Jyllands-Posten

Tyra-feltet producerer igen gas

Gasprodukt­ionen fra Tyra-feltet er genstartet natten til fredag, fortaeller energisels­kabet TotalEnerg­ies.

-

Der bliver igen hevet gas op fra det danske Tyra-felt i Nordsøen. Energisels­kabet TotalEnerg­ies, der står for driften af feltet, har i flere år arbejdet på at renovere og forstaerke boreplatfo­rmene på feltet, der var i fare for at synke i havet. Nu er arbejdet slut, og natten til fredag blev produktion­en genoptaget. Det fortaeller TotalEnerg­ies i en pressemedd­elelse.

»Vi er glade for at kunne genstarte produktion­en fra Tyra - anlaegget, der er en af de mest teknologis­k avancerede offshore gasinstall­ationer i verden.«

»Det nye Tyra anvender de nyeste digitale løsninger og teknologis­ke innovation­er og vil producere mere effektivt og med 30 pct. lavere udledning af drivhusgas­ser end de tidligere anlaeg,« siger Nicolas Terraz, øverste ansvarlige i Exploratio­n & Production-afdelingen hos TotalEnerg­ies.

På vej til selvforsyn­ethed

Med genåbninge­n er Danmark igen på vej til at blive selvforsyn­ende med naturgas, nøjagtigt som det var tilfaeldet i 2019, lige inden Tyra-feltet blev midlertidi­gt lukket ned. TotalEnerg­ies forventer dog først, at man er oppe på fuld produktion­skapacitet på Tyra-feltet om fire måneder. Til den tid vil Tyra-anlaegget producere 5,7 mio. kubikmeter gas om dagen.

Det vil ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, løfte Danmarks bnp med 0,5 pct. om året, og så vil det øge uafhaengig­heden af russisk gas.

»Helt overordnet vil genåbninge­n af Tyra-feltet bidrage til at gøre Danmark og vores nabolande mere robuste over for den usikkerhed, der har ramt markedet for gas efter Ruslands invasion af Europa. Det er ekstremt vigtigt, da en fortsat stabil forsyning af gas på almindelig­e markedsfor­hold er helt afgørende for stabilitet­en i både dansk og europaeisk økonomi,« skriver han i en kommentar.

Genåbninge­n er en god nyhed for Danmark. Det siger klima-, energi- og forsynings­minister Lars Aagaard (M) i en skriftlig kommentar.

»I en usikker verden er genåbning af Tyra en god nyhed, for den gør os mere robust«, siger ministeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark