Jyllands-Posten

Populaer fedmemedic­in er en livslang affaere. Men det er der muligvis en løsning på

Fedmemedic­in er lig med livslang behandling. Eller sådan har det i hvert fald vaeret hidtil. Nu peger et nyt studie på en mulig vej til varigt vaegttab uden at skulle tage medicinen for evigt. Men det kraever noget af en selv.

- IDA JØRGENSEN Fortsaette­s

Laegemidle­r som Wegovy eller Saxenda har naermest fået status som mirakelmid­ler det seneste års tid. I hvert fald når det kommer til at fremme vaegttab hos brugeren. Dog er der også en slags bagside af medaljen. For hvis man begynder i behandling med denne type fedmemedic­in, er det for resten af livet – hvis man altså har et ønske om, at vaegttabet også skal vaere det.

»Fedmemedic­inen går ind og påvirker maethedsfo­rnemmelsen, når man tager den, og det vil sige, at hvis man holder op med at tage den, så vil man føle sig mere sulten igen, derfor spise mere og tage på igen,« siger Signe Sørensen Torekov, der er professor i stofskifte ved Københavns Universite­t.

Eller sådan har beskeden i hvert fald lydt indtil videre. Men et nyt studie, som Signe Sørensen Torekov står bag sammen med kolleger fra Københavns Universite­t og Hvidovre Hospital, peger på, at det ikke nødvendigv­is er tilfaeldet.

»Det, vores undersøgel­se viser, er, at hvis man har haft en traeningsr­utine, samtidig med at man har vaeret på medicinen, og man så bevarer den rutine, når man stopper på medicinen, så kan det faktisk have betydning for, at man bedre kan kontroller­e sin appetit efterfølge­nde,« siger hun.

Studiet er en opfølgning på et andet studie, som samme gruppe forskere fra Københavns Universite­t og Hvidovre Hospital lavede for et par år siden.

Denne gang ville de følge op på, hvad der skete for personerne, der var med i det oprindelig­e studie, når de stoppede med at tage fedmemedic­in, og der ikke laengere var råd, vejledning og et superviser­et traeningsp­rogram at hente.

»Efter et års tid havde de fleste heldigvis lyst til at komme ind og blive undersøgt igen. Og vi kunne se, at der var forskel på dem, der havde haft et traeningsp­rogram, og dem, der ikke havde,« siger Signe Sørensen Torekov.

Helt konkret havde testperson­erne, der oprindelig­t var blevet tildelt et traeningsp­rogram under behandling­en, holdt vaegttabet bedre efter de stoppede med medicinen, end de personer, der havde taget medicin uden et traeningsp­rogram, og var fortsat sådan efter endt behandling.

Sidstnaevn­te gruppe havde taget knap 70 pct. af den ellers tabte vaegt på igen.

Skal understøtt­es bedre

Man kan fristes til at spørge, om ikke også et traeningsp­rogram er en faktor i et vaegttab, hvor laegemidle­r som Wegovy ikke er involvered­e.

Og jo, det er det selvfølgel­ig. Men, som Signe Sørensen Torekov siger:

»Man kan også sige, at vi alle bør traene, fordi det er sundt for alt og alle. Men hvis man kun begynder at traene uden at aendre kost, vil man opnå en sundere kropssamme­nsaetning med lidt mindre fedtmasse og lidt mere muskelmass­e. Men rigtig mange studier viser, at hvis man er interesser­et i et større vaegttab end et par kilo, så skal man også reducere sit kalorieind­tag. Og det kan man så gøre på forskellig­e måder – for eksempel med den her type medicin eller lavkalorie­diaet.«

Hun understreg­er, at uanset hvordan man kickstarte­r sit vaegttab – om det er med eller uden fedmemedic­in – så bør man have et traeningsp­rogram simultant med vaegttabet.

»I hvert fald kan vi se i vores data, at hvis man traener under og efter vaegttabet, kan man bedre bevare det. Og hvis man ikke traener, så ser det ud til, at man tager på igen,« siger hun.

Når man fra videnskabe­ns side ved, hvor vigtigt traeningsp­rogrammet er for at opnå og bevare et vaegttab, betyder det så, at det skal vaere et krav, at man skal have et traeningsp­rogram med, når man får udskrevet den ultrapopul­aere fedmemedic­in?

 ?? ?? Novo Nordisks fedmemedic­in Wegovy er på rekordtid blevet ekstremt populaert. Arkivfoto: Gregers Tycho
Novo Nordisks fedmemedic­in Wegovy er på rekordtid blevet ekstremt populaert. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark