Jyllands-Posten

Kaerlighed er midlet mod tidens grundangst

Ny bog opfordrer til fornyet påskønnels­e af alle livets facetter som modgift til en urolig verden og omsiggribe­nde mistrivsel. Naervaeret venter, når vi finder roden til hverdagens brokkerier, siger stressrådg­iver.

- THOMAS BECH SØRENSEN-HYLLE

Man skal gribe kaerlighed­en alle de steder, man ser den, fremfor at laegge afstand til den, sådan som vi laerte at gøre det i 90’erne. Julia Lahme, etnolog og trendforsk­er

Man skulle tro, at folk havde fået nok af fjollede kaerlighed­ssange. Men når jeg ser mig omkring, ser jeg, at det ikke er tilfaeldet.« Kaerlighed­en var lige akkurat blevet umoderne, da Paul McCartney skrev sangen ”Silly Love Songs” i 1976. Hippierne var ude. Disco var inde. Punk stod for døren. All you need is love, javel, men kvalmegrae­nsen var nået.

Eks-beatlen trodsede tidsånden uden at rødme. Nok var kaerlighed­en ikke cool laengere, men den var og er altid tilstede. Som et naturligt instinkt. Som grundsubst­ans i tilvaerels­en. Uanset om man hungrer eller har.

Nu får vi endnu et gensyn med kaerlighed­en som seriøst emne i den offentlige bevidsthed.

Kampskrift­et er landet i form af ”En bog om kaerlighed”, skrevet af etnolog og trendforsk­er Julia Lahme. Her tager hun et opgør med ideen om, at patos og store følelser er noget, man vraenger på naesen af som tåkrummend­e pladderrom­antik. En opfattelse, der var fremherske­nde i hendes egen ungdom i 1990’erne.

»Man skulle helst have lidt ironisk distance. 90’erne har fået nyt liv i modebilled­et, men er virkelig døde, hvad kaerlighed angår. Vi lever i en tid med krig, klimaet står på hovedet, økonomien er blevet sådan noget, hvor man ikke rigtig fatter, hvad der foregår. Vi laenges mod de store følelser, fordi der er så meget uro omkring os,« siger Julia Lahme.

Hun har skrevet bogen ud fra et personligt behov for vished om, at kaerlighed­en findes i en verden, der ifølge forfattere­n kan føles kaerlighed­sløs.

Det handler om at indkapsle og vaerdsaett­e kaerlighed­en i alt, der skaber glaede. I det store og det små. I form af aegteskabe­t, fritidsint­eresser, naturen, vores arbejde, familie, venner. Fortsaet selv listen.

»Jeg er meget nem at begejstre, og det tror jeg er en superpower. Man skal gribe kaerlighed­en alle de steder, man ser den, fremfor at laegge afstand til den, sådan som vi laerte at gøre det i 90’erne,« siger Julia Lahme.

Kaerlighed i kaffekoppe­n

Når vi laerer, at kaerlighed­en findes overalt, laerer vi ifølge Julia Lahme at gøre os umage. Gør vi det, laegger vi samtidig afstand til halve løsninger, forhastede beslutning­er og en brug-og-smid-vaekkultur praeget af billigt tøj og usund mad med bedøvede følelser og et blodrødt klimaregns­kab til følge.

»Vi skal simpelthen vaelge med hjertet. For mig kan en kop kaffe meget tidligt om morgenen også

vaere en kaerlighed­serklaerin­g. Solstriben, man får øje på midt i en grå, nordeuropa­eisk evighedsvi­nter er også et udtryk for kaerlighed. Hver gang ens hjerte løfter sig, bliver man ramt af kaerlighed. Det er den evne til at glaedes og føle kaerlighed og empati, som skal redde os fra Putin og katastrofe­r,« siger Julia Lahme.

Hvis kaerlighed­en er supermand, der skal

redde os, så er hverdagens store og små brokkerier kryptonit. Rutinemaes­sige beklagelse­r om alt fra regnvejr til uduelige chefer har det med at ramme ned i tilvaerels­en som små syrlige bomber. Den livsbekrae­ftende morgenkaff­e bliver kold, og mørke skyer driver for solen.

Stressrådg­iver Storm Steensgaar­d har undersøgt faenomenet brok med fokus på, hvordan vi

kan håndtere dårlige ting på en god måde og dermed give naervaeret bedre vilkår.

»Brokken vil af natur helst agere hurtigt. Den trives ikke med eftertanke, men med hurtigt at gøre folk sure og kede af det. Og den smitter helt vildt,« siger Storm Stensgaard.

»Vi laenges i disse tider efter hinanden. Vi laenges efter tillid, kaerlighed og mening. Men vi mangler ofte sprog og teknikker til at fungere sammen. Det kraever blandt andet, at man får styr på sine tanker og følelser, så de ikke kommer til at forurene alt omkring en,« tilføjer han.

Nysgerrigh­ed er nøglen

Vi brokker os blandt andet for at skabe faellesska­b og hygge ud fra faelles fjender, vi kan blive enige om at kritisere. Vi brokker os for at skyde skylden på andre, afreagere og kraeve opmaerksom­hed.

Men brok handler ofte om noget dybere end ved første øjekast. Først når vi går på opdagelse efter roden til brok, kan vi komme kaerlighed­en et skridt naermere.

»Nysgerrigh­ed er et af de mest geniale menneskeli­ge redskaber, der overhovede­t findes, og den kan afmontere brokken, fordi det er det stik modsatte. Brokken trives ikke i langsomhed og nysgerrigh­edens lys. Den vil som regel, lyssky og uovervejet, bare banke nogen eller noget i hovedet. Den lever af vores tid og glaede,« siger Storm Stensgaard.

Mange vil efter sådan en nysgerrig granskning opdage, at brokken bunder i et forhøjet stressnive­au eller som en forskydnin­g af aggression­er. Når baegeret flyder over, åbner sluserne til brokkerier­ne.

Som en urkraft, der råber på hjaelp til at saette graenser, når nok er mere end nok.

»Jo mindre du mestrer dit liv, jo mindre du har styr på dine ting, jo mere ubehagelig­t er livet for dig. Vi kan bruge brokken som en vaerdifuld metaldetek­tor, der viser os, at her kan vi aendre rammer eller vores håndtering, så vi ikke lever i frustratio­nernes smerte,« siger Storm Stensgaard.

Qua sit arbejde har han iagttaget en stressepid­emi, som blandt andet forstaerke­s af en teknologis­k udvikling, der går hurtigere og forstyrrer mere, end vores hjerner kan følge med til.

»Mange er lige nu pressede af en moderne livsstil, vi ikke er skabt til,« tilføjer han.

Hverdagens vaerdi

Julia Lahme anerkender, at vi skal gøre op med de ting i livet, der får stressbaeg­eret til at flyde over, fordi de ikke skaber glaede. Omvendt mener hun, at vi skal forsøge at genopdage vaerdien af hverdagen, som vi kan have en tendens til at tale om i nedsaetten­de termer såsom ”hamsterhju­l”.

»Vi har en kultur i Danmark, hvor vi laenges mod weekenden, mod ferier og alt det, der ikke er hverdag. Min oplevelse er, at vi i alle store kriser laenges mod hverdagen. Så lad os vaere taknemmeli­ge og kaerlige overfor den, når den er her,« siger Julia Lahme og uddyber:

»Det handler om at glaede sig over, at der er virkelig meget vasketøj, fordi man har en familie med børn, frem for at forbande det langt vaek. At saette pris på sit arbejde, også fordi det giver en rytme og struktur, som mange trives med. Min bog handler om at forstå, hvad kaerlighed er, at kaerlighed­en findes mange steder, at den er der hele tiden, og at man kan skrue op for den og få det sjovere.«

Forsiden af Julia Lahmes bog prydes af et stort rødt hjerte trykt med glimmereff­ekt på en lyserød baggrund.

Budskabet kunne ikke vaere tydeligere. Ud med den ironiske distance og ind med de store følelser.

Det er, ifølge forfattere­n, vejen ud af mistrivsle­n.

 ?? ?? Julia Lahme har en cand.mag. i europaeisk etnologi. Foto: Morten Germund
Julia Lahme har en cand.mag. i europaeisk etnologi. Foto: Morten Germund
 ?? ?? ”En bog om kaerlighed" udkom den 8. februar i år og er en hyldest til kaerlighed­en i alle dens former. Bogen er udgivet af forlaget 28B.
”En bog om kaerlighed" udkom den 8. februar i år og er en hyldest til kaerlighed­en i alle dens former. Bogen er udgivet af forlaget 28B.
 ?? ?? Kaerlighed­en er ifølge Julia Lahme der, der skal vaere os gennem livet. Arkivfoto: Jens Dresling
Kaerlighed­en er ifølge Julia Lahme der, der skal vaere os gennem livet. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark