Jyllands-Posten

Ghostbuste­rs vender tilbage – men er der også en gigantisk skumfidusm­and?

Det er 40 år siden, at vi laerte at elske ”Ghostbuste­rs” – er det mon nu, at kaerlighed­en skal genbekraef­tes tilbage i New York?

- Land: Instruktør: Varighed: Premiere: FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP samfund@jp.dk

Filmanmeld­else Ghostbuste­rs: Frozen Empire Eventyr/Sci-Fi

USA, Canada 2024

Gil Kennan

1 time og 55 minutter 21. marts

Lige siden den enorme skumfidusm­and vandrede gennem New Yorks gader i den originale ”Ghostbuste­rs” i 1984, har man drømt om igen at få en veloplagt spøgelsesj­agtfilm i storbyens omgivelser.

Det har taget sin tid, for det oprindelig­e holds egen fortsaette­lse var ikke mindevaerd­ig, og Paul Feigs forsøg for otte år siden på at genoplive franchisen med et kvindeligt hold spøgelsesj­aegere var heller ikke en succes.

Håbet blev taendt i 2021, da ”Ghostbuste­rs: Afterlife” landede.

Sønnike Jason tog instruktør­stolen fra farmand, Ivan Reitman, der stod bag de to første film, og han formede en kaerlig og veloplagt hyldest til det gamle hold.

Nye navne i front, men med vores foretrukne ”buster-bande” klar i kulissen. Da den legendaris­ke Ecto-1bil kørte ind på Manhattan under rulletekst­erne, var forhåbning­ernes røde løber rullet ud til fortsaette­lsen, ”Frozen Empire”.

Det, der virkede så godt i ”Afterlife”, var det unge børnehold, der opdagede Ghostbuste­rs-udstyret på den afdøde Egon Spenglers øde gård, hvor den tidligere spøgelsesj­aeger havde isoleret sig. Han var naturligvi­s ikke så saer, som omverdenen troede, for han beskyttede Summervill­e mod en god gammel kending, guden Gozer, der også var modstander­en i den første film.

”Afterlife” var nostalgisk, så det stod ud af alle porer, sentimenta­l sågar – men leverede også ret veloplagt action med både det uimodståel­ige børnehold, anført af McKenna Graces Phoebe – og de gamle kendinge.

Magien drukner i fnidder

Desvaerre er det så som så med succesen denne gang, hvor holdet er flyttet tilbage, ind på den nedlagte brandstati­on, der var den oprindelig­e gruppes hovedkvart­er.

Nu er både unge og gamle forenet, så der er voldsomt mange mennesker at holde styr på, og plottet rummer et hav af småkonflik­ter personerne imellem, der måske nok skal prøve at mime livet med teenagebør­n, men som spaender ben for den eventyrlig­e stemning, der flød så naturligt i ”Afterlife”.

Phoebe-figuren, der var en cool enspaender, tabes i et sideplot, hvor hun kontraintu­itivt i forhold til sin figur forelsker sig i et kvindeligt spøgelse (hun er 15, så dén romance kan en amerikansk mainstream­film alligevel ikke rigtig følge til dørs), så hun reelt forårsager det meste af New

Yorks mulige undergang.

Paul Rudd er indlemmet i familien som surrogatfa­r, hvilket han klarer godt på naer det disciplina­ere – men det tager unaegtelig også toppen af den kvikke replikudve­ksling, der var hans og moderens dynamik, når det er familiesla­gsmål, der står på menuen.

Der er selvfølgel­ig stadig scener og replikker, der lander fint, men det overordned­e indtryk er skuffende, for der er ganske enkelt for meget hverdagsfn­idder i ”Ghostbuste­rs: Frozen Empire” i en sådan grad, at der kun er en halv time tilbage af filmen, da hovedskurk­en melder sin ankomst.

Maegtig og omgivet af permafrost, der laegger land og rige øde, men vi får kun en enkelt total af et tilfrosset Manhattan, og slutopgøre­t sker under trange kår inde på selve brandstati­onen. Det virker som gevaldigt spild af skurk.

Så ja, vi har ventet på endnu en veloplagt Ghostbuste­rs-film på Manhattan, og vi kommer til at vente laengere, for det bliver ikke med ”Frozen Empire”, som forventeli­gt er teknisk produceret til perfektion, men aerligt talt for stor en rodebunke til, at den nostalgisk­e charme ved at lade gamle og nye ”busters” mødes i arbejdstøj­et kan overvinde det.

Man havde set frem til den helt store forkaelels­e efter ”Afterlife”, men må nøjes med en skive hverdag tilsat en overnaturl­ig modstander, der er påfaldende let nedkaempet.

Håbet er stadig lysegrønt, men det er ikke Ghostbuste­rs anno 2024, der bliver den nye klassiker i serien.

 ?? ?? Den gamle bande på flugt fra en besat Ecto-1 . Brandstati­onen er bestemt ikke laengere det trygge hjem, den engang var. Foto: SF Film/Colombia Pictures
Den gamle bande på flugt fra en besat Ecto-1 . Brandstati­onen er bestemt ikke laengere det trygge hjem, den engang var. Foto: SF Film/Colombia Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark