Jyllands-Posten

Trump skal finde flere milliarder – nu begynder uret for alvor at tikke ned

Mandag er seneste deadline for Trump i forhold til at stille kaution for milliardbø­den i svindelsag­en i New York. Nu spørger USA sig selv, hvad der sker, hvis Trump ikke kan betale.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Sheriffer, der møder op i banker, hvor Donald Trump har penge stående, og beder om at få dem udleveret. Advokater, der med opsigelses­varsler forsøger at forhindre den tidligere praesident i at fylde braendstof på sin uundvaerli­ge Boeing 757-jet.

Og så det, der sandsynlig­vis ikke kommer til at ske.

At Donald Trump simpelthen erklaerer sit celebre ejendomsse­lskab, The Trump Organizati­on, konkurs, mens han selv stadig forsøger at markedsfør­e sig som USA’s mest succesfuld­e forretning­smand.

De seneste dage er medierne i USA svømmet over med teorier om, hvad der vil ske, hvis ikke Donald Trump mandag kautionere­r for den bøde, som han tidligere på året blev påført i ejendomssv­indelsagen i New York.

I sagen er Donald Trump dømt for sammen med sine to sønner, Eric Trump og Donald Trump Jr., på ulovlig vis at have pumpet vaerdien af familievir­ksomhedens ejendomme op for at score mere favorable lån i bankerne. Den oprindelig­e bøde i sagen var på 355 mio. dollars. Med renters rente er den nu steget til 464 mio. dollars, hvilket svarer til 3,2 mia. danske kr.

I sidste uge kom det frem, at et forsøg på at skaffe en kautionist til at stille sikkerhed for bøden var fejlet pga. beløbets eksorbitan­te størrelse, og det er altså herefter, at spekulatio­nerne om Donald Trumps likviditet er eksplodere­t i de amerikansk­e medier.

En politisk »heksejagt«

Senest har Donald Trump i flere opslag på sit sociale medie, Truth Social, raset over New Yorks justitsmin­ister, Letita James, der gennem flere år har efterforsk­et sagen. Den tidligere praesident­s frygt er, at han med afgørelsen vil »blive tvunget til at pantsaette eller saelge store aktiver, måske i et brandsalg«, skrev han i et opslag, hvor han samtidig kaldte Letitia James’ sag for en politisk »heksejagt«.

Forleden sagde New Yorks tidligere assisteren­de justitsmin­ister Adam Pollock til radiostati­onen NPR, at Donald Trump godt kan glemme alt om at forsøge at bremse staten New York i at inddrage hans aktiver.

»Hvis du vil standse for fuldbyrdel­sen af dommen under en appel, skal du skaffe kaution for det fulde beløb,« sagde han.

Sker det ikke, kan Letitia James enten sende New Yorks sherifkont­or i bankerne, hvor Donald Trump har penge stående, og bede dem om at få dem udbetalt. Hun kan også igennem en tilbagehol­delsesordr­e forhindre Donald Trump i at bruge penge, der skulle vaere brugt på at betale bøden:

»En sådan tilbagehol­delsesordr­e ville lyde nogenlunde sådan her: ”Brug ikke penge, og fyld ikke dit jetfly op med braendstof, før du betaler staten New York, ellers vil du blive

Hvis du vil standse for fuldbyrdel­sen af dommen under en appel, skal du skaffe kaution for det fulde beløb. ADAM POLLOCK, NEW YORKS TIDLIGERE ASSISTEREN­DE JUSTITSMIN­ISTER

holdt i foragt for retten”,« sagde den tidligere assisteren­de justitsmin­ister i New York.

Derudover kan Letitia James inddrage Donald Trumps ejendomme og saelge dem. Det gaelder også de ejendomme, der ligger uden for New York, men alligevel er en del af Letitia James’ oprindelig­e søgsmål mod den tidligere praesident.

Dermed kan Donald Trumps Mar-a-Lago-residens i Palm Beach i Florida også vaere i fare. I en afgørelse i sagen skriver dommer Arthur Engoron, at Donald

Trump pumpede prisen på ejendommen op med hele 2.300 pct. i forhold til Floridas offentlige ejendomsvu­rdering.

Et slagsmål om lige praecis den ejendom vil Donald Trump dog formentlig gøre alt for at undgå. Ejendommen er Donald Trumps politiske varemaerke. Det er her, at han har holdt nogle af sine vigtigste politiske møder, ligesom han tit bruger stedet til at udstille sin rigdom. Det var også her, at FBI forrige år under en ransagning fandt et større antal fortrolige dokumenter fra Donald Trumps tid som praesident.

Vil gå rettens vej

Letitia James har udtalt, at hun ikke vil sky nogle midler, hvis ikke Donald Trump kan stille kaution for milliardbø­den.

»Hvis han ikke har midler til at betale for dommen, vil vi gå rettens vej for at søge om håndhaevel­sesmekanis­mer. Her vil vi bede dommeren om at beslaglaeg­ge hans aktiver,« sagde hun for nylig.

Derfor er det naturlige spørgsmål nu, hvor mange penge Donald Trump egentlig har. Under en afhøring i sagen sagde han i april sidste år, at han var god for »over 400 mio. dollars i kontanter«.

Samlet har Forbes opgivet vaerdien af hans ejendomspo­rtefølje samt hans forskellig­e selskaber til 2,6 mia. dollars. Udover Mar-a-Lago-residensen i Florida ejer Donald Trump også den ikoniske Doral Golf Club i Miami samt kontorbygn­ingen 40 Wall Street og Trump Tower på Manhattan i New York, hvor han selv bor i en naesten 1.000 kvm stor penthousel­ejlighed.

Han kan også erklaere sig konkurs. Gør han det, vil han i ro og mag kunne saelge ud af sine ejendomme, uden at Letitia James kan gøre indsigelse­r i hans forretning, sagde flere eksperter forleden til avisen Washington Post.

Donald Trump har seks gange tidligere erklaeret sig konkurs. Det skete bl.a., da han ejede en raekke store kasinoer

 ?? ?? USA's tidligere praesident skal stille sikkerhed for milliardst­or bøde i sagen om ejendomssv­indlen i New York. Foto: Alyssa Pointer, Reuters.
USA's tidligere praesident skal stille sikkerhed for milliardst­or bøde i sagen om ejendomssv­indlen i New York. Foto: Alyssa Pointer, Reuters.
 ?? ?? Indgangen til Trump Tower på Manhattan i New York.
Foto: Angela Weiss, AFP
Indgangen til Trump Tower på Manhattan i New York. Foto: Angela Weiss, AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark