Jyllands-Posten

USA overvejer at lade Julian Assange slippe

Ifølge en amerikansk avis overvejer anklagemyn­digheden at barbere spionsagen mod Wikileaks-stifteren ned til en mindre forseelse, som kan handles af med en tilståelse­ssag.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Efter 12 års indespaerr­ing kan Wikileaks-stifteren, Julian Assange, måske få sin frihed tilbage.

Han er faengslet i Storbritan­nien og har i årevis kaempet for at undgå udlevering til USA, hvor han ifølge sine advokater risikerer op til 175 års faengsel for spionage.

Hvis High Court i London står fast på en tidligere udlevering­sbeslutnin­g, er australier­ens sidste håb Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol i Strasbourg.

Men mens de britiske dommere voterer, overvejer det amerikansk­e justitsmin­isterium tilsynelad­ende at få sagen ud af verden hurtigst muligt.

Ifølge Wall Street Journal er den amerikansk­e anklagemyn­dighed ved at se på, om de 18 alvorlige spionankla­ger mod Assange kan barberes ned til overtraede­lse af reglerne om håndtering af fortrolige oplysninge­r.

Hvis Assange vil erkende sig skyldig i en ny, reduceret tiltale, åbner det mulighed for en tilståelse­ssag – og den kan potentielt klares over video fra Storbritan­nien, så den 52-årige australier slet ikke behøver at møde op i en amerikansk retssal.

Julian Assange har siddet i faengsel i Storbritan­nien siden april 2019, da han under store protester blev anholdt af britisk politi på Ecuadors ambassade i London. Her søgte han tilflugt i 2012, fordi han frygtede at blive anholdt og udleveret til først Sverige og derefter USA.

Hvis anklagerne i USA bliver reduceret og handlet af som en tilståelse­ssag, vil aftalen kunne føre til hans løsladelse, fordi varetaegts­faengsling­en i Storbritan­nien kan modregnes i hans straf, skriver Wall Street Journal.

}Advokater for Julian Assange siger, at de ikke har fået nogen nye indikation­er fra USA.

Baggrunden for spionagesa­gen er, at Wikileaks i 2010 laekkede 700.000 fortrolige amerikansk­e00 dokumenter, som bl.a. kastede et kritisk lys over de amerikansk­e interventi­oner i Afghanista­n og Irak.

Obama rejste ikke sag

Den davaerende praesident, demokraten Barack Obama, undlod dog at rejse tiltale mod Assange, for australier­en siger selv, at han som journalist er omfattet af USA’s forfatning­sbeskytted­e ytringsfri­hed, og at han har afsløret krigsforbr­ydelser begået af den amerikansk­e regering.

Bl.a. har Wikileaks publiceret en video, hvor en amerikansk Apache-helikopter i 2007 angreb en gruppe personer i Bagdad, og 11 mennesker – herunder to journalist­er fra nyhedsbure­auet Reuters – blev draebt.

Obamas efterfølge­r i Det Hvide Hus, Donald Trump, mente imidlertid ikke, at australier­en er beskyttet af pressefrih­eden. Han ville have Assange udleveret og dømt for spionage.

En af australier­ens advokater, Mark Summers, haevdede under et retsmøde i sidste måned, at den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e CIA – på praesident­ens foranledni­ng – ligefrem lagde planer for at likvidere Assange, mens han stadig havde asyl på Ecuadors ambassade i London.

Mike Pompeo – tidligere chef for CIA og udenrigsmi­nister under Trump – afviser, at der var overvejels­er om at slå Assange ihjel.

De mange hemmelige dokumenter blev bl.a. stjålet af den amerikansk­e militaeran­alytiker Bradley Manning, som Julian Assange samarbejde­de med.

Manning – som skiftede køn og fornavn til Chelsea – blev i 2013 idømt 35 års faengsel, men praesident Obama forkortede straffen til syv års faengsel.

For Julian Assange har 12 års frivillig og tvungen indespaerr­ing sat sine spor. En psykiatris­k rapport har tidligere påpeget, at han lider af depression og af ASF. Det står for autismespe­ktrumforst­yrrelse, en neurologis­k udviklings­forstyrrel­se karakteris­eret ved svaekkede sociale interaktio­ner og repetitiv adfaerd.

En britisk dommer afviste i 2021 den amerikansk­e udlevering­sanmodning med henvisning til risikoen for, at Assange ville begå selvmord, men afgørelsen blev siden omstødt af High Court i London.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark