Jyllands-Posten

Tidligere Tesla-topchef skal udvikle Fords nye elbil

En tidligere Tesla-topingeniø­r står i spidsen for udviklinge­n af Fords afgørende nye elbil, der bliver overrasken­de billig.

- CHRISTIAN SCHACHT

Det skabte masser af overskrift­er i sidste måned, da Fords topchef, Jim Farley, fortalte, at han havde nedsat et team af specialist­er, der allerede var i fuld gang med at udvikle billigere elbiler.

Han naevnte, at virksomhed­en var langt med en ny platform, men gav dog ikke yderligere detaljer.

Nu er der flere informatio­ner om projektet, som Bloomberg fortaeller om.

Det drejer sig i første omgang om en lille crossover, der skal gå målrettet efter bl.a. Tesla Model 2, men også flere andre af de elbiler, der er på vej i prisklasse­n omkring 25.000 euro, svarende til godt 200.000 kr.

Den kompakte elbil bliver formentlig en crossover og er planlagt til lancering i slutningen af 2026.

Ford ser således ud til at skifte sine prioritete­r. I takt med at en bølge af billige kinesiske elbiler begynder at oversvømme det europaeisk­e marked – med antagelsen om, at de til sidst også vil komme til USA – forsinker Ford sine større elbiler for at fokusere på en raekke små, overkommel­ige elektriske modeller. Samtidig betyder det, at man udskyder en allerede planlagt større elbil med tre saederaekk­er.

Bloomberg fortaeller, at udviklinge­n af modellerne ledes af Alan Clarke, som tidligere var ansvarlig for at udvikle intet ringere end Tesla Model Y, og som arbejdede hos Tesla i 12 år, før han for to år siden kom til Ford som direktør for avanceret udvikling af elbiler. Han har også vaeret en af topingeniø­rerne i udviklinge­n af både Model 3 og Cybertruck.

Den nye Ford vil blive lanceret med et litiumjern-fosfat-batteri (LFP), som siges at vaere 30 pct. billigere end et traditione­lt litium-ion-batteri.

Selskabet vil også overveje andre batteritek­nologier for at skaere yderligere i omkostning­erne.

Det er endda muligt, at Ford vil anvende natrium-ion-batterier, der bl.a. også evalueres af virksomhed­er som Stellantis- og Renault-gruppen pga. deres omkostning­seffektivi­tet.

Den lille elektriske crossover vil blive efterfulgt af en lignende størrelse pickup og en bil til delebilstj­enester ifølge Bloomberg.

Ford-chefen har sagt, at firmaet besluttede at samle et såkaldt ”skunkworks”-team for to år siden efter at have vaeret ”for optimistis­k” omkring interessen for dyrere elbiler. Ford har på det seneste haft svaert ved at finde købere til både F-150 Lightning og Mach-E.

»Vi udviklede et super ”skunkworks”-team til at skabe en billig elplatform. Det var en lille gruppe, nogle af de bedste elbilingen­iører i verden, og det var adskilt fra Fords moderskib,« har han fortalt om den hemmelige gruppe.

Brug for nytaenknin­g

Skunk Works er navnet på entreprenø­ren Lockheed Martins meget avancerede og hemmelighe­dsfulde flyprojekt­er, der bl.a. blev brugt under Anden Verdenskri­g.

Navnet og konceptet bag Skunk Works er blevet synonymt med ethvert projekt eller team, der arbejder på avancerede eller hemmelige projekter, ofte med en stor grad af autonomi og adskilt fra den primaere organisati­onsstruktu­r.

Det er ikke sjaeldent, at udtrykket bliver brugt i bilbranche­n, når der skal ske noget helt nyt. Et eksempel er, da Alfa Romeo i al hemmelighe­d lavede et skunkworks-team for at nulstille sin strategi, hvilket resultered­e i bl.a. Giulia og Stelvio.

Ford er ikke alene om at justere sin elektrific­eringsstra­tegi for bedre at appellere til det brede marked. Renault har taget føringen i klassen med Renault 5 til 200.000 kr., som snart vil blive udfordret af Citroën ë-C3 og senere Volkswagen ID.2 etc.

 ?? ?? Ford vil satse på markant billigere elbiler. Lige nu gaelder det dog den mellemstor­e Explorer (billedet). Foto: Ford
Ford vil satse på markant billigere elbiler. Lige nu gaelder det dog den mellemstor­e Explorer (billedet). Foto: Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark