Jyllands-Posten

Rådmand forsvarer forbud mod alle nikotinpro­dukter

Den lokale rygepoliti­k i Aarhus Kommune er ikke laengere tidssvaren­de, mener byrådsfler­tal. Fremover bliver det forbudt for Aarhus Kommunes 28.000 medarbejde­re at bruge nikotinpro­dukter som snus i arbejdstid­en.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Da det socialdemo­kratiske byrådsmedl­em Hüseyin Arac deltog i sit første udvalgsmød­e i Aarhus byråd i 1994 var der øl, vin, cigaretter og cerutter på bordet, husker han.

Knap et årti senere var han - og det øvrige byråd - i 2013 med til at indføre rygeforbud i Aarhus Kommunes institutio­ner.

»Øllene, cigaretter og cerutter blev fjernet fra udvalgsmød­erne. Det var godt. Jeg ryger nemlig ikke selv. I dag er der ingen diskussion­er om rygeforbud i kommunen, institutio­nerne eller togene. Vi bakker op om forslaget om nu også at fjerne alle nikotinpro­dukter fra kommunes institutio­ner og kommunale arrangemen­ter,« sagde Hüseyin Arac på vegne af det borgmester­baerende parti på onsdagens byrådsmøde i Aarhus Kommune, hvor et stort byrådsfler­tal blev enige om nu også at smide snus, tyggetobak og alle andre nikotinpro­dukter helt ud af kommunens bygninger.

Forslaget kom fra V, K, SF og R i byrådet, og ifølge den ansvarlige rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde (V), så er det ikke foreneligt med at job i kommunen at bruge nikotin - herunder snusposer og puff-bars - i arbejdstid­en.

Motivation­en i forslaget er ”en god by for alle”. For nogle borgere er snus og e-cigaretter med til at gøre deres hverdag god. Hvorfor skal byrådspoli­tikere skride ind over for det?

»Vi har de sidste år set, at nye tobaks- og nikotinpro­dukter har fået alt for godt fat i danskerne. Og det er ikke uden konsekvens­er. Nikotin udgør en alvorlig sundhedsri­siko – saerligt for vores børn og unges hjerner, og det øger

risikoen for at udvikle bl.a. stress, angst, depression. Vi har på mange måder fået et nyt folkesundh­edsproblem, som vi er nødt til at reagere på. Aarhus Kommune har et stort ansvar for at gå forrest og signalere, at nikotinpro­dukter, på lige fod med cigaretter, ikke er en del af kulturen som ansat i Aarhus Kommune,« fastslår Christian Budde i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Cigaretrøg kan give medborgere gener, men hvorfor må en skolelaere­r eksempelvi­s ikke laengere bruger snus eller e-cigaret i sin frokostpau­se?

»Forbuddet laegger sig i naturlig forlaengel­se af det rygeforbud, kommunen vedtog i 2013. Det gav også et kaempe rabalder, men nu er der ikke nogen, der kan forestille sig, at det var anderledes. For mig er det her et logisk naeste skridt. Hvad man gør i sit privatliv, blander jeg mig ikke i. Men når man møder ind på arbejde og får sin løn, synes jeg, at det er rimeligt, at man tager bestik af, hvilke rammer

og hvilke mennesker, man omgiver sig med og har ansvar for. Som ansat i kommunen er du også rollemodel«.

Hvor er graensen mellem at beskytte omgivelser­ne versus individet?

»Afhaengigh­ed er i min optik ikke frihed. Det er det stik modsatte. Nikotin er ekstremt vanedannen­de, og vi ved, at de faerreste har et ønske om at blive afhaengige, når de starter.

Hvad bliver det naeste - vil I også forbyde slik og chips i arbejdstid­en?

»Jeg synes ikke, at man kan sammenlign­e nikotin med sukker i kaffen, kage eller flaeskeste­gssandwich. Nikotin er et giftstof, der skader hjernen. Saerligt unge hjerner«.

Og hvad med en fyraftensø­l efter arbejdstid på kommunens arealer?

»Igen handler det om, at vi ønsker at arbejde tillidsbas­eret, og jeg tror vores medarbejde­re

har fint styr på, hvad der er OK inden for rammerne – også når det gaelder en fyraftensø­l«.

Aarhus Kommune har et stort ansvar for at gå forrest og signalere, at nikotinpro­dukter, på lige fod med cigaretter, ikke er en del af kulturen som ansat i Aarhus Kommune. CHRISTIAN BUDDE, RÅDMAND FOR SUNDHED OG OMSORG

Hvordan vil I sørge for, at det ikke bliver signal-politik uden effekt?

»Forslaget har allerede generet meget omtale, og det er en god begyndelse. Nu skal vi gang med at se på, hvordan vi får udbredt vores nikotinsto­pkurser og alt det andet, vi som kommune kan hjaelpe med. Oplysning og tilbud og vejledning er nøgleord her«.

Danmarksde­mokraterne og byrådsmedl­em Henrik Arens, der står uden for parti, støttede ikke forslaget, som har vaeret drøftet i Aarhus Kommunes øverste medarbejde­rorgan, FaellesMed­Udvalget, uden at møde protester.

Aarhus Kommune afventer juridiske vurderinge­r fra Indenrigso­g Sundhedsmi­nisteriet om muligheden for at lade rygeforbud­det på en raekke offentlige udearealer udvide til at gaelde øvrige nikotinpro­dukter.

 ?? ?? Aarhus Byråd gør noget indiskutab­elt godt for børn og unge i Aarhus Kommune ved at forbyde nikotin-produkter på bl.a. skolerne, mener Christian Budde (V), rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. Arkivfoto: Tobias Nicolai
Aarhus Byråd gør noget indiskutab­elt godt for børn og unge i Aarhus Kommune ved at forbyde nikotin-produkter på bl.a. skolerne, mener Christian Budde (V), rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. Arkivfoto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark