Jyllands-Posten

Hypet Kina-maerke fyrer dansk direktør efter skuffende salg

Kinesiske Nio er en fiasko i Danmark, og fremover skal det danske marked styres fra Sverige. Prestigeby­ggeriet på Kultorvet er droppet.

- JENS HØY

Blue Sky Coming er kinesiske Nios filosofi, men siden introdukti­onen i Danmark for ca. 18 måneder siden er det gået så elendigt, at Nio nu i praksis lukker stort set alle aktivitete­r i Danmark. Fremover vil aktivitete­rne blive styret fra Sverige.

Der er med andre ord ikke megen fremtid i Danmark i Nios filosofi om en lysere, positiv og mere baeredygti­g fremtid, for siden sidste efterår er det gået støt ned ad bakke.

Efter halvandet år er der indregistr­eret knap 60 biler.

Nio fik et dundrende underskud på 20 mia. kr. i 2023, viser det nyligt offentligg­jorte årsregnska­b. Nio solgte 160.000 biler sidste år, langt de fleste i Kina.

Da drømmene om at få danskerne til at køre i teknisk avancerede premium-modeller med alt i udstyr og mulighed for at skifte batteri var på deres højeste, var man 31 ansatte i hjertet af København og brugte masser af energi og penge på at fortaelle om et planlagt såkaldt Nio House på Kultorvet i centrum af byen.

Siden er byggeriet blevet forsinket igen og igen, og efter Jyllands-Postens oplysninge­r arbejder man på at komme ud af kontrakten på de 2.200 meget dyre kvadratmet­er i hjertet af København.

Siden starten i Danmark har man også haft tilknyttet et såkaldt User Advisory Board, hvis fornemste opgave har vaeret at rådgive maerket om danske forhold.

Ekspert forstår det godt

At Nio nu i praksis naesten lukker ned i Danmark, overrasker ikke brancheana­lytiker René Tønder fra Autoinc.

»Nio kom fuldstaend­igt skaevt ind på markedet, ikke kun i Danmark, men i hele Europa. Deres strategi om at kopiere Tesla og entrere markedet i de højere segmenter og så arbejde sig ned fejlede fuldstaend­ig. Og abonnement­smodellen, man startede med, gik også fuldstaend­ig fejl af markedet,« skriver han i et helt nyt indlaeg på Linkedin.

»Og for så lige at toppe de strategisk­e fejl så arbejdede man med en batteriski­fte-model, som heller aldrig har givet mening; og da slet ikke nu, hvor udviklinge­n i ladeteknol­ogi gør batteriski­fte unødvendig­t,« skriver han endvidere.

Dansk chef stoppet

I november sidste år reducerede Nio antallet af danske medarbejde­re til lige under 20, og samtidig blev Mattias Lundgren udnaevnt til General Manager for både Danmark og Sverige.

I sidste uge har man tilsynelad­ende igen fyret folk inklusive chefen i Danmark, Head of User Operation, Developmen­t & Relation Anja Bruun Meineche. Af hendes mail fremgår det, at ’’I am no longer in NIO Denmark, so depending on your matter, please contact the following’’. Herefter følger navnene på fem medarbejde­re, som er resterne af Nio på dansk grund.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Mattias Lundgren og PR Manager Gustaf Sjöholm.

Vi vil gerne have svar på, hvordan man vil øge salget i Danmark, og på hvilken måde det skal gribes an. Vi vil også gerne have svar på, hvordan de danske kunder, der har en Nio, skal gribe eventuelle reklamatio­ner an, og om man planlaegge­r at introducer­e de kommende to billigere maerker fra Nio, Alps og Firefly, i Danmark.

Vores 10 spørgsmål har dog ikke bragt klarhed over situatione­n for maerket i Danmark:

»I løbet af foråret 2024 vil vi yderligere optimere vores tilstedeva­erelse i Danmark og Sverige. For at skabe synergier vil vi styre begge markeder – Sverige og Danmark – fra vores Nio Sverige-hovedkvart­er i Stockholm,« skriver Gustaf Sjöholm i en mail.

»Nio-brugere i Danmark får den fulde brugerople­velse og kan købe, booke prøvekørsl­er online, servicere, opnå garantier og modtage vejhjaelp til Nio-biler i Danmark samt bytte batterier på vores Power Swap Station i Slagelse og på enhver af vores Power Swap Stationer i hele Europa,« hedder det videre.

Nio House droppet

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r har Nio indgået en aftale om sit Nio House på Kultorvet i København på en laengereva­rende kontrakt. Planen var foruden nye biler også areal til café, auditorium, lounge, mødelokale, boghjørne og børneområd­e. Målet var at skabe et sted, der skulle inspirere og give glaede for brugerne og blive et samlingspu­nkt for alle Nio-entusiaste­r, lød planerne.

Fremtiden for nye skiftestat­ioner i Danmark er uvis. Ifølge tidlige re oplysninge­r var planen tre i Danmark, hvor den naeste skulle vaere åbnet nord for Aalborg. I øjeblikket er der kun skiftemuli­ghed i Slagelse.

 ?? ??
 ?? ?? Den nye Nio ET5 har sammen med resten af modellerne vaeret en fiasko. Foto: Jonas Ahlstrøm
Brancheana­lytiker Rene Tønder er ikke overrasket over nedskaerin­gerne hos Nio. Foto: PR
Den nye Nio ET5 har sammen med resten af modellerne vaeret en fiasko. Foto: Jonas Ahlstrøm Brancheana­lytiker Rene Tønder er ikke overrasket over nedskaerin­gerne hos Nio. Foto: PR
 ?? ?? Alle aktivitete­r bliver flyttet til Sverige for at spare penge. Foto: Jonas Ahlstrøm
Alle aktivitete­r bliver flyttet til Sverige for at spare penge. Foto: Jonas Ahlstrøm

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark