Jyllands-Posten

Diesel-Passat tager endnu en omgang, inden elbilerne tager helt over

VW Passat er til dem, der ikke gider rode med kabler. Nyeste generation ligner forgaenger­en og gør det godt med en lille dieselmoto­r: tyst, afslappend­e og med udsøgt affjedring.

- JENS HØY NICE JP var inviteret til Nice af VW.

Du orker ikke at rode med kabler. Du vil kunne trille omkring 1.000 km på en tankfund braendstof, og når du cruiser med høj gennemsnit­sfart mod et forretning­smøde i Tyskland, skal braendstof­forbruget ikke vaere vaesentlig forskellig­t fra, når du kører med normal dansk motorvejsh­astighed.

Det lyder, som om VW Passat er resultatet af en af de populaere valgtest, hvor du som en lidt forvirret vaelger kan få stillet en stribe spørgsmål eller udsagn, og vupti får du at vide, hvad du skal stemme til naeste valg.

Det er sådan, jeg har det i niende generation af VW Passat, som vi er taget til Nice for at prøve, selvom køretøjet allerede er hos forhandler­ne i Danmark.

De snoede veje, behagelige temperatur­er og et solstrejf nu og da skaber de bedste rammer for et godt humør, og derfor tillader jeg mig at drømme mig tilbage i tiden, hvor dieselbile­r var noget, der holdt i stort set alle carporte, og hvor elbiler var en fjern ond drøm iscenesat af vrede klimaaktiv­ister.

Nu har verden aendret sig, men der er ikke noget som en svag summen af en velbygget diesel pakket laekkert ind, og det er lige netop den Passat, jeg sidder i.

Bilen er en Elegance-model, motoren er 150 dieselhest­e, og prisen ikke mindre end 530.000 kr. Ja, det er dyrt at vende kablerne ryggen, og testbilen er udstyret med en stribe ekstraudst­yr, så prisen er over 630.000 kr. Dermed er den tilsvarend­e VW ID.7 Tourer, der lander til sommer, et billigere alternativ, men giv nu lige Passat en chance alligevel, for den har masser af kvaliteter.

Mere af det hele

Med lanceringe­n af ID.7 tror nogle måske, at VW har neddroslet muligheder­ne i Passat, men det modsatte er tilfaeldet, når det gaelder motorer og avanceret teknologi.

Vores test-Passat i form af en Elegance 2,0 TDI er foreløbig højeste niveau i Danmark med Business som billigste mulighed lige nu til priser fra 470.000 kr. med 1,5-liters klassisk VW-motor, med let hybrid, let turbotryk og 150 hk.

De billigste udgaver bliver med plug-in-teknik og 204 hk og en fra-pris på ca. 450.000 kr. Der kommer også en kraftigere PHEV-version med 272 hk, og raekkevidd­en på strøm er brugbare 100 km.

Standard for begge udgaver er 11 kW-lader, og man kan DC-lade med op til 50 kW. Meget imponerend­e.

De 150 hk raekker fint, så laenge du ikke svinger pisken via speederen. Kraever du power, er der uskøn støj i takt med omdrejning­erne, og så falmer Passat-glansen lidt.

Kun som stationcar

Passat kommer udelukkend­e som stationcar, og bilen udstiller det paradoks, der omhandler beslutning­en om, at de elektriske modeller hos VW hedder ID.

Ved praesentat­ionen af Passat talte JP til baggrund med flere højt placerede kilder hos VW, og det virker, som om man efterhånde­n har forstået, at det ikke er saerlig smart at sende de historiske navne ud på et sidespor, blot fordi drivlinjen bliver fuldt elektrisk. Jeg gaetter på, at ID.2 får Polonavnet i en eller anden form, når det lanceres i september 2026.

Den niende generation af Passat er vokset og blevet hele 14,4 cm laengere, så bilen nu naermer sig fem meter (490 cm), og samtidig er bredden øget med 2 cm, og akselafsta­nden med 5 cm. Bilen bygges af Skoda og deler naermest alt med den nye Superb.

De to biler lander også i samme prisklasse, selv om Skoda har en noget billigere basismodel, som til gengaeld kører uden ret meget standardud­styr.

Store skaerme

Mens nuvaerende Passat-ejere vil finde velbehag i de ydre streger, der kun meget naensomt er opdateret, er der sket meget i interiøret, for her er der tale om en tro kopi af ID.7-interiøret.

Det betyder fornem digitalise­ring med en 12,9tommers skaerm i midten, der indeholder det nye styresyste­m magen til ID.7. I vores Elegancemo­del er skaermen hele 15’’, og bilen har samtidig head-up display.

Selve instrument­huset er klassisk i designet og skaermen på 10,25 tommer, og på rattet sidder nye klassiske knapper frem for dem med touch-funktion, og betjeninge­n af bilen er designet ud fra et ønske om, at flere vil bruge VW’s eget system frem for Android Auto eller Apple via telefonen.

Derfor kan bilen betjenes ved at tale til den, og ved en senere opdatering bliver ChatGPT en del af muligheder­ne.

Behagelig affjedring

Den niende generation af Passat er en komplet ny bil på MQB Evo-platformen, og Passat har premiere på en ny generation af VW’s variable daempere.

I tredje generation af systemet er spredninge­n mellem fast og komfortabe­l blevet bredere, og oplevelsen af undervogne­n er som i en klasse over den businessbi­l, som Passat i virkelighe­den er og samtidig er reminder om, at elbiler generelt er dårligere affjedret end de klassiske fossilkøre­tøjer.

Elbilernes vaegt giver ikke samme komfort, oplever vi kilometer efter kilometer i Passat.

Bilen fjedrer komfortabe­lt, og når vi indstiller daemperne til lidt mere dynamik, går det også, for støddaempe­rne med dobbelte ventiler følger trop.

Testbilern­e er naturligvi­s også udstyret med de bedste saeder, der tilbyder massage. I Danmark er saederne standard allerede i billigste udgave, men

DDC-affjedring­en er gemt i en pakke til 20.000 kr. Den bør du vaelge.

Dermed virker Passat ganske enkelt som et bud på en fremragend­e rejsevogn, der også duer som familiebil i det daglige.

Passat er kun at købe som stationcar med et bagagerum på 629 liter og elektrisk bagagerums­afdaekning. PHEV-modellerne må traekke op til 1.800 kg, mens dieseludga­verne klarer 2.200 kg.

Konklusion

Niende generation af Passat er til dem, der ikke orker en fuldt elektrisk bil. Passat ligner sig selv, men er blevet bedre på alle punkter. Vi glaeder os til at opleve, om den nye PHEV-version af bilen også er god.

 ?? ?? Det lyder ikke af meget, men i praksis vil Passat med 150 diesel-hestekraef­ter vaere tilstraekk­eligt for de fleste kunder. Fotos: VW
Det lyder ikke af meget, men i praksis vil Passat med 150 diesel-hestekraef­ter vaere tilstraekk­eligt for de fleste kunder. Fotos: VW
 ?? ??
 ?? ?? Instrument­eringen er komplet ny med tydelig inspiratio­n af ID.7. En fin detalje er gearvaelge­ren, der er flyttet op på rattet.
Instrument­eringen er komplet ny med tydelig inspiratio­n af ID.7. En fin detalje er gearvaelge­ren, der er flyttet op på rattet.
 ?? ?? Bagagerumm­et er kaempemaes­sige 690 liter, og et vandret rullegardi­n er nu elektrisk.
Bagagerumm­et er kaempemaes­sige 690 liter, og et vandret rullegardi­n er nu elektrisk.
 ?? ?? Passat er fremover udelukkend­e en stationcar, bygget af Skoda.
Passat er fremover udelukkend­e en stationcar, bygget af Skoda.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark