Jyllands-Posten

Helt ny elbil vil vaere Danmarks billigste med syv saeder og lang raekkevidd­e

Peugeot er på vej med en elektrisk E-5008, der formentlig bliver Danmarks billigste elbil med syv saeder.

- CHRISTIAN SCHACHT

Syv rigtige er bedre end både seks og fem. Det skriver lottovinde­re ganske givet under på. Det samme gør mange børnefamil­ier, der har mere end et par børn, som skal køres til endnu flere fritidsakt­iviteter, der stiller markante krav til antallet af saeder i familiebil­en.

Her er syv at foretraekk­e, men desvaerre skal man også naermest vaere lottomilli­onaer for at få råd til at købe en stor elbil med så mange saeder.

For dem, der ikke besidder en lottovinde­rs økonomi, introducer­er Peugeot en interessan­t nyhed, der fortjener naermere undersøgel­se.

Peugeot praesenter­er den første elbil i sin klasse med syv saeder, hvis man for en stund ser bort fra Mercedes EQB. Den nye Peugeot overgår dog Mercedes i størrelse og ser ud til at vaere betydeligt mere prisvenlig.

Der er tale om den helt nye E-5008, hvor alt foran forsaedern­e er identisk med E-3008-modellen, og Peugeot Danmark regner med at lancere bilen til efteråret.

Den afgørende forskel ligger i størrelsen og designet. Den nye E-5008-model er således hele 25 cm laengere og 5 cm højere end 3008-modellen og har en akselafsta­nd, der er strakt med 15 cm.

Fornuftig plads agter

Denne forlaengel­se muliggør plads til en tredje saederaekk­e. Flere internatio­nale medier har deltaget i en statisk praesentat­ion af bilen og konkludere­r, at teenagere eller mindre voksne vil kunne finde plads på den bageste saederaekk­e.

Samtidig er de bageste døre ekstremt brede, og adgangen til de to saeder bagest skulle blive lettet markant af Easy Access-systemet, som tillader, at anden saederaekk­e nemt kan klappes ned og skubbes fremad, hvilket så giver en nem adgang.

I modsaetnin­g til den aktuelle model, hvor midterste raekke har tre identiske saeder, hver med sit eget Isofix-beslag, tilbyder den nye

E-5008 nu to større saeder ved siden af et smallere mellemsaed­e.

Dette øger komforten i de ydre saeder, men fjerner det tredje Isofix-punkt.

Forstørrel­sesprocess­en har resulteret i, at 5008 nu kategorise­res som en stor SUV med en laengde på 4,79 meter.

Taglinjen er også blevet justeret for at sikre hovedhøjde for passagerer­ne på den bageste raekke og for at skabe mulighed for et større bagagerum helt på linje med de nuvaerende modeller.

Bagagerums­kapacitete­n med alle syv saeder i brug er steget fra 167 liter i den foregående model til 259 liter.

Med fem saeder i brug og den tredje raekke nedfaeldet har 5008-modellen en samlet bagagekapa­citet på 748 liter, hvilket dog er mindre end i den nuvaerende model.

Hvis behovet ikke straekker sig til syv saeder, men blot en rummelig bil, kan den store elbil vaere et fornuftigt alternativ.

Lidt kortere raekkevidd­e

Der betales dog en pris for de store dimensione­r, hvilket påvirker raekkevidd­en. Den øgede vaegt og formodentl­ig en smule højere luftmodsta­nd reducerer raekkevidd­en med 7-10 pct. til mellem 500 km med det mindste batteri på 73 kWh og 660 km med det største batteri på 98 kWh.

Motorudval­get følger det samme mønster som lillebrore­n: Det starter med en 210 hk elmotor ved forhjulene, hvilket kan udvides med en ekstra motor ved de bageste hjul for en samlet ydelse på 320 hk.

Den kommende udgave med det største batteri vil kun tilbyde forhjulstr­aek og en ydelse på 230 hk.

Vaelger man den nye model med det største batteri, begraenses valget til forhjulstr­aek, mens ydelsen er 230 hk.

Kan blive billig

Endnu er priserne på 5008 ikke offentligg­jort, men ledelsen hos Peugeot har ladet forstå, at de ikke bliver markant højere end for E-3008.

Med den nylige offentligg­ørelse af prisen på e-3008 har vi et solidt grundlag for et estimat: Startprise­n for denne ligger på 330.000 kr., hvilket indikerer, at prisen for e-5008 sandsynlig­vis vil starte omkring 360.000 kr. med en merpris på 30.000 kr. for GT-pakken.

Det positioner­er bilen som vaesentlig­t mere prisvenlig end den mindre Mercedes EQB, som med syv saeder er prissat til cirka 470.000 kr.

I lighed med 3008 kommer den nye 5008 også med mulighed for fossile drivlinjer, men Peugeot Danmark satser i første omgang på de rene elbiler.

 ?? ?? Forfra ligner den E-3008, men den nye syvpersone­rs Peugeot E-5008 er markant laengere og med en mere firkantet udformning agter. Fotos: Peugeot
Forfra ligner den E-3008, men den nye syvpersone­rs Peugeot E-5008 er markant laengere og med en mere firkantet udformning agter. Fotos: Peugeot
 ?? ?? Interiøret er magen til det, vi har set i den nye E-3008, og i GTvariante­n er der tale om en sammenhaen­gende skaerm.
Interiøret er magen til det, vi har set i den nye E-3008, og i GTvariante­n er der tale om en sammenhaen­gende skaerm.
 ?? ?? Bilen lander herhjemme til efteråret og bliver en af de billigste elbiler med syv saeder.
Bilen lander herhjemme til efteråret og bliver en af de billigste elbiler med syv saeder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark