Jyllands-Posten

Biografbas­ker ligger nummer et – anmelderne kan ikke få armene ned – men i mørket lurer en religionsk­rig

Fans af kultbogen ”Dune” har endelig fået en film, som får danskerne til at strømme mod biografern­e, men er man en rigtig fan, hvis man kun nøjes med at se filmene?

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla@jp.dk

Denis Villeneuve er en modig mand. Hvor andre tidligere er druknet godt og grundigt i ørkensand, har den fransk-canadiske filminstru­ktør alligevel taget kampen op for at filmatiser­e kultromane­n ”Dune”.

I modsaetnin­g til f.eks. den ikoniske instruktør David Lynch, der i 1980’erne braendte nallerne på sin version, har

Denis Villeneuve tilsynelad­ende ingen grund til at overveje, hvorvidt han egentlig har lyst til at fjerne sit navn fra rulletekst­erne eller ej.

»Denis Villeneuve­s aerefrygti­ndgydende epos er et øjebliks triumf,« skrev en naermest chokeret anmelder fra The Guardian, da første del af ”Dune” kom ud i 2021, og da anden del ramte verdens biografer for få uger siden, måtte The Guardian ligesom mange andre medier igen raekke helt dybt ned i posen med tillaegsor­dene: »Sci-fiefterføl­ger er et enormt, betagende vidunder.«

241.275 danske billetter

Indtil videre har ”Dune 2” på kun tre uger solgt 241.275 billetter i de danske biografer. Det tog den første del hele fire måneder at samle det samme antal biografgae­ngere, og forud venter påsken, hvor Warner Bros. Discovery’s danske afdeling forventer, at endnu flere søger mod mørket.

Men ... og der er altid et men, når et kultmester­vaerk bliver filmatiser­et og finder nåde hos masserne, der ikke kunne drømme om at slaebe sig igennem Frank Herberts kultserie, hvoraf den første bog udkom i 1965.

”Dune” er en elsket klassiker. Derfor findes der store grupper af mennesker i verden, hvor du skal taenke dig godt om, før du højlydt griner og udbryder: »Ha! Om jeg har laest ”Dune”? Nej, det fantasy-sci-fi-pjat gider jeg ikke spilde tid på. Tror du, at jeg er en nørd?«

De mennesker, der spørger, vil ikke nødvendigv­is vende dig ryggen. Men de vil saette dig i bås med alle de andre fra deres skoletid, der måske gik mere op i at saette hår og vaere den mest populaere på fodboldhol­det end at lade sig suge ind i et omfattende univers med antihelte og beduintype­r, der lever i spirituel kontakt med gigantiske sandorme på en ørkenplane­t, der er scenen for Herberts økologiske, filosofisk­e og politiske overvejels­er.

Kort sagt.

Det er en identitets­markør at have laest ”Dune”.

Og lige nu strømmer nye, begejstred­e mennesker ind i den gamle ”Dune”-sekt, hvilket fører til ophedede sammenstød på sociale medier mellem dem, der har laest bøgerne og synes, at filmen springer for let over det tårnhøje gaerde, og andre, der kun har set filmene og er vilde med skuespilst­jernerne Timothée Chalamet og Zendaya, som er så berømt, at hun ikke bruger efternavn.

Diskussion i versaler

Religionsk­rigen afspejler på sin helt egen måde den kulturkrig, der finder sted på filmenes Arrakis-planet, og man kan dyppe taeerne i den, hvis man tør give sit besyv med i en af ”Dune”-grupperne på det sociale medie Reddit. Eller sniger sig ind i den 173.000 personer store fangruppe for

”Dune” på f.eks. Facebook, hvor debatten bryder ud, når en af de begejstred­e biografgae­ngere roser filmene, hvilket straks tiltraekke­r andre, der i versaler peger på alle de steder, hvor filmen fejler i forhold til bøgerne, og andres forsøg på maegling i småkonflik­terne mislykkes som regel, som her:

Timothée Chalamet spiller antihelten i "Dune". ©2023 WBEI

Jeg kan sagtens finde fejl, hvor filmene adskiller sig fra bøgerne, men jeg er bestemt ikke skuffet. MARTIN NILSSON, DUNE-FAN

 ?? ?? Man skal gå på en saerlig måde på Arrakis for ikke at tilkalde sig det, der gemmer sig under sandet. ©2023 WBEI
Man skal gå på en saerlig måde på Arrakis for ikke at tilkalde sig det, der gemmer sig under sandet. ©2023 WBEI
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark