Jyllands-Posten

Motion gør dig klog, men saerligt én ting skal der til, for at det virker, vurderer hjernefors­ker

Fysisk aktivitet kan gøre os mere intelligen­te, hvis vi motionerer på den rigtige måde, forklarer hjernefors­ker Troels W. Kjaer i ny bog. Nogle former for motion kan dog vaere skadelige for hjernen.

- REGITZE WALTHER

Man kan ikke undgå depression ved at vaere fysisk aktiv, men hvis man får folk, der er deprimered­e eller angste til at vaere fysisk aktive, så letter det lidt på hjernen. Troels W. Kjaer, hjernefors­ker

Iårhundred­er har vores krop og og vores hjerne vaeret set som to vidt forskellig­e dele, der tilsammen udgjorde os mennesker. Ja, oftest naermest som modsaetnin­ger. Fysikken og forstanden. Kroppen og sindet. Karikature­rne og klichéerne står naermest i kø med adskillige nye og gamle historier om den laerde og belaeste, men svagelige skikkelse i kontrast til den store og staerke krop med det oftest noget tilbagestå­ende intellekt. Den store bølle og det nørdede mobbeoffer.

Men behøver det virkelig at vaere sådan? I sin nye bog ”Gik Einstein til fitness?” argumenter­er hjernefors­ker Troels W. Kjaer for, at de to sider haenger sammen i langt højere grad, end vi hidtil har antaget.

Vi har spurgt ham, hvorfor han anser kroppen og sindet, som vaerende to sider af samme mønt – og om man rent faktisk kan motionere sig klogere.

I bogen ”Gik Einstein til fitness?” forklarer du gennem en stribe af nyere forskning, at motion kan gøre os klogere. Hvordan haenger det sammen?

»Når vi er fysisk aktive − saerligt når vi konditions­traener − bliver der frigivet tre stoffer: BDNF, Catepsin B og FNDC5. De får hjernen til at danne flere nervecelle­r og forbindels­er mellem dem.

Det er saerligt forbindels­erne mellem nervecelle­rne, vi bruger til at vaere kloge med. Den fysiske aktivitet påvirker hjernens lyst til at vokse, så når kroppen bliver brugt, skriger den på mere hjerne. Hjernebark­en − de yderste fem mm af storhjerne­n − vokser på grund af flere synapser og flere nervecelle­r, når vi er fysisk aktive.«

Betyder det, at jeg kan blive bedre til at spille klaver eller at forstå kvantefysi­k, hvis jeg løber en tur?

»Ja, men nogle af stofferne peaker relativt hurtigt og virker kun ca. en halv time. Så du skal gå direkte til klaveret, når du kommer hjem, eller repetere kvantefysi­kken, mens du løber.«

Vi taler meget om mental sundhed og mistrivsel blandt saerligt unge. Hvilken rolle spiller motion her?

»Motion spiller en meget større rolle, end vi troede. Man kan ikke undgå depression ved at vaere fysisk aktiv, men hvis man får folk, der er deprimered­e eller angste til at vaere fysisk aktive, så letter det lidt på hjernen. Vi forstår endnu ikke mekanismen fuldt ud, men produktion­en af nye synapser og flere nervecelle­r under motionen kan vaere én af forklaring­erne.«

Du naevner bl.a. Forrest Gump som eksempel på, hvad motion kan gøre for os. Hvad kan vi laere af ham?

»Forrest Gump var psykisk presset, da han

vendte hjem fra Vietnamkri­gen og opdagede, at hans mor var døende. Alt pegede på, at det kunne føre til en depression. Han havde ikke mange brikker at rykke med og valgte pludselig bare at begynde at løbe. Men det var ikke helt dumt. Fysisk aktivitet hjaelper hjernen med at komme ud af den negative spiral. Dermed ikke sagt, at det er folks egen skyld, at de får depression. Men nogle gange er man i en situation, hvor man kan overveje, om glasset er halvt fuldt eller halvt tomt. Fysisk aktivitet hjaelper med at se det som halvt fuldt.«

Virker al slags motion lige godt?

»Nej. Sportsgren­e som boksning og andre voldsomme kontaktspo­rt, hvor man får stød eller slag mod hovedet, kan jeg ikke anbefale. Heller ikke ekstrem bjergbesti­gning, når man kommer så langt op i højderne, hvor hjernens beskyttels­esmekanism­er ikke laengere fungerer. Fodbold kan også vaere skadeligt, hvis man spiller i angreb eller forsvar, hvor en spiller kan have op til 800

hovedstød på en saeson. Når det er sagt, så er alle former for motion som eksempelvi­s løb, dans eller svømning, hvor der er masser af muskelakti­vitet, godt. Du skal dog op på 80 pct. af din maxpuls, hvis du vil have frigivet de tre stoffer. For en ung person på 20 år vil en rolig gåtur derfor ikke vaere nok. Tommelfing­erreglen er, at man skal op på 80 pct. af sin maxpuls mindst en halv time og mindst tre gange om ugen.«

Er det lige så fint at motionere i et fitnesscen­ter som at løbe en tur i skoven?

»Nyere forskning tyder på, at motion i naturen giver en masse fordele vedrørende stress. Vi får mindre aktivering af amygdala, hvor frygt og angst kommer fra, når vi bevaeger os i naturen.

Jeg går selv ni km frem og tilbage til arbejde hver dag og prøver at laegge så meget af straekning­en som muligt inde i skoven. Det at maerke naturen − maerke, hvordan skuldrene saenkes, og at man får en dyb, afslappet vejrtraekn­ing − det er godt for hjernen og for sindet.«

 ?? ?? Hjernefors­keren Troels W. Kjaer er aktuel med bogen "Gik Einstein til fitness?". Foto: Jacob Nielsen
Hjernefors­keren Troels W. Kjaer er aktuel med bogen "Gik Einstein til fitness?". Foto: Jacob Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark