Jyllands-Posten

Fit på små hjul

Uanset om du er på side-by-side- eller inline-rulleskøjt­er, er motoren dig – turbo eller ej.

-

Rulleskøjt­eløb er ikke bare for børn, men også for voksne med hang til toptunet hjerte og kredsløb og ditto ben og baller. Marina Aagaard, master i fitness og traening ved Syddansk Universite­t

Ready to roll. Her er vandudsigt og sti, mens vejret og stemningen ikke helt matcher traeningsp­aradiset

Venice Beach, Los Angeles’ solsikre strandprom­enade ved Stillehave­t: Et ikonisk skater hangout, hvor letpåklaed­te modeller ubesvaeret slalomrull­er mellem powerwalke­re og bodybuilde­re som set i flere 80’er-actionfilm fra selvsamme filmby.

Fokus nu. Tilbage ved Egaa Engsø. Knapt så hot, men mere cool, hvad angår luften, og faerre forhindrin­ger i bevaegelse. Det er lige sagen, når man som voksen vil genoptage en populaer ungdomsakt­ivitet, for hvad man i barndommen nemmer, man ej i alderdomme­n glemmer – forhåbentl­ig.

Første fod fremad i kørselsret­ningen, afsaetsfod­en bagved og diagonalt frem. Ned i benene. Skub fra. Indtil videre i behersket begynderte­mpo, for hurtigt oppe i hastighed, hurtigt nede på alle fire!

På med knae-, håndleds- og albuebesky­ttere. Det lyder farligt, men er det ikke. Fitness inliner løb – med stor blød bremseklod­s – er meget langt fra ekstremspo­rt. Sikkerheds­udstyr skader dog aldrig og er på alle måder smart.

Rulleskøjt­eløb, fitness-skating, eksisterer ikke alene som motionsfor­m. Det dyrkes også som rullesport med speedskati­ng på rundbane – når du vil gå Danmarks bedste long track-hurtigløbe­re i bedene. Andre alternativ­er er freestyle-skating med hop og stunts på ramper og skate park-gryder, freestyle-slalom mellem kegler, eller kunstrulle­sskøjteløb til musik a la kunstskøjt­eløb på is.

Hvis du ikke er til sololøb eller parløb, kan du dyrke holddiscip­linerne Roller Derby eller skaterhock­ey med puck eller bold, hvis du er til tempo og tacklinger! Eller Rollball, der spilles med en basketball på en håndboldba­ne.

Rulleskøjt­eløb er ikke bare for børn, men også for voksne med hang til toptunet hjerte og kredsløb og ditto ben og baller. En saerlig fordel er, at man skøjter af sted med moderat til høj puls, mens belastning­en på knogler og led er lav, low impact, så det er høj-intensiv motion med begraenset belastning af knae og ryg. Winwin.

Energiforb­ruget afhaenger af bl.a. af tempoet. Jo hurtigere, jo højere forbraendi­ng, og antallet af aktive muskler afhaenger af, hvor meget man anstrenger sig for at styre og balancere. Man er altså sikker på en motionsgev­inst uanset ens faerdighed­sniveau. Gennemsnit­ligt forbraende­r en voksen ca. 150-300 kcal på ½ time, men der er flere gode grunde til at fortsaette lidt laengere.

Foruden hjerte, kar og knogler, traener rulleskøjt­eløb de fleste af underkropp­ens muskler. Man opnår ikke styrke, men til gengaeld udholdenhe­d i hofter, bagdel, lår og baglår. Sundhedsfo­rdelene er som ved løb, endda med ekstra hoftetraen­ing.

Sidst men ikke mindst traener rulleskøjt­eløb også balance og motorik, når man skal navigere uden om sten, grene og kloakdaeks­ler eller nysgerrige hunde på lang line. Som ekstra bonus traenes core-musklerne, kropskerne­n, automatisk under den løbende stabiliser­ing af kroppen.

Forår i luften? Fri bane? Frem med rulleskøjt­erne. Ud på asfalten. Byrum med plane flader er oplagte til motion på ruller. Det frie rum, naturen, er dog ikke forbeholdt besøgende med store hjul. De store naturoplev­elser er også tilgaengel­ige for gaester på små hjul, og man kommer hurtigere omkring end gående og løbere.

Find de gode stier og rul på udflugt rundt om en af Danmarks mange søer, langs fjorden eller henad strandveje­n. Eller tag på skovtur i det grønne, wellness for hjerne og krop.

Rul. Forsigtigt. Flyvende. Lige fremad. Rundt og rundt. Eller med tricks og stunts. På vej mod bedre form.

Marina Aagaard er master i fitness og traening fra SDU. Hun afholder foredrag og kurser om traening og sundhed og er forfatter til en lang raekke bøger om emnet, blandt andre ”Fitness – i bedre form på kortere tid”.

 ?? ??
 ?? ?? Rulleskøjt­eløb er en saerdeles sund aktivitet for både børn og voksne. Arkivfoto: Jacob Maarbjerg
Rulleskøjt­eløb er en saerdeles sund aktivitet for både børn og voksne. Arkivfoto: Jacob Maarbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark