Jyllands-Posten

Er Netanyahu ved at begå den samme fejl i Gaza som Bush i Irak?

Da israelske tropper tidligere på ugen stormede Gazas største hospital, udstillede det et problem, som står højt på dagsordene­n, når USA's udenrigsmi­nister fredag besøger Israel.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Da USA invaderede Irak, havde davaerende praesident George W. Bush et mål om at vaelte diktatoren Saddam Hussein, men ikke nogen plan for, hvad der skulle ske bagefter.

Det udløste en langstrakt sekterisk krig, der gav plads til etablering­en af Islamisk Stat.

Måske er Israel i gang med at begå den samme fejl.

Premiermin­ister Benjamin Netanyahu har igen og igen sagt, at Israel skal udradere Hamas, men trods pres fra bl.a. USA har han seks måneder inde i krigen i Gaza stadig ikke gjort noget for at håndtere det magtvakuum, som det har efterladt.

Det er allerede et problem. Det blev senest udstillet, da israelske styrker i denne uge stormede enklavens største hospital, hvor Hamas-militser ifølge israelske efterretni­nger havde regruppere­t. Den ligger vel at maerke i Gaza by i den nordlige ende af enklaven, hvor Benjamin Netanyahu i flere måneder højlydt har frydet sig over, at Hamas er blevet slået.

Sådan ser det ikke just ud.

Efter flere dages kampe sagde det israelske forsvar torsdag, at over 140 Hamasfolk var blevet draebt på og omkring hospitalet under operatione­n. Yderligere er flere end 600 personer blevet anholdt, herunder Hamas-folk højt oppe i hierarkiet. Hamas har afvist, at den brugte hospitalet som base, men de voldsomme ildkampe taler deres eget sprog.

Vakuummet har også skabt andre problemer. Sultne palaestine­nsere og kriminelle bander har i de seneste uger flere gange angrebet lastbilkon­vojer med nødhjaelp, hvilket har gjort det svaerere for nødhjaelps­organisati­oner at håndtere den voksende sultkrise. Men der er ingen til at stoppe dem. I tidligere kampzoner, som israelske tropper er rykket videre fra, men hvor Gazas Hamas-relaterede politi samtidig er forsvundet fra gaderne, er der ikke laengere nogen myndighed til at opretholde lov og orden.

Vil bruge alle midler

»Udfordring­en med Gazas magtvakuum er nødt til at blive løst (…) Som Islamisk Stat har Hamas vist, at den er villig til at bruge alle midler for at fortsaette med at vaere i kontrol,« advarede journalist­en Seth Frantzman tidligere på måneden i avisen Jerusalem Post.

Eller sagt på en anden måde: Amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er advarede i sidste uge i deres årlige trusselsvu­rdering om, at »Israel formentlig vil opleve vedvarende vaebnet modstand fra Hamas mange år frem«.

Den politiske styring af Gaza efter krigen står højt på listen af emner, som USA’s udenrigsmi­nister, Antony Blinken, ventes at diskutere med Israels regering. Han er på sin sjette rundrejse i Mellemøste­n, siden krigen brød ud, og lander efter et stop i Saudi-Arabien og Egypten fredag i Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv.

USA arbejder for at sikre regional opbakning til en større pakke, hvor den palaestine­nsiske selvstyrem­yndighed (PA) fra den besatte Vestbred i en revitalise­ret udgave rykker tilbage ind i Gaza og efter 17 år med Hamas-kontrol også overtager kontrollen med den civile administra­tion her.

Et vagt alternativ

Amerikaner­ne vil samtidig have de involvered­e parter til forhandlin­gsbordet med henblik på at saette kursen mod en tostatsløs­ning. Det er en plan, som alle erkender vil tage tid, men som internatio­nalt ses som den eneste måde at opnå varig fred på. Arabiske stater skal til gengaeld normaliser­e deres forhold til Israel, hvilket samtidig vil isolere Iran og gøre det svaerere for Hamas at genopstå.

Både en revitalise­ret PAstyre og en tostatsløs­ning er imidlertid blevet afvist af Netanyahu og hans regering. Premiermin­isteren er i stedet kommet med en vag plan om »en ny civil Gazaadmini­stration bestående af lokale aktører med ledelseser­faring og uden forbindels­er til Hamas«. Det er svaert at se, hvem det praecis skulle vaere. Til gengaeld er det sikkert, at så laenge der ikke er en klar og detaljeret plan for at bekaempe det voksende anarki i Gaza, er det ikke muligt at skabe stabilitet igen.

Som Michael Milshtein, en tidligere israelsk efterretni­ngsofficer og nu leder af Forum for Palaestine­nsiske Studier på Tel Aviv Universite­t, vurderer, vil den nuvaerende strategi ikke få Hamas-regimet til at kollapse, men i stedet »føre til kaos i stil med i Somalien«.

Til gengaeld er det sikkert, at så laenge der ikke er en klar og detaljeret plan for at bekaempe det voksende anarki i Gaza, er det ikke muligt at skabe stabilitet igen.

 ?? ?? USA's udenrigsmi­nister, Antony Blinken, som her ses stige af flyet i Kairo, lander fredag – efter et besøg i både Saudi-Arabien og Egypten – i Israel. Foto: Evelyn Hockstein/AFP
USA's udenrigsmi­nister, Antony Blinken, som her ses stige af flyet i Kairo, lander fredag – efter et besøg i både Saudi-Arabien og Egypten – i Israel. Foto: Evelyn Hockstein/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark