Jyllands-Posten

Da Eriksen faldt, løftede det os som nation

Forfatter Adam Drewes undersøger i ny bog, hvorfor vi tilsynelad­ende havde behov for en stor tudetur ved EM i 2021.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Har landsholde­t i fodbold samlet os som nation? Siden EM i 2021 har der vaeret fulde huse til samtlige 13 kampe i Parken. Mod lille San Marino, mod maegtige Kroatien, og uanset om der har stået point på højkant.

Den voldsomme interesse er kommet på bagkant af en EM-slutrunde, som var uden sidestykke rent dramatisk: Christian Eriksen fik hjertestop og blev genoplivet, landsholde­t rejste sig og nåede naesten naturstrid­igt til semifinale­n i sommeren 2021, som de faerreste glemmer.

Adam Drewes har i løbet af et par år undersøgt, hvordan vi talte og ikke mindst skrev om Christian Eriksens hjertestop i juni 2021. Resultatet er bogen ”Christian Eriksens fald”. Hvordan kunne vi som nation blive så opslugt af det?

Hvad?

»Jeg forsøger at stable en fortaellin­g på benene om en enkelt mands kollaps, der bliver en hel nations genoprejsn­ing. For det var samlet set den fortaellin­g, der blev fortalt i medierne. Det kan lyde som en amerikansk film om en nations fødsel, men i bund og grund er det en historie om, at vi fik en masse positivt ud af en forfaerdel­ig oplevelse, der rørte ved noget eksistenti­elt ved det at vaere menneske. Det handler om en mands naerdødsop­levelse, for hvad sker der, når vi bliver konfronter­et med en pludselig død? Christian Eriksen var jo helten, og så faldt han om i den første EMkamp på dansk grund. Det skabte tomhed og meningsløs­hed, og vi aktiverede vores vaerdier for at kunne komme igennem den krise. Vi turde vise følelser og tale om det, vi holdt sammen, vi slog ring om den svage, naermest som et udtryk for velfaerdss­taten. Fordi vi er så gode til det, så løfter vi os som nation. Pludselig havde vi noget at stå sammen om, og det har vi sjaeldent. Vi skal tilbage til EM i 1992 og befrielsen i 1945 for at se noget lignende. Det er det nationale gods, der bliver aktiveret. Der opstod et faellesska­b, som alle blev inkluderet i. Vi jublede over os selv. Det må man normalt ikke, det er forbudt, men med landsholde­t må man gerne.«

Hvem?

Adam Drewes, 50 år, forfatter, har blandt andet vaeret radiovaert på Den Uafhaengig­e, underviser på Kunsthøjsk­olen i Holbaek i litteratur. Bogen lavede han på et toårigt arbejdsleg­at fra Velux Fonden.

Hvorfor?

»Jeg havde skrevet en bog i 2021, ”Kim Larsen?”, hvor jeg satte spørgsmåls­tegn ved vores faellesska­bsfølelse. Jeg brugte Kim Larsen til at se på nutiden. Der var noget, der døde med ham, vi kunne samles om ham på tvaers af alle skel. Nu til dags går folk mere og mere op i deres unikke personligh­ed, køn og identitet, der er fokus på minoritete­r og det, der adskiller os fra hinanden. Og det er alt sammen fint nok. Men hvad samler os? Dét syntes jeg var interessan­t. Jeg havde nok også en laengsel efter faellesska­bet. Så skete det med Christian Eriksen, som virkelig samlede folk, det var helt vildt, og det overrasked­e mig. Det var naesten for meget og for overvaelde­nde. Vi blev alle lidt rørt af det, måske fordi der havde vaeret covid-19. Døden havde pustet os alle lidt i nakken. Det var anledninge­n. Og så fik jeg bare lyst til at undersøge alt det, der var blevet skrevet, for det var meget storladent og følelsesfu­ldt. Måske havde vi alle sammen behov for en stor tudetur.«

Hvordan?

Bogen består af citater fra medierne i EM-dagene, som Adam Drewes henter fra aviser, radio- og tv-reportager, ugeblade, magasiner og de sociale medier. I den første uge efter Christian Eriksens hjertestop blev Eriksen omtalt 6.221 gange i de danske medier. På tre dage var der 76 mio. interaktio­ner på Instagram og 46 mio. på Facebook, der alle handlede om Eriksen.

»Jeg kalder det en montage-roman. Det er litteratur, ikke fiktivt, men strukturer­et som en roman med en hovedperso­n, bipersoner og et stort drama. I første omgang var jeg lidt distancere­t, det var alt for meget, lidt latterligt, når jeg laeste alle artiklerne. Men jo mere jeg dykkede ned i det, jo mere blev jeg mere og mere rørt selv. Jeg kunne godt forstå det, den patos, der var i det. Det var spaendende som et drama. Sproget var helt vildt og til tider meget svulstigt. Midt i det hele er hovedperso­nen, Christian Eriksen, som bliver taget til gidsel i fortaellin­gen, for han har egentlig ikke lyst til at vaere i centrum for dette her overhovede­t. Han bliver i medierne ufrivillig­t sammenlign­et med Kristus og påskeforta­ellingen.«

Hvornår?

Bogen ”Christian Eriksens fald” af Adam Drewes udkommer på forlaget Kronstork den 5. april.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark