Jyllands-Posten

Løkke: Derfor skal den russiske kirke ikke sortlistes

To ting var helt afgørende for, at Løkke (M) modsatte sig sortlistni­ng af Moskvapatr­iarkatet.

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Skal den russisk-ortodokse kirke – bedre kendt som Moskvapatr­iarkatet – kunne sende penge til kirker i Danmark? Det spørgsmål har vakt stor debat i dansk politik i den senere tid.

Jyllands-Posten har afdaekket, at Udenrigsmi­nisteriet og Lars Løkke Rasmussen (M) ikke ville sortliste den russisk-ortodokse kirke – på trods af en indstillin­g fra Udlaending­estyrelsen om netop at gøre det.

I et samråd skulle Løkke fredag forklare hvorfor.

Udenrigsmi­nisteren frygtede isaer, at en sanktioner­ing af kirken ville risikere at »blive udnyttet af det russiske propaganda­apparat«.

»At understøtt­e Putins og Kirills forvraenge­de narrativ om en større civilisati­onseller vaerdikamp, som HVesten skulle have indledt, er propaganda, der desvaerre appellerer bredt. Det er ikke i dansk udenrigspo­litisk interesse at føde ind i den propaganda,« sagde Lars Løkke Rasmussen på samrådet.

Samrådet var indkaldt af en samlet blå opposition.

Patriark Kirill er det teologiske overhoved i den russisk-ortodokse kirke, og Lars Løkke gjorde det flere gange klart, at Danmark gerne vil sanktioner­e Kirill. Dog ikke alene, men i EU-regi.

Men at ét EU-land – ifølge internatio­nale medier i Ungarn – har blokeret for det. At putte hele Moskvapatr­iarkatet på forbudslis­ten ville vaere at gå for langt, sagde han:

»Man risikerer, at helt almindelig­e ortodokse troende vil opfatte det som et angreb på deres tro.«

Kunne skade forhold

Moskvapatr­iarkatet har tre menigheder i Danmark: I København, Hobro og på Bågø.

Deres regnskaber viser, at kirkerne har modtaget i alt 895.735 kr. fra deres russiske moderafdel­ing i de senere år.

Moderkirke­n har hovedsaede i Moskva og har adskillige gange støttet den russiske invasion af Ukraine, hvorfor patriark Kirill er sanktioner­et af Storbritan­nien, Estland og Tjekkiet – men altså ikke EU eller Danmark.

I Sverige satte man for nylig en stopper for al statsstøtt­e til Moskvapatr­iarkatet. På den anden side af Øresund bruges kirken til at indsamle efterretni­nger for Rusland, lød det i en opsigtsvae­kkende vurdering fra myndighede­rne.

Havde Lars Løkke sagt ja til at sortliste kirken, da Udlaending­estyrelsen ville det, ville det blive ulovligt for kirker i Danmark at modtage beløb over 10.000 kr. fra Moskvapatr­iarkatet.

Men det kunne have haft store konsekvens­er for vores forhold til andre lande end Rusland, mente Løkke:

»Der er altså tale om verdens største ortodokse kirkesamfu­nd med over 100 millioner troende i hele verden. I Ukraine, i Belarus, Moldova, Kasakhstan og de baltiske lande – og ja, også her i Danmark er der folk, der bekender sig til den russiske ortodokse kirke. «

»Der var en risiko for, at opførelsen af kirken på forbudslis­ten ville kunne skade vores forhold til de lande, som vi ønsker et godt forhold til. Moldova, hvor jeg netop har åbnet en ny ambassade, Kasakhstan og andre lande i Centralasi­en, som vi ønsker at skabe en bedre dialog med,« sagde Løkke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark