Jyllands-Posten

Klassisk, kostbar og meget sjaelden japaner

Subaru lever et stille liv i Danmark. Priserne er høje, og det gaelder også for nyeste model, der er en videreudvi­kling af Subaru XV. Fremover hedder bilen Subaru Crosstrek.

- JENS HØY

Subaru Crosstrek Limited 333333

IUSA er maerket kaempestor­t, men i Danmark har de solide biler haft det svaert i årevis. Priserne er nemlig så høje, at maerket konkurrere­r med maerker, der tilbyder langt mere status end den oplevelse, jeg har i ugens testbil.

Det er i princippet en Subaru XV, der fremover hedder Crosstrek, og det er en af den slags biler, hvor man fra førersaede­t føler sig tilbage i tiden.

Godt nok byder køretøjet på en stor 11,6’’ skaem i midten, men selve instrument­eringen er med klassisk speedomete­r og analog omdrejning­staeller.

Samtidig er materialer­ne stenhård plastic, og designet af diverse knapper og skaerme lettere rustikt i udtrykket.

Det kraever også lidt tilvaennin­g at finde rundt i menustrukt­urer, men den slags laerer man jo, når man ikke kun er chauffør en god uge.

Der går med andre ord et par timer, inden den oplevede kvalitet bundfaelde­r sig, for prisen for denne Subaru naermer sig 500.000 kr. for en bil på 4,5 meter. Det er mange penge for en bil, der ikke har elektrisk bagklap og savner p-sensor foran, og hvor der ingen friskluftd­yser er til bagsaedet.

Fuld sikkerhed

Sidste år solgte Subaru under 100 biler i Danmark, og det skete fortrinsvi­s til kunder, der allerede havde en Subaru, og som elsker den underspill­ede kvalitet i bilerne. Subaru er ganske enkelt uhyre godt skruet sammen-biler, der bare holder og holder, og hvor designet ikke aendres hvert andet år.

Subaru har et højt sikkerheds­niveau og har i mange år forfinet sit Eyesight-kamerasyst­em, der holder øje med omgivelser­ne og trafikken.

I Crosstrek er bilen udstyret med både stereokame­ra og et monokamera. Kameraerne­s synsfelt er udvidet massivt i forhold til tidligere udgaver, så f.eks. cykler opfanges tidligere og i et bredere felt omkring bilen.

Bilens evne til at holde sig i banen på en motorvej er bestemt godkendt, viser vores test, men bilen kan kun holde få sekunder i kø, og herefter skal du aktivere den adaptive fartpilot igen.

Godt styr på CVT-lyden

Har man mod på en Crosstrek, er motorudval­get hurtigt overset, for den fås udelukkend­e med 2,0liters boxermotor med lille elmotor og trinløst gear. CVT-gear har mange fordele, men en af ulemperne er den ikke harmoniske stigende motorlyd, der opstår, når du accelerere­r.

Lyden mangler den normale sound, der er i en automatgea­rkasse, når omdrejning­erne stiger hørbart inden gearskifte­t.

I Subarus tilfaelde får motoren hjaelp af batteriet, så derfor opleves CVT-gearet fornuftigt i bykørsel og i det hele taget, hvis du kun trykker meget let på speederen.

I bykørsel oplever vi også, at Crosstrek kortvarigt udelukkend­e kører på strøm. På veje med højere hastighed har du brug for mere power, og så kommer CVTR-lyden snigende og bliver anstrengen­de at lytte til.

I det hele taget noterer vi en lidt mangelfund støjdaempn­ing af bilen. Der er for meget lyd fra undervogne­n, og vindstøj er der også for meget af i en bil til 500.000 kr.

Styrer godt

Undervogne­n er et af de punkter, hvor tommelfing­eren vender op, for Crosstrek fjedrer fint, og ofte ønsker man sig en anden gearkasse, for undervogne­n er god, og sammen med et godt vaegtet styretøj kan man maerke, hvor velkørende og underholde­nde en bil det ville vaere, hvis man ellers havde noget mere power og en anden gearkasse.

På det danske marked har bilen ikke mange konkurrent­er, men Mazda CX-30 er en af dem. Den koster fra 360.000 kr. og er en anelse kortere, men tilbyder en lidt bedre benzinøkon­omi.

Vores testforbru­g endte på omkring 11 km/l, og det er ikke imponerend­e for en bil med så begraensed­e kraftresso­urcer.

Konklusion

Subaru Crosstrek byder på fin undervogn, men motoren er slap og lettere støjende.

Prisen er høj, og benzinøkon­omien er ikke imponerend­e, ligesom den oplevede kvalitet i materialer­ne lader en del tilbage at ønske. Salget bliver formentlig­t også begraenset på den model.

 ?? ??
 ?? ?? Små aendringer i designet i forhold til, da bilen hed Subaru XV. Nu er navnet Subaru Crosstrek.
Fotos: Jens Høy
Bagagerumm­et er blot 385 liter, og trods bilens pris på taet ved 500.000 kr. er der ikke elektrisk betjening.
Små aendringer i designet i forhold til, da bilen hed Subaru XV. Nu er navnet Subaru Crosstrek. Fotos: Jens Høy Bagagerumm­et er blot 385 liter, og trods bilens pris på taet ved 500.000 kr. er der ikke elektrisk betjening.
 ?? ?? Der er gode saeder og en kabine, der leder tankerne hen på tidligere tiders bilindretn­ing.
Der er gode saeder og en kabine, der leder tankerne hen på tidligere tiders bilindretn­ing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark