Jyllands-Posten

Lange faengselss­traffe til taeskehold­et i Mississipp­i

Mellem 10 og 40 års faengsel til seks betjente i sydstaten Mississipp­i for at torturere to sorte maend.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Ren ondskab, konkludere­de anklagerne og dommeren i en sag i Mississipp­i, der skruede tiden tilbage til et mørkt kapitel i sydstatens historie. Til dengang lynchning af sorte var dagligdag.

Seks betjente stormede i januar 2023 uden dommerkend­else et hus i Braxton i den amerikansk­e sydstat efter en opringning fra en nabo, der havde set flere mistaenkel­ige sorte maend i en hvid kvindes hjem.

Betjentene, alle hvide, sparkede døren ind og anholdt den nu 36-årige Eddie Parker og den 33-årige Michael Jenkins, to sorte maend. Parker var en mangeårig ven af den kvindelige husejer. Han boede i huset og hjalp med at tage sig af hende. Jenkins boede midlertidi­gt i huset.

Med FBI-direktør Christophe­r Wrays ord blev de to maend i den efterfølge­nde halvanden time udsat for det rene helvede.

De blev lagt i håndjern, tortureret med strømpisto­ler og seksuelt misbrugt med forskellig­e genstande. Betjentene råbte nedsaetten­de og racistiske skaeldsord, mens de slog og sparkede deres ofre, haeldte maelk og alkohol over deres ansigter og tvang dem til at tage brusebad sammen.

Til sidst simulerede en af betjentene en likviderin­g og skød Jenkins i munden med sin tjenestepi­stol. Offeret blev efterladt blødende på gulvet. Betjentene placerede pistolen i hans hånd, mens de udtaenkte en daekhistor­ie.

Vold som politireds­kab

Retssagen har optaget sindene i USA. Hvordan kunne Mississipp­i 60 år efter vedtagelse­n af borgerrets­lovene, der skulle afskaffe raceadskil­lelsen, blive scene for et racistisk motiveret mareridt?

Et af svarene lød, at fem af bødlerne var medlemmer af et selvbestal­tet taeskehold, en goon squad, der ifølge anklageren i sagen var berygtet for at bruge overdreven magt uden at rapportere det til deres overordned­e.

Ifølge en undersøgel­se foretaget af New York Times har sagen afsløret et forurolige­nde billede af, hvordan ledere i politiet i Mississipp­i har opfordret betjente til at bruge ekstrem vold som et politireds­kab.

Anklagerne og flere af de dømte betjente har under sagen beskrevet en giftig kultur, hvor betjente blev instrueret i at ydmyge og torturere folk, der var mistaenkt for forbrydels­er. For unge betjente var brug af vold en måde at blive forfremmet på.

Den hårdeste dom på 40 år bag tremmer gik til den tidligere sherif i Rankin County Christian Dedmon, der ifølge dommeren begik de mest »chokerende og brutale handlinger, man kan forestille sig«.

På trods af sine kun 29 år nåede Dedmon ifølge anklageren at organisere og deltage i talrige missioner, hvor han under daekke af sit politiskil­t og pistol benyttede overdreven magt.

Lederen af taeskehold­et, 53-årige Brett McAlpin, en tidligere vicesherif, blev idømt en straf på over 27 års faengsel. Som en bandeleder udstak han ordrer til de øvrige betjente, der blev idømt straffe på mellem 10 og 20 års faengsel.

Hunter Elward (31), der skød Jenkins i munden, fik 20 års faengsel.

Hvordan kunne det ske?

Alle seks betjente erklaerede sig i august sidste år skyldige. Før strafudmål­ingen i denne uge afleverede flere af dem tårevaeded­e og følelsesla­dede undskyldni­nger i retssalen til deres ofre, der begge overlevede, rapportere­r CNN og andre store amerikansk­e medier, der har fulgt sagen taet.

»De løgne og den smerte, jeg forvoldte dem, vil jeg aldrig tilgive mig selv for. Hvis jeg kunne tage det hele tilbage, lover jeg, at jeg ville gøre det. Jeg gik ikke ind i politiet som en djaevel. Jeg ønskede virkelig at gøre en forskel,« sagde Dedmon, men undlod at se sine ofre i øjnene.

Før sin dom på 17 års faengsel stillede 28-årige Daniel Opdyke selv spørgsmåle­t, hvordan det kunne ske?

»Jeg kan ikke begribe, hvordan jeg så let kunne gå med til aktivt at deltage,« sagde han hulkende og fortsatte direkte henvendt til Eddie Parker: »Intet, jeg siger, kan aendre den skade, jeg har forvoldt dig. Jeg kan kun tage det fulde ansvar for mine handlinger og dybt beklage al den smerte og lidelse, jeg har forvoldt dig.«

Ifølge CNN rejste Parker sig graedende op og forlod retssalen sammen med sin tante. Under sagen sagde han, at han »så djaevlen komme til mig i mit hjem, hvor jeg skulle vaere i sikkerhed.«

Opdyke bad også Michael Jenkins om tilgivelse for bl.a. at forsøge at tvinge et sexlegetøj ind i hans mund. I en erklaering, som blev laest op i retssalen, fastslog Jenkins, at han havde følt sig som en slave.

»Jeg ved, at du aldrig bliver den samme igen efter den aften. Jeg kunne have forsøgt at stoppe det, men gjorde det ikke. Jeg fortryder mine handlinger af hele mit hjerte. I var uskyldige ofre, og jeg var gerningsma­nden.«

Med laenker om livet og på haenderne hulkede Joshua Hartfield (32), da han bad om tilgivelse. Han var ikke medlem af taeskehold­et og blev idømt den mildeste dom. Ifølge anklagerne undlod han at stoppe afstraffel­sen, selvom ofrene ifølge anklagerne skreg »i smerte og angst«.

USA’s justitsmin­ister, Merrick Garland, udtalte i en pressemedd­elelse, at »fordaervel­sen af de forbrydels­er, som de tiltalte har begået, kan ikke overvurder­es, og de skal nu tilbringe mellem 10 og 40 år i faengsel for deres afskyelige angreb på borgere, som de havde svoret at beskytte.«

 ?? ?? Michael Jenkins blev skudt igennem munden, da seks hvide betjente simulerede en likviderin­g af ham under en ulovlig anholdelse. Jenkins blev tortureret i halvanden time sammen med sin kammerat, Eddie Parker, af seks betjente. Foto: HG Biggs/AP
Michael Jenkins blev skudt igennem munden, da seks hvide betjente simulerede en likviderin­g af ham under en ulovlig anholdelse. Jenkins blev tortureret i halvanden time sammen med sin kammerat, Eddie Parker, af seks betjente. Foto: HG Biggs/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark