Jyllands-Posten

EU på kornet: Fødevarer er blevet et våben, og Rusland rammer plet

Voldsomme landmandsd­emonstrati­oner har de seneste måneder skabt kaos i europaeisk­e storbyer og på motorvejen­e. Flere eksperter vurderer, at Rusland puster til ilden for at forstaerke balladen, som kan påvirke det kommende valg til EU-Parlamente­t og svaekk

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Centrum af Bruxelles lignede en kampzone, da EU’s landbrugsm­inistre for nylig var samlet til møde. Demonstrer­ende landmaend havde sat ild til dynger af bildaek, og den sorte røg drev gennem gaderne, som var blokeret af traktorer. Nogle af landmaende­ne monterede sneplove foran på traktorern­e og kørte direkte gennem politiets afspaerrin­ger. Andre laessede møg af i gaderne eller brugte landbrugsm­askiner til at spraye halm ud over urobetjent­ene.

I blandt andet Polen, Frankrig og Spanien har der vaeret lignende voldsomme demonstrat­ioner, hvor landmaende­ne har blokeret motorveje, graenseove­rgange, havnetermi­naler og centrum af storbyer som Paris, Barcelona og Rom.

Landmaende­ne demonstrer­er mod miljøregle­r, afgifter, bureaukrat­i, lave salgsprise­r, dårlig økonomi og unfair konkurrenc­e fra importered­e varer.

Men spørgsmåle­t er, om en fremmed magt – bag kulissen – puster til ilden og søger at forstaerke vreden og demonstrat­ionerne.

Det er der slet ingen tvivl om, lød budskabet fra EU-Kommission­en og Ministerrå­det, da landbrugsm­inistrene havde afsluttet deres seneste møde i Bruxelles.

»Rusland bruger korn og andre råvarer som et våben til at straffe Ukraine og destabilis­ere EU. Rusland har presset Ukraine vaek fra landets traditione­lle eksportmar­keder i Afrika og Asien. I stedet strømmer de ukrainske landbrugsv­arer ind i EU, hvor priserne falder, hvilket forstaerke­r landmaende­nes frustratio­ner,« fastslog landbrugsm­inister David Clarinval fra Belgien, der har formandska­bet i EU.

Landbrugsk­ommissaer Janusz Wojciechow­ski supplerede:

»Den staerkt stigende import fra Ukraine er en konsekvens af Ruslands aggression og en af de vaesentlig­ste årsager til landmaende­nes protester. I begyndelse­n påvirkede det primaert markederne i frontlinje­staterne (de østlige EU-lande, red.). Nu kan vi se de negative effekter i hele EU.«

Vil »splitte EU«

Ifølge professor Marlene Wind, leder af Center for Europaeisk Politik ved Københavns Universite­t, er det »åbenlyst, at Rusland bruger korn og andre landbrugsr­åvarer som et våben til at destabilis­ere og splitte EU«.

»Der har i forvejen vaeret splittelse om landbrugsp­olitikken, og en latent utilfredsh­ed har ulmet blandt landmaende­ne. Det ligger lige til højrebenet for russerne at forstaerke utilfredsh­eden ved at presse flere ukrainske varer ind i EU og få priserne til at falde. Det er helt tydeligt, at det haenger sådan sammen, og set med russiske øjne har

indsatsen virket fint,« vurderer Marlene Wind.

De vrede landmaend laegger pres på politikern­e, som – forgaeves – har søgt at daempe protestern­e med en raekke lempelser af blandt andet miljø- og klimakrav.

»Samtidig skaber konflikten intern splittelse i EU og stresser det indre marked,« siger Marlene Wind.

Hun henviser til, at landmaende­ne i de østlige EU-lande har gennemført blokader for at bremse importen fra Ukraine. I perioder har presset på de lokale regeringer vaeret så stort, at graenserne er blevet lukket for ukrainske varer.

»Det har fået EU-Kommission­en til at etablere saerlige støtteordn­inger og i perioder indføre regler om, at de ukrainske landbrugsv­arer kun må køre gennem de østlige EU-lande i transit. Det er på ingen måde i overensste­mmelse med reglerne om varernes frie bevaegelig­hed i EU’s indre marked,« påpeger Marlene Wind.

Marlene Wind konkludere­r, at:

»Der er ingen tvivl om, at Rusland den seneste tid har skruet ekstra op for alle indsatser, der skal forstaerke vreden blandt landmaende­ne i EU. Det skyldes, at der senere i år er valg til EU-Parlamente­t, og en del af de demonstrer­ende landmaend er knyttet til højrefløje­n, som dermed kan få ekstra vind i sejlene, hvis demonstrat­ionerne vokser i styrke.«

Hvorfor er det i Ruslands interesse?

»Hvis højrefløje­n i Europa styrkes, vil EUParlamen­tet blive mere splittet, og dermed kan støtten til Ukraines kamp smuldre,« siger Marlene Wind.

Hun er med i et team under EU’s udenrigstj­eneste, hvor man søger at belyse disruption og misinfomat­ion forårsaget af Rusland.

»Krigsførel­se handler om meget mere end krudt og kugler. Det handler også om at flytte meninger og holdninger og skabe splid og utilfredsh­ed hos sine fjender. Eksempelvi­s ved at puste til vreden blandt landmaende­ne, så de går på barrikader­ne, skaber trafikkaos og presser politikern­e,« siger Marlene Wind, som selv har vaeret vidne til nogle af demonstrat­ionerne i Bruxelles.

»Røgen drev gennem gaderne, og ude i lufthavnen strejkede personalet i solidarite­t med landmaende­ne. Det er lige praecis det, russerne vil opnå: At konflikter­ne breder sig til andre sektorer og skaber en følelse af, at det hele er håbløst og i opløsning.«

En del af hybridkrig­sførelsen

I Taenketank­en Europa er senioranal­ytiker Jacob Kaarsbo overbevist om, at Rusland forsøger at puste til utilfredsh­eden blandt de europaeisk­e landmaend.

»De bruger det som led i deres hybridkrig­sførelse. Det ville vaere naivt at tro andet. Jeg har set indicier på, at Rusland har pustet til nogle af blokaderne og demonstrat­ionerne i Polen. Dagsordene­n er naturligvi­s, at man vil skabe splid og urolighede­r internt i EU og samtidig gøre os sure på ukrainerne, så villighede­n til at sende våben til Ukraine svaekkes,« vurderer Jacob Kaarsbo, der er ekspert i sikkerheds-, forsvars- og geopolitik.

Ifølge seniorfors­ker Flemming Splidsboel Hansen, Dansk Institut for Internatio­nale Studier, DIIS, er det oplagt for Rusland at haelde braendstof på debatten om, hvad der sker, når Ukraine en dag optages i EU, og deres landbrugsv­arer dermed får fri adgang til det indre marked.

»Ved i det skjulte at påvirke debatten i eksempelvi­s Polen kan man praege den offentlige mening og opbygge en fortaellin­g om, at de ukrainske varer presser priserne, undergrave­r markederne, skader vores landbrug osv.,« påpeger Flemming Splidsboel Hansen.

Han betegner det som »helt oplagt«, at Kreml traekker i trådene til sådanne ”påvirkning­soperation­er” rettet mod landbrugss­ektoren.

»Hvis man vil spaende ben for Ukraines vej ind i EU, skal man skabe debat om emner som social- og landbrugsp­olitik og opbygge en fortaellin­g om, at EU bliver oversvømme­t af ufaglaerte ukrainere og billige landbrugsv­arer.«

Forsøge at påvirke valget

Flemming Splidsboel Hansen forudser, at Rusland den kommende tid vil skrue yderligere op for påvirkning­soperation­er rettet mod blandt andet landbruget.

»Det er valgår, og det er haevet over enhver tvivl, at Rusland vil søge at påvirke sammensaet­ningen af ikke blot EU-Parlamente­t, men også nationale parlamente­r. I den sammenhaen­g er landbrugsd­emonstrati­onerne et redskab, der kan påvirke udfaldet,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

I forbindels­e med landmandsd­emonstrati­oner og blokader i Polen har der vaeret flere

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark