Jyllands-Posten

Nye regler giver danske bilejere lov til at køre med bedre lys

Nu må man lovligt køre med skarpe LED-paerer i over 450 bilmodelle­r, der er født med halogenlyg­ter. Det kan give et langt bedre udsyn, men har man ikke styr på reglerne, risikerer man at gøre sin bil ulovlig.

- ANDERS LADEFOGED CHRISTENSE­N

Imange år har der vaeret markant forskel på, hvor godt udsyn danske bilister har haft på landevejen­e efter solnedgang. Mens langt de fleste nye biler kommer med forlygter, der udsender et kraftigt hvidt lys, har ejere af aeldre biler måttet leve med det både svagere og mere gullige lys, der var standarden.

De moderne LED-paerer har for laengst udkonkurre­ret glødetråds­paeren (også kaldet halogen), der er indbygget i de fleste biler af aeldre dato, og det har gennem årene fristet nogle danskere til at saette LED-paerer i forlygtern­e på deres gamle bil.

Det har bare ikke vaeret lovligt at køre med dem på offentlig vej. Indtil nu.

Siden 1. januar har det i Danmark vaeret tilladt at køre med eftermonte­rede LED-paerer i halogenfød­te lygter i over 450 af de mest populaere bilmodelle­r i Europa, bl.a. specifikke årgange af både Volkswagen Up, Toyota Yaris, Opel Astra og Audi A4.

Alene i Danmark er der indregistr­eret ca. 68.000 VW Up, og sammenlagt kører flere hundredtus­inder bilister i Danmark rundt med halogenlyg­ter. Derfor er LED-erstatning­erne da også hurtigt blevet meget eftertragt­ede.

»Efterspørg­slen har vaeret meget større, end jeg havde regnet med. Alle vores grossister er blevet kimet ned,« fortaeller Anders Grønbech, landechef hos Lumileds, der producerer lyskilder af maerket Philips til bilindustr­ien.

Ifølge Anders Grønbech udsender Philips’ nye LED-paere Ultinon Pro6000 Boost 300 pct. mere klart lyst end en tilsvarend­e halogenpae­re.

Tidligere har tests udført af FDM’s tyske søsterorga­nisation, ADAC, da også vist, at eftermonte­rede LED-paerer havde en 40 meter laengere lysraekkev­idde om natten og oplyste et bredere område af vejen end de sammenlign­ede halogenpae­rer.

Et saet halogenpae­rer af typen H7 koster typisk under 200 kr., mens LED-variantern­e som regel koster over 1.000 kr. foruden montering. Men hos Danmarks største vaerkstedk­aede, Automester, der regner med at saelge »et par tusinde« saet LED-paerer til eftermonte­ring i år, mener man også, at man får noget for pengene.

»Du får jo et helt andet overblik på landevejen. Der er mange af os, der bor ude på landet og kører langt, før vi når gadelyset. Der får du virkelig en gavnlig effekt,« siger produkt manager Henrik Løve på vegne af Automester.

Man risikerer at gøre sin bil ulovlig

Har man skiftet paerer i sin bil før eller fået sin mekaniker til det, kan det virke ganske ukomplicer­et at bytte de indbyggede halogenpae­rer ud med et saet LED, men så simpelt er det ikke.

Først og fremmest skal man sikre sig, at lige praecis de forlygter, der sidder i ens bil, er godkendt til de specifikke paerer, man ønsker at montere i lygterne. Der findes kun to godkendte producente­r på markedet, Philips og Osram.

Og selv hvis den ene producents paerer er godkendt til bilens lygter, gør det samme sig ikke nødvendigv­is gaeldende hos den anden producent. Begge producente­r opdaterer løbende deres positivlis­ter på hjemmeside­rne, i takt med at flere modeller og årgange bliver godkendt.

Da der er tale om en såkaldt »konstrukti­v ombygning« af bilen, er der også en raekke krav, man som bilejer skal vaere opmaerksom på, forklarer områdechef for teknisk rådgivning hos FDM Lone Otto.

»Hvis man gør det, skal man have dokumentat­ion på, at de retrofit (eftermonte­rede, red.) paerer, man kører med, er lovlige. Du skal have producente­ns godkendels­e liggende i bilen eller have den digitalt tilgaengel­ig, for har du ikke det, og bliver du stoppet af politiet, før du har vaeret til syn og fået aendringen registrere­t, er bilen ikke lovlig at køre i,« siger Lone Otto og oplyser, at der ikke er krav om, at man straks kører bilen til syn, men at aendringen bliver skrevet ind i Køretøjsre­gistret (DMR) ved førstkomme­nde syn. Generelt er man hos FDM bekymret for, at de nye regler kan blive en »jungle« for forbrugern­e at finde rundt i.

Ikke nødvendigv­is en let løsning

Lone Otto forstår dog udmaerket godt, hvorfor mange vil finde det attraktivt at opgradere deres gamle halogenlyg­ter med langt mere lysstaerke LED-paerer.

Hun understreg­er dog, at man hos FDM er bekymret for, hvordan de nye paerer tager sig ud i de gamle lygter, der ikke er bygget til LED.

»Der er ingen tvivl om, at vi som fører af bilen vil opleve en kaempe forbedring, men vores bekymring er, om modkøreren­de vil opleve store gener,« siger Lone Otto.

FDM er i øjeblikket i gang med at udføre en raekke tests af retrofit LED-paerer, men har vaeret begraenset af, at flere af produktern­e i øjeblikket er i restordre. Overordnet har FDM’s gennemgang indtil videre laert dem, at det ikke er helt så enkelt at lave skiftet. Nogle lygter kraever en større ombygning, hvor der for eksempel skal monteres en adapter. Andre typer skal have installere­t køling eller have andre kapsler.

Og efter montering skal man uanset hvad forbi et lygteappar­at, der kan måle, om lygterne er justeret korrekt, da de nye paerer har et helt andet strålemøns­ter. Er lygterne ikke indstillet korrekt, risikerer man nemlig at blaende modkørende.

Når det er sagt, ser Lone Otto stadig mange »gode takter« ved de nye regler og fortaeller, at FDM hverken vil anbefale eller fraråde folk at lave skiftet, men at det kommer an på den enkeltes behov og bilsituati­on.

 ?? ?? Man skal have helt styr på reglerne, inden man går i gang med de nye paerer. Det mener teknisk chef hos FDM, Lone Otto. Foto: FDM
Man skal have helt styr på reglerne, inden man går i gang med de nye paerer. Det mener teknisk chef hos FDM, Lone Otto. Foto: FDM
 ?? ?? Det har laenge vaeret muligt at eftermonte­re LEDpaerer i halogenlyg­ter. Nu må man også køre med dem. Foto: PR
Det har laenge vaeret muligt at eftermonte­re LEDpaerer i halogenlyg­ter. Nu må man også køre med dem. Foto: PR
 ?? ?? Salget af LED-paerer til eftermonte­ring er steget voldsomt. Foto: Philips
Salget af LED-paerer til eftermonte­ring er steget voldsomt. Foto: Philips

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark