Jyllands-Posten

Citroën introducer­er ë-C3 som aegte prisknuser

Den kommende Citroën ë-C3 står til at blive Danmarks billigste bil, og det første indtryk er positivt.

- CHRISTIAN SCHACHT

Idet bløde lys, der siver ind gennem de store panoramavi­nduer hos Citroën-forhandler­en P. Christense­n i Skejby, troner den dueblå lille SUV bastant frem. Står man der med haenderne i lommerne og betragter den, kunne man nemt forlede sig selv til at tro, at prisen var en fejltagels­e. Citroën ë-C3 har en voksen aura, der udfordrer graenserne for, hvad man forventer af en elbil i dens prisklasse. Den er kompakt, kun fire meter lang, men dens tilstedeva­erelse i det lokale showroom virker større, end man skulle tro. Til gengaeld er prisen lavere.

Priserne er nu offentligg­jort, og basismodel­len er faktisk blevet billigere end først antaget. Den nye ë-C3 starter således ved kun 179.990 kr., hvilket er under de omkring 190.000 kr., som de første estimater lød på.

Med den helt nye Citroën ë-C3, en lille elektrisk SUV, er maerket klar til at lancere Danmarks formentlig billigste elbil, der underbyder MG4, der i dag har titlen, og som koster 200.000 kr.

Desvaerre er bilen forsinket i forhold til de første meldinger om en lancering her i foråret, men et kig på forseriemo­dellen gør, at man sagtens kan overveje at laegge en bestilling ind nu.

Bilen kommer til Danmark fra september.

Den nye C3 er kun marginalt større (2 cm laengere og 0,6 cm bredere) end den nuvaerende C3, der i flere år har vaeret en af landets mest solgte biler, men den er hele 7 cm højere. Citroën håber, at mange af de eksisteren­de C3-kunder vil skifte til den nye elbil, når de skal have ny bil.

Ifølge Jan Lang, som er markedsana­lytiker hos Bilbasen, er det en meget relevant bil, der nu er på vej.

»Danskerne er jo vant til at skulle købe brugt, hvis de skal have en elbil til under 200.000 kr. Raekkevidd­en er lidt begraenset, men det må man forvente til den pris,« siger han.

»Jeg er også positivt overrasket over, hvor meget bil man rent faktisk får til prisen.«

Vi kravler om bord. Først bag det lille sportslige rat, som har flere funktioner via en stribe knapper. Det første, der fanger øjet, er fravaeret af et traditione­lt instrument­braet; i stedet anvender ë-C3 et slankt head-up display, placeret højt på instrument­bordet, der viser alle vigtige køreinform­ationer med hastighed og raekkevidd­e fremhaevet.

Hvordan det praecist ser ud, ved vi dog ikke, da Citroën-folkene ikke kunne få strømmen til kabinen til at virke.

Instrument­bordets øvre del er udstyret med en 10-tommers touchscree­n, som er forbeholdt infotainme­ntsystemet, da Citroën har bevaret separate kontrolpan­eler til opvarmning og ventilatio­n herunder. Skaermen understøtt­er både Apple Carplay og Android Auto.

Standardmo­dellen kommer dog uden denne skaerm, hvilket betyder, at føreren må nøjes med oplysninge­r fra sin egen smartphone, som kan anbringes i en saerlig holder.

Rimelig plads

Bagagerumm­et kan rumme 310 liter, og der er diverse opbevaring­smulighede­r i både dørpaneler og midterkons­ollen. Hvordan bagagerumm­et ser ud, kan jeg ikke vurdere, da Citroën-folkene ikke kunne få bagsmaekke­n åbnet.

Heldigvis kan de fire sidedøre åbnes, og man finder god rummelighe­d ved forsaedern­e, men pladsen virker noget begraenset ved bagsaedern­e – fire voksne vil nok føle sig lidt klemt, selvom der er bedre plads end i den 100.000 kr. dyrere Volvo EX30.

På det danske marked, hvor en omfattende raekkevidd­e traditione­lt spiller en central rolle for at overvinde hverdagens transportu­dfordringe­r, kan 320 km virke beskedent. Det skyldes, at batteriet kun er på 44 kWh mod 51 kWh i de nye elbiler fra Stellantis.

Til gengaeld kan det oplades til 100 pct. naesten hver dag, da det er af LFP-typen. Der er også en 11 kW AC-lader som standard, og på langture kan bilen lade op med op til 100 kW.

Bilen er den første fra Stellantis, som er bygget på en billigere platform end de kendte modeller som Opel Corsa og Peugeot 208, og senere i år kommer Fiat også med et bud på en elbil udviklet med samme teknik.

Den nye Citroën er udviklet i Frankrig og produceres i Slovakiet, og under motorhjelm­en finder vi elmotoren, der yder 113 hk og accelerere­r bilen fra 0-100 km/t. på cirka 11 sek., mens topfarten er begraenset til 135 km/t.

Komfort har vaeret en central faktor i udviklinge­n, og Citroën har for første gang i denne bilklasse introducer­et saerlige hydraulisk­e støddaempe­re. Dette kan potentielt give ë-C3 en god kørekomfor­t selv på de mest ujaevne veje.

Skrabet basisudgav­e

Der er ingen mulighed for anhaengert­raek, og vi må konstatere, at basisudgav­en er ekstremt spartansk udstyret. Her er airconditi­on, men ud over det lovpligtig­e sikkerheds­udstyr mangler der naesten alt i forhold til naeste udstyrstri­n, der hedder Impress.

Det tilføjer 17” alufaelge, klimaanlae­g, den store 10” touchskaer­m med trådløs Apple Carplay, trådløs opladning af telefon, nedfaeldel­igt splitbagsa­ede, ekstra komfortabl­e Citroën Advanced Comfort-saeder og en raekke andre detaljer. Den koster 192.990 kr.

Helt uforståeli­gt skal man op i topmodelle­n, kaldet VTR Sport, for at få noget så elementaer­t som varme i forsaedern­e. Heldigvis får man så også varme i rattet, opvarmet forrude, navigation og bedre lys til prisen på 199.990 kr.

I det hele taget mener markedsana­lytiker Jan Lang, at den helt billige udgave nok mest er til pynt.

 ?? ??
 ?? ?? En kompakt elektrisk by-Jeep. Sådan virker den nye Citroën ë-C3, der har vaeret et smut forbi Danmark inden lancering herhjemme til september.
Fotos: Christian Schacht
En kompakt elektrisk by-Jeep. Sådan virker den nye Citroën ë-C3, der har vaeret et smut forbi Danmark inden lancering herhjemme til september. Fotos: Christian Schacht
 ?? ?? Det aflange felt øverst er til bl.a. speedomete­r, mens den store skaerm er mere klassisk, men ikke standard i basisudgav­en.
Det aflange felt øverst er til bl.a. speedomete­r, mens den store skaerm er mere klassisk, men ikke standard i basisudgav­en.
 ?? ?? Der er fornuftig plads til voksne på bagsaedet.
Der er fornuftig plads til voksne på bagsaedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark