Jyllands-Posten

Borgere vil ikke acceptere genbrugspl­ads ved deres landsby

Landsbybeb­oere frygter, at genbrugspl­ads vil ødelaegge det gode landsbyliv.

- JEPPE RAFN Jyllands-Postens Lokalavise­r jeppe.rafn@jyla.dk

En gruppe borgere i Haldum er gået på barrikader­ne. De frygter, at Favrskov Kommune vil tillade en ny stor genbrugspl­ads klos op ad landsbyen, der ligger mellem Hinnerup og Hadsten. Genbrugspl­adsen skal afløse de nuvaerende pladser i de to byer og vil derfor blive langt større end kommunens andre pladser i Hammel og Hvorslev.

Beslutning­en om at lave en faelles plads for de to byer blev truffet i 2022. Her kom det frem, at den formentlig skulle ligge på Skanderbor­gvej mellem Haldum og Hadsten. Borgerne i Haldum havde dog opfattelse­n af, at kommunen arbejdede på en placering cirka en kilometer nord for landsbyen. Det er korrekt, men denne placering er sidenhen af forskellig­e årsager droppet.

Det var borgerne, Lokalavise­n har talt med, ikke klar over. De fik sig derfor noget af et chok, da de for nylig opdagede, at kommunen arbejder på en placering umiddelbar­t nord for Haldum.

»Det vil vi godt nok vaere kede af. Vi er i forvejen hårdt belastet af tung trafik fra Frode Laursen på Vittenvej gennem Haldum og fra grusgraven på Lynghøjvej. Der er desuden lavet en plan for Haldum om, at den skal bevare sit landsbypra­eg. En genbrugspl­ads er det fuldstaend­ig modsatte og vil give en forringels­e af vores grundvaerd­ier, som vil gøre det markant svaerere at saelge byggegrund­e og huse,« siger Britta Plesner Lynge fra Haldum.

Hun er med i en styregrupp­e, som en gruppe borgere i Haldum har nedsat i protest mod planen om den naerliggen­de genbrugspl­ads. Gruppen har forfattet et debatindla­eg i Lokalavise­n og skrevet til alle byrådsmedl­emmer, hvor de redegør for deres modstand, fordi de frygter for ekstra trafik, støj, lugt og lysforuren­ing.

Boligproje­kt i fare

Styregrupp­en har efterfølge­nde vaeret inviteret til møde med Favrskov Kommune og Favrskov Forsyning,

hvor de fik bekraeftet, at kommunen arbejder på placeringe­n ved Haldum.

»Vi gjorde det helt klart, at vi aldrig vil tillade en genbrugspl­ads i Haldum, og at vi vil kaempe imod med alle midler,« siger Britta Plesner Lynge.

Anton Svith, der også bor i Haldum og er med i styregrupp­en, er ekstra ked af den planlagte placering. Han har nemlig gennem flere år vaeret i gang med at udvikle et boligproje­kt, som for flere år siden er lokalplanl­agt. Det består af 17 boliger i et gårdmiljø, der vil blive naermeste naboer til genbrugspl­adsen.

»Jeg har vaeltet min farmors gård og nedlagt svineprodu­ktion for at få plads og lov til at bygge. Det havde jeg ikke gjort, hvis jeg havde en idé om, at der ville komme en genbrugspl­ads. Jeg kan slet ikke gennemskue konsekvens­erne for byggeproje­ktet, hvis det sker,« siger Anton Svith.

Boligudvik­leren fortaeller, at der er lavet tilslutnin­g til offentlige kloakker til de første fem huse, og at han forventeli­gt vil gennemføre og afslutte boligproje­ktet indenfor tre år.

Ifølge både Anton Svith og Britta Plesner Lynge er Haldum inde i en positiv udvikling med tilflytnin­g af unge børnefamil­ier, der gerne vil vaere en del af landsbyliv­et. En udvikling de frygter går i stå, hvis de får en genbrugspl­ads som nabo.

Grunden, som Favrskov

Kommune og Favrskov Forsyning gerne vil bygge på, ejes af Gudrun og Jens Ole Poulsen fra Haldum. De troede ligesom borgerne i styregrupp­en, at kommunen arbejdede på den tidligere omtalte placering cirka en kilometer nord for Haldum. Indtil de i slutningen af 2023 blev kaldt til møde med kommunen og forsynings­selskabet, der orientered­e dem om, at man gerne ville købe deres jord til formålet.

»Vi har allerede rigtig megen trafik i området, og vi synes, det er en rigtig dårlig idé at placere en genbrugspl­ads så taet på landsbyen,« siger Jens Ole Poulsen og tilføjer.

»Vi er ikke interesser­ede i at komme af med vores jord, men hvis vi ikke saelger frivilligt, lyder det som om, kommunen vil eksproprie­re grunden.«

Mange hensyn at tage

Søren Frandsen, der er byrådsmedl­em og som sådan

udpeget formand for Favrskov Forsyning, fortaeller, at der er mange ting i spil og hensyn at tage, når man skal finde en egnet placering til en genbrugspl­ads. Den skal dels have en vis størrelse og have en rimelig central beliggenhe­d i forhold til brugerne, ligesom man skal tage hensyn til adgangsfor­hold, trafik, naboer og grundvands­interesser med mere.

»Forsyninge­n beder kommunen om at komme op med en mulig placering, og her er forvaltnin­gen altså endt med at komme op med det her forslag som den bedste placering. Det laener jeg mig op ad i første omgang, og så kan det vaere undervejs, vi finder ud af noget andet,« siger Søren Frandsen.

Han påpeger, at der under alle omstaendig­heder skal laves en ny lokalplan, som skal i offentlig høring, før det eventuelt besluttes at etablere en stor genbrugspl­ads lige nord for Haldum.

»Borgerne har gode muligheder for at kommentere på planerne, og man skal også huske på, at vi som kommune stiller krav i forhold til at vise hensyn til naboerne.«

Vi gjorde det helt klart, at vi aldrig vil tillade en genbrugspl­ads i Haldum, og at vi vil kaempe imod med alle midler. BRITTA PLESNER LYNGE, HALDUM

Hvis kommunen køber eller eksproprie­rer grunden ved Haldum, er det så ikke reelt besluttet, at man vil placere genbrugspl­adsen der?

»Man er i gang med at tage beslutning­en, det er korrekt, men det er ikke endeligt vedtaget,« svarer Søren Frandsen.

 ?? ?? Fra venstre Britta Plesner Lynge, Susanne Eberhard, Ole Eberhard og Anton Svith er alt andet end begejstred­e for udsigten til at få en genbrugspl­ads som nabo til deres landsby.
Fra venstre Britta Plesner Lynge, Susanne Eberhard, Ole Eberhard og Anton Svith er alt andet end begejstred­e for udsigten til at få en genbrugspl­ads som nabo til deres landsby.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark