Jyllands-Posten

Løsningen findes måske i din garage

Dem, der benytter cyklen som transportm­iddel, laegger mindre pres på klimaet, sundhedsva­esenet og har faerre sygedage. Nu kan der vaere en skatteford­el på vej til dem.

- JULIE LUND FISKER Fortsaette­s

Hver morgen cykler 49-årige Lis Vinther Olesen de fem kilometer, der er fra hendes hjem i Vorup til arbejdspla­dsen CCL Label i Dronningbo­rg lidt udenfor Randers. Det har hun gjort, siden hun blev ansat i virksomhed­en for 2,5 år siden. »Jeg saetter stor pris på den fleksibili­tet, det giver at cykle fremfor at tage bus eller bil,« siger Lis Vinther Olesen.

Hun er salgskoord­inator i virksomhed­en, der er amerikansk ejet, men som fra filialen lidt uden for Randers producerer etiketter og maerkater til virksomhed­er verden over.

Som salgskoord­inator kan det blive til mange timers stillesidd­ende arbejde i løbet af en dag, men for Lis Vinther Olesen og kollegaern­e starter dagen med bevaegelse.

Siden hun begyndte i virksomhed­en for 2,5 år siden, har hun hvert år stået i spidsen for at melde hende og kollegaern­e til Cyklistfor­bundets motionskam­pagne ”Vi Cykler Til Arbejde”, der løber hele maj måned og udlover praemier til de virksomhed­er, hvor medarbejde­rne cykler mest.

»Jeg tog teten og meldte os til, fordi jeg syntes, det lød sjovt. Jeg var selv lige begyndt at cykle til arbejde og taenkte, at det var en god måde at komme ordentligt i gang og vaere faelles om en konkurrenc­e,« siger Lis Vinther Olesen.

Men folk som Lis Vinther Olesen er der faktisk laengere og laengere imellem. For selv om vi i Danmark anser os selv som en decideret cykelnatio­n – og at vi internatio­nalt er anerkendt som en sådan – er hverdagscy­klismen faktisk i strid modvind herhjemme.

Mellem 2014 og 2019 faldt antallet af rejser foretaget på cyklen nemlig med ca. 20 pct. Det viser tal fra Danske Regioner.

Og selv om der i 2022 – et år efter en raekke partier i Folketinge­t i 2021 ønskede at fremme cyklismen med den såkaldte Infrastruk­turplan – blev cyklet flere ture, er niveauet endnu ikke nået op på antallet af cykelture fra 2014.

223 mio. kr. og et bedre helbred

På CCL Labels chefgang støtter direktør Thomas Jensen derfor også op om hans ansattes initiativ til at cykle mere på arbejde. Han mener, at bevaegelse og et godt socialt sammenhold er vigtigt og en del af at vaerne om medarbejde­rnes trivsel og generelle sundhed.

Noget, der »laegges stor vaegt på« i virksomhed­en.

»Jo bedre man har det, jo gladere er man for at gå på arbejde, og det påvirker ens praestatio­n. Jeg synes tydeligt, man kan fornemme på vores medarbejde­re, at de er endnu mere veloplagte, trives og har det godt, når dagen er startet med en tur på cyklen,« siger Thomas Jensen.

De fleste medarbejde­re er lokale og er bosat i naerområde­t. Og selv om det for nogle er fristende at køre i bil de få kilometer til arbejde, vaelger mange at cykle.

Og det er der god grund til, vurderer professor i humanbiolo­gi og institutle­der ved Institut for Idraet og Ernaering på Københavns Universite­t, Nikolai Baastrup Nordsborg.

Han henviser til Sundhedsst­yrelsens anbefaling­er for fysisk aktivitet, der lyder på, at en voksen bør bevaege sig minimum 30 minutter om dagen.

»Selv hvis det er en kort distance, har det en positiv effekt at bevaege sig – uanset, om man går eller cykler. Den positive effekt af motion er desuden ikke betinget af, at man har høj puls,« siger Nikolai Baastrup Nordsborg.

Han forklarer, at der er en lang raekke fordele ved at tage cyklen fremfor at benytte bilen, når man skal transporte­re sig.

»En daglig cykeltur, for eksempel til og fra arbejde, vil føre til forbedring­er på de klassiske sundhedspa­rametre, der blandt andet er et udtryk for, hvor god kroppen er til at levere ilt til den arbejdende muskulatur, hvilket blandt andet er afhaengig af, hvor velfungere­nde et hjerte man har« siger han.

Ifølge Nikolai Baastrup Nordsborg vil daglig motion desuden påvirke en raekke hormoner og signalstof­fer i blodet og i hjernen, hvilket har en »positiv effekt« på vores generelle sundhed.

Måske er det de faerreste, der taenker over deres forhåbentl­ig fjerne dødsdag, når de spaender hjelmen og pruster sig på vej til og fra arbejde på cyklen, påpeger professore­n, at en daglig cykeltur – også selv om den er ganske kort – sandsynlig­vis vil forlaenge din levetid.

»Vi ved, at hvis man cykler en gang om dagen, reducerer det risikoen for tidlig død. Man kan ikke afvise, at det også spiller ind, at dem, der cykler, generelt har en sundere livsstil, men det har man statistisk set justeret for ved at sammenlign­e mennesker med samme alder og samme helbredsti­lstand. Efter den korrektion kan man fortsat konkludere, at risikoen for tidlig død falder med 28 pct., når man bruger cyklen som transportm­iddel,« siger Nikolai Baastrup Nordsborg.

Faerre sygedage

Hos CCL Labels filial i Dronningbo­rg har direktør Thomas Jensen da også bemaerket en forandring blandt de cyklende medarbejde­re, der raekker ud over, at de ”blot” tropper op »endnu gladere«.

Direktøren har nemlig opdaget, at antallet af sygefravae­rsdage blandt medarbejde­rne er raslet ned, efter at flere er begyndt at cykle til arbejde.

»Vi har ikke så meget sygdom mere. Det afspejler, at medarbejde­rne godt kan lide at vaere her og ikke tager en traels mandag derhjemme,« siger Thomas Jensen.

Ser man på sammenhaen­gen mellem antallet af sygefravae­rsdage og brugen af cyklen som transportm­iddel, viser tal fra Dansk Industri, da også at der rent faktisk er en sammenhaen­g.

Analysen fra Dansk Industri afslører, at hvis der cykles 10 pct. flere kilometer, vil antallet af sygedage for offentligt ansatte i Danmark falde med 34.000, mens det for privatansa­tte vil falde med hele 68.000 dage.

På baggrund af disse tal vurderer Dansk Industri, at det for hele Danmark vil svare til en samlet lønbespare­lse på det offentlige og private arbejdsmar­ked på samlet set 223 mio. kr. pr. år, hvis antallet af cyklede kilometer øges med 10 pct.

Analysen viser desuden også, at vi står over for en potentiel samfundsøk­onomisk sundhedsge­vinst på 2,5 mia. kr., hvis antallet af cykelkilom­eter steg med 10 pct. Alene for Region Hovedstade­n vil gevinsten vaere på over 1 mia. kr.

På Christians­borg mener transportm­inister Thomas Danielsen (V), at tallene vidner om behovet for en opgraderin­g af den nationale cykelstrat­egi fra 2014.

»Det er jo helt vildt, hvor mange penge der er at spare. Der er et enormt potentiale for cyklisme i Danmark, og det skal vi udnytte. Det er derfor, jeg har sat gang i arbejdet med en ny national cykelstrat­egi, der stemmer overens med vores ambitioner,« siger Thomas Danielsen (V).

Det er jo helt vildt, hvor mange penge der er at spare. Der er et enormt potentiale for cyklisme i Danmark, og det skal vi udnytte. Thomas Danielsen, transportm­inister (V)

Skatteford­el på vej?

Arbejdet med at udforme en ny national cykelstrat­egi er allerede i gang.

Fra april til og med juni kan alle parter, der har idéer til en forbedring af cyklismen i Danmark, byde ind med forslag, som vil blive delt og debatteret ved en cykelkonfe­rence i september.

Ifølge transportm­inister Thomas Danielsen

 ?? ?? 49-årige Lis Vinther Olesen er salgskoord­inator ved virksomhed­en CCL Label – og trofast cyklist til og fra arbejde. Foto: Kim Frost
49-årige Lis Vinther Olesen er salgskoord­inator ved virksomhed­en CCL Label – og trofast cyklist til og fra arbejde. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark