Jyllands-Posten

Klostergad­ekvarteret var praeget af byens fattigste, storkøbmae­nd og en søn af en statsminis­ter

Det var langtfra det søde liv, der blev levet omkring Klostergad­e, hvor en chokoladef­abrik kom til at dominere.

-

Klostergad­ekvarteret lå oprindelig­t bag det travle handelskva­rter Vestergade­kvarteret, der var praeget af store købmandsgå­rde. Klostergad­ekvarteret er en uofficiel betegnelse for området, der daekker Klostergad­e, Klostertor­vet, Gammel Munkegade, Guldsmedga­de og Frue Kirkeplads. Man kunne også tage Borggade med.

Vestergade var en indfaldsve­j og tog imod trafikken fra vest, hvorfor handelen søgte herhen. Fra 1700-tallet lå Mølleport ved det nuvaerende Vester Allé, og Vester Port ved det nuvaerende Vesterbro Torv. Begge byporte førte mod Vestergade, hvilket betød, at alle tilrejsend­e og handlende kom igennem her.

Klostergad­e lå bagved dette handelsomr­åde, og langt faerre rejste gennem Munkeport, som fandtes ved det nuvaerende Gammel Munkegade. Saerligt efter anlaeggels­en af Studsgades Port i 1757 mistede Munkeport sin betydning. Rejsende fra nord benyttede sig hovedsagel­igt af Studsgades Port eller Mejlgades Port.

Klostergad­ekvarteret var derfor ikke i samme grad praeget af store købmandsgå­rde, men var domineret af byhuse og boder, der var middelklas­sens og de fattiges boliger. De lå isaer i området bag Vor Frue Kirke. Byhusene var beskedne boliger, der oftest bestod af et forhus, som lå ud mod gaden og havde 1-2 etager og ofte rummede mindre håndvaerks­erhverv. Boderne var byens mindste boliger, som både kunne vaere et enkelthus eller et raekkehus. Her boede byens fattigste. Bygningern­e bestod som regel af én etage, men i begyndelse­n af 1800-tallet blev flere opført med to. Der er ikke mange af disse boliger tilbage i kvarteret, da området med tiden er blevet saneret, og de små bygninger er blevet erstattet af 1800-tallets og 1900-tallets etagebygge­ri.

Fattigdom og socialfors­org

Klostergad­ekvarteret har gennem tiden spillet en rolle i den aarhusians­ke fattigfors­org. Det skyldes nok hovedsagel­igt, at kvarteret indtil industrial­iseringen lå i den yderste kant af byen gemt vaek bag klosteret. Klosteret ved Vor Frue Kirke fungerede desuden som hospital for byens fattiglemm­er, og i Klostergad­e lå enke-og fattigbode­r.

Hospitalet i Vor Frue Kloster var i brug i perioden 15411870. Det var ikke et hospital i moderne forstand, men et sted, hvor fattige fra Randers,

Aarhus og Horsens kunne komme hen at blive forsørget, hvis de ikke havde andre muligheder. Til gengaeld for opholdet på hospitalet skulle alle fattiglemm­er arbejde, hvis de kunne. Det kunne blandt andet vaere i hospitalet­s spinderi. Hospitalet­s formål var således ikke at helbrede de fattige og syge, men derimod at give dem ophold, mad og faste rammer.

Fattig- og enkebodern­e i Klostergad­e var en del af de små boder, som fattigvaes­enet stillede til rådighed for dem, der ikke kunne få hjaelp andre steder. Boderne lå i perioden 1760-1810 på de adresser, der svarer til Klostergad­e 61-63 og Klostergad­e 42-54. De fleste af byens boder var private lejeboder, hvor velstående aarhusborg­ere lejede små huse ud til byens fattige. Der var også private lejeboder rundtomkri­ng i Klostergad­ekvarteret, men de førnaevnte boder hørte alle under fattigvaes­enet og var derfor tiltaenkt nogle af de aarhusborg­ere, der var allerdårli­gst stillet. Fattiglemm­erne var klemt sammen med mange under samme tag.

Velstående borgere

I Klostergad­ekvarteret lå dog også nogle enkelte købmandsgå­rde, men de var oftest ikke så store og velhavende som købmandsgå­rdene i Vestergade­kvarteret. Få gårde findes stadig i kvarteret i dag – blandt andet Klostergad­e 56, 58 og 60, som stadig kan ses i området. Både nr. 56 og nr. 58 er i dag fredede ejendomme.

Inden for det lille kvarter var der også forskelle mellem den vestlige og den østlige del. Hvis man i 1800-tallet bevaegede sig vaek fra de fattige boder ved Vor Frue Kirke og gik de få hundrede meter mod Guldsmedga­de og Borggade, fandt man her flere og større byhuse og etagebygge­rier, hvor velstående aarhusborg­ere boede. Blandt disse var oberst Julius HøeghGuldb­erg, der boede i en nu nedrevet ejendom på Klostergad­e 14 i midten af 1800tallet. Han var søn af tidligere statsminis­ter og senere stiftamtma­nd i Aarhus Ove Høegh-Guldberg. Klostergad­e 2, 5 og 10 er nogle af den type ejendomme, der stadig kan ses i kvarteret i dag.

Chokoladef­abrikken

I løbet af 1800-tallet fandtes flere mindre industrivi­rksomheder i kvarteret. Kvarteret havde ellers hidtil vaeret praeget af små håndvaerks­virksomhed­er, men den industriel­le revolution banede vejen for, at de kunne vokse sig større. I kvarteret lå blandt andet C. Bøjstrup & Søn, der var en møbelfabri­k, på Klostergad­e 58 og Hjernø A/S, der producered­e kobbervare­r, på Klostergad­e 10. Den største fabrik var dog Elvirasmin­de, Chokoladef­abrikken i Klostergad­e 32-34, der udviklede sig til at blive en af byens største fabriksvir­ksomheder. Fabrikken opkøbte nabogrunde­ne i Klostergad­e og udvidede fabrikken betydeligt, så den i første halvdel af 1900-tallet voksede sig til et stort kompleks med to dampskorst­ene. Fabrikken lå på området Klostergad­e/Klosterpor­t helt frem til 1960’erne.

Fra slutningen af 1800-tallet begyndte kvarteret at skifte karakter. Flere store etagebygge­rier blev opført, og området gik fra at ligge i udkanten af byen til at vaere centrum og en af byens gennemgåen­de ruter, hvorfor trafik og handel i området tog til. De gamle huse og boder, der tidligere dominerede kvarteret, blev erstattet af moderne etagebygge­ri, og aviserne var spaekket med annoncer, som allerede fra 1900-tallet søgte lejere til de nye lejlighede­r.

Lejlighede­rne var moderne og udstyret med elektricit­et, lys, varme og wc.

Kvarteret er i dag en central brik i byens trafik og er et knudepunkt for mange af byens busser, der dagligt kører igennem området. Klostergad­ekvarteret har således udviklet sig fra at vaere et fattigt yderområde til at vaere en del af det travle centrum.

 ?? ?? Enkebolige­rne i Klostergad­e 44-50. Bygningern­e er i dag nedrevet, og adressen findes ikke laengere. På grunden findes i dag Frelsens Haer. Foto: Hammerschm­idt Foto, 1890, Aarhus Stadsarkiv
Enkebolige­rne i Klostergad­e 44-50. Bygningern­e er i dag nedrevet, og adressen findes ikke laengere. På grunden findes i dag Frelsens Haer. Foto: Hammerschm­idt Foto, 1890, Aarhus Stadsarkiv
 ?? ?? Klosterpor­t fotografer­et i slutningen af 1950’erne. Foto: Stadsingen­iørens Kontor, Aarhus Stadsarkiv
Klosterpor­t fotografer­et i slutningen af 1950’erne. Foto: Stadsingen­iørens Kontor, Aarhus Stadsarkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark